1953
Kunststof kozijnen: dit worden de trends in 2018

Een aantrekkende economie en een krappe, en dus relatief dure woningmarkt. Het zijn dé ingrediënten voor een sterke groei aan verbouwingen. Een deel van deze verbouwingen zijn gericht op het verbeteren van de woning. Speelt dit voor jou ook? Dan is het verstandig om eens kritisch naar de kozijnen van de woning te kijken.

 

Kozijnen vervangen: een opfrisser
De evolutie die kunststof kozijnen de afgelopen tien jaar heeft doorgemaakt is fenomenaal. De moderne kozijnen zijn bijna niet meer van klassieke, ambachtelijke kozijnen van hardhout te onderscheiden. De isolatiewaarde van kunststof kozijnen is in veel gevallen veel hoger. Naast het feit dat dit scheelt in de stookkosten, heeft het een positieve invloed op het energielabel van de woning waardoor de waarde stijgt. Niet verkeerd toch?

Trends vanuit de praktijk
We spreken met Pieter Baars, adviseur voor de particuliere markt bij Ploeg Kozijnen uit Nieuw-Vennep. Sinds 2007 begeleidt hij dagelijks mensen naar een mooie en passende oplossing. We vragen hem of hij bepaalde trends ziet.

Kleuren
Het eerste wat Pieter aanhaalt zijn kleuren voor de kozijnen. In Nederland zijn we nog steeds zeer conservatief als het op kleuren aankomt. Voor bijzondere kleuren zijn we heel terughoudend. Begrijpelijk trouwens, want kozijnen gaan uiteindelijk gauw 30 jaar mee en in zo’n lange tijd kan je smaak natuurlijk best weleens veranderen.

Toch zien we een voorzichtige trend om donkere kleuren kozijnen te laten monteren. Antraciet of zwart, zowel buiten als binnen. Deze twee komen steeds vaker voor en we verwachten dat het nog zal doorgroeien.

Duurzaamheid
Vanuit de overheid zijn er natuurlijk volop prikkels om woningen met goede isolatie te bouwen. Niet alleen bij nieuwbouw, maar tegenwoordig ook bij de verbouwing van bestaande woningen. Uiteindelijk willen we naar een woning waar de energiemeter op nul blijft staan. Een goed voorbeeld van de prikkels vanuit de overheid is het Energie Bespaarfonds. Hier kun je tegen heel gunstige voorwaarden geld lenen voor energiebesparende uitgaven aan de woning. De enige voorwaarde is dat je meerdere maatregelen treft. Bijvoorbeeld goed isolerende kunststof kozijnen in combinatie met zonnepanelen.

Energie besparen
Om nog even op de duurzaamheid door te gaan: als je huis goed is geïsoleerd, moet je ook meer gaan ventileren. In de nieuwbouw wordt tegenwoordig soms bijna luchtdicht gebouwd, waarbij het ventilatiesysteem niet alleen ‘oude’ lucht wegzuigt maar ook nieuwe lucht aanvoert. Voor bestaande bouw is dat veel te ingrijpend. Daarom is er een nieuw systeem ontwikkelt dat we MoveAir noemen. Hierbij komt buitenlucht via het kozijn in een speciale opvangbak achter de radiator terecht. Zo komt er verse, droge en verwarmde buitenlucht de kamer in.

Isolatieglas
Net als bij kunststof kozijnen hebben ook de glasfabrikanten niet stilgezeten. In de jaren tachtig was je hip en trending als je dubbel glas liet monteren. Tegenwoordig kies je, in sommige gevallen zelfs driedubbel, per laag het type glas. Hoe groter het glasoppervlak, hoe lager de kosten bij goede glasisolatie. En net als bij autoruiten, moet ook het glas in de woning vanaf een bepaalde afmeting gelaagd zijn. Mocht de ruit dan breken, dan blijft het glas kleven in plaats van dat het naar beneden valt.

Verwachtingen voor de komende jaren
Er is een grote inhaalslag gaande bij woningen waar de afgelopen jaren slecht of geen onderhoud heeft plaatsgevonden. Tijdens de crisis lag alles stil, nu is er voorzichtig weer wat geld beschikbaar. Vooral bij woningen die in Vinex-wijken aan het einde van de vorige eeuw werden gebouwd, zie je dat er toen een tekort aan kwalitatief hoogwaardig hardhout voor kozijnen was. Vooral in Amsterdam-Sloten, Getsewoud (Nieuw-Vennep) en Leidsche Rijn (Utrecht) werd met resthout gebouwd. Dat zie je nu terug in de staat van de kozijnen. Op veel plekken zijn al stevige reparaties nodig. In veel gevallen is het dan verstandig om, in plaats van hoge reparatie- en schilderskosten, meteen te investeren in nieuwe, kunststof kozijnen.

Daarnaast zijn er nog de woningen waar kunststof kozijnen van de eerste generatie inzitten. Naast de esthetische kenmerken, voldoen deze kozijnen vaak ook niet meer aan de huidige eisen qua isolatie en inbraakwerendheid. Ook hier geldt, vervangen kan een goed idee zijn. Bijvoorbeeld door aanspraak te maken op het Energie Bespaarfonds.

Meer informatie
Wil je weten wat de mogelijkheden voor jouw huis zijn op het gebied van kunststof kozijnen? Pieter Baars zit voor je klaar! Neem vandaag nog contact op met Ploeg Kozijnen voor een vrijblijvend advies op maat.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners