2009
Besparen met nieuwe ramen en kozijnen: 4 belangrijke tips
Gepubliceerd: 13-03-2020

Als je gaat isoleren, denk je er ook over na om je ramen en/of kozijnen te vervangen. Je kunt hier inderdaad veel geld mee besparen, zeker als je huidige glas niet goed is. Hoe zit het nu eigenlijk precies met het vervangen van ramen en kozijnen? En waar moet je op letten als je offertes vergelijkt? Dit zijn 4 tips als je je ramen en kozijnen wilt vervangen.

Tip 1. Wanneer vervang je je kozijnen?

Gelukkig is het niet altijd nodig om de kozijnen te vervangen. Wist je dat houten kozijnen bijna net zo goed isoleren als kunststof? Het verschil is zo minimaal dat je er maar weinig geld mee bespaart als je ze vervangt. Er zijn twee redenen om kozijnen te vervangen:

  • Als de kozijnen slecht zijn. Zijn ze niet meer te repareren of is het hout van te slechte kwaliteit, dan is een nieuw kozijn
  • Als je overstapt op dikker glas, zoals triple glas, want dan past het glas meestal niet in bestaande kozijnen.

Tip 2. HR+, HR++ of HR+++?

Is jouw woning al wat ouder? Dan is de kans groot dat je enkelglas, dubbelglas of HR glas hebt. Deze glassoorten worden nog wel nieuw geleverd, maar dat gebeurt alleen als er geen beter glas geplaatst kan worden. HR+ glas is al beter: het is voorzien van een isolerende coating. HR++ glas wordt het meest geleverd. Dit is het beste type dubbelglas dat er is. Het grote voordeel hiervan is dat je veel energie kunt besparen, maar dat je wel je huidige kozijnen kunt houden. HR+++ glas is triple glas, wat drie lagen heeft. Omdat dit een stuk dikker is, heb je altijd nieuwe kozijnen nodig. Het is wel de best isolerende glassoort die er is.

Tip 3. Bereken je besparing

Voordat je aan de slag gaat met nieuw glas, is het verstandig om eerst je besparing te berekenen. Er zijn diverse tabellen te vinden die laten zien hoeveel je bespaart. Er zijn twee dingen belangrijk:

  • Het beste bereken je het verschil per vierkante meter glas, zodat je zo nauwkeurig mogelijk kunt rekenen.
  • Veel berekeningen gaan uit van de overstap van enkel glas naar isolatieglas. Heb je op dit moment al dubbel glas, dan zal je besparing natuurlijk heel anders zijn.

Tip 4. Vraag voldoende offertes

Het is goed om voldoende offertes aan te vragen. Het aanvragen van meerdere offertes zorgt ervoor dat verschillende mensen bij je thuis komen om de situatie op te nemen. Misschien krijg je nog handige tips of extra adviezen voor jouw situatie. Verder kun je dan ook rustig de tarieven vergelijken. Onthoud dat de duurste niet altijd de beste is, maar dat de goedkoopste vaak wel mindere kwaliteit levert.

Het vervangen van je ramen en kozijnen kan je goede besparingen opleveren. Het is natuurlijk wel verstandig om van tevoren goed uit te zoeken wat voor jou de beste keuze is. Dit hangt af van je huidige situatie, maar ook van je plannen. Wil je je woning volledig energiezuinig maken, dan kies je sowieso voor het beste glas en de beste kozijnen die er zijn.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide