Steeds meer mensen kiezen voor kunststof kozijnen. Dat is natuurlijk niet voor niets, kunststof kozijnen hebben grote voordelen. En wij hebben ze voor je op een rij gezet!

Als je gaat isoleren, denk je er ook over na om je ramen en/of kozijnen te vervangen. Je kunt hier inderdaad veel geld mee besparen, zeker als je huidige glas niet goed is. Hoe zit het nu eigenlijk precies met het vervangen van ramen en kozijnen? En waar moet je op letten als je offertes vergelijkt? Dit zijn 4 tips als je je ramen en kozijnen wilt vervangen.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om de houten kozijnen te vervangen door kunststof. Waarom? Wat zijn de voordelen van kunststof kozijnen boven hout? Wij zetten ze voor je op een rijtje:

Ook zin in een voorjaarsschoonmaak? Nou ja, zin is misschien een groot woord. Maar als het kwik stijgt krijgen wij altijd kriebels om dingen op te ruimen, schoon te maken en met een frisse start te beginnen. Neem in die schoonmaak gelijk even je kozijnen mee! Kleine moeite, maar groots resultaat. Want het hele jaar kijk jij met veel plezier weer naar je mooie, strakke en vooral schone kozijnen!

Laten we vooropstellen dat kunststof kozijnen zo onderhoudsarm zijn, dat ze eigenlijk nauwelijks schoongemaakt hoeven te worden. Toch kom je er niet onderuit om ze eens in de zoveel tijd met wat lauwwarm water en een spons of zachte doek af te doen. En het voorjaar leent zich hier natuurlijk uitstekend voor!

Aan de buitenkant schoonmaken
Door luchtvervuiling en straatvuil kunnen kunststof kozijnen aan de buitenkant vies worden. Ondanks dat kunststof nauwelijks vuil aantrekt, zul je het verschil tussen voor en na het schoonmaken zien. In een handomdraai ziet alles er weer fris en schoon uit. Was ook meteen de ramen met wat water en een raamwisser en je kunt er weer tegenaan.

Aan de binnenkant schoonmaken
Ook aan de binnenkant kunnen kunststof kozijnen na enige tijd vies worden. Als er bijvoorbeeld veel binnen wordt gerookt of als je graag uitgebreid kookt in je open keuken, kan dit vuil voor wat aanslag op de kozijnen zorgen. Ook hierbij geldt dat een sopje van water met wat reinigingsmiddel en een vochtige doek voldoende is om de glans te behouden.

Beslag reinigen
Beslag dat goed schoon is, zorgt voor het meeste gebruiksgemak. Olie het beslag licht met enkele druppels olie per jaar, waarbij het belangrijk is uitsluitend zuur- en harsvrij vet of olie te gebruiken. Vergeet ook de sluitplaten en sluitnokken niet!

Ventileren
De lente is ook de perfecte tijd om de ramen open te zetten en alles even goed te ventileren. Vroeger ging het ventileren in huis vanzelf, door de vele naden en kieren in een huis. Doordat kunststof kozijnen echter zo goed afsluiten, wat fijn is voor je stookkosten en het wooncomfort, heb je meer kans op condens- en schimmelvorming. Door middel van regelmatige luchtverversing voorkom je dat. Het is bovendien goed voor je gezondheid om regelmatig te ventileren. Zorg dus dat er altijd frisse lucht naar binnen kan door middel van bijvoorbeeld (klep)raampjes of ventilatieroosters.

Let op!

Een aantal dingen kun je beter niet doen bij het schoonmaken van kunststof kozijnen:

  • Schuurmiddelen of oplosmiddelen gebruiken, zoals thinner en wasbenzine
  • Agressieve of oplosmiddel bevattende reinigings-, onderhouds- of polijstmiddelen gebruiken, zoals aceton
  • Harde weerstand gebruiken, zoals een spatel, koperborstel of ruwe zeemlap

Met bovenstaande tips zorg je ervoor dat je lang en probleemloos van je kunststof kozijnen kunt genieten. Wil je graag nog meer tips? Informeer dan bijvoorbeeld eens bij Jansma Burdaard, een leverancier die al vele kunststof kozijnen geplaatst heeft in Emmen.

Het voorjaar is de uitgelezen tijd om het achterstallig onderhoud aan en rondom je woning eens goed aan te pakken. Vaak beginnen we in de tuin als de eerste zonnestralen zich laten zien omdat we hier natuurlijk graag de hele zomer weer lekker in willen vertoeven. Maar er zijn ook andere karweitjes die zo nu en dan onze aandacht vragen zoals bijvoorbeeld het schilderen van de kozijnen.

Kozijnen zijn er in verschillende materialen. We kennen de houten kozijnen, kunststof kozijnen en aluminium kozijnen. Kozijnen hebben onderhoud nodig zodat ze nog jaren mee kunnen gaan. Wat voor soort onderhoud er nodig is ligt aan het materiaal. Kunststof en aluminium kozijnen hebben over het algemeen maar weinig onderhoud nodig. Dit is vaak een reden ook waarom veel mensen voor kunststof of aluminium kiezen. Houten kozijnen daarentegen vergen wat meer onderhoud. Wij zetten een aantal tips op een rijtje voor het onderhoud van je kozijnen.