3590
Dit is dé checklist inbraakpreventie voor jouw woning
Gepubliceerd: 06-08-2019

Om je huis goed te beveiligen, hoef je niet direct honderden euro’s uit te geven aan allerlei beveiligingsmaatregelen. Ook zelf kun je heel veel doen aan inbraakpreventie. En dat is vaak veel simpeler dan je denkt. Het zijn eigenlijk niet meer dan een paar gewoontes die je jezelf moet aanleren en wat dingen die je even moet checken. Daarnaast is goed hang- en sluitwerk natuurlijk ook onmisbaar. Het is niet voor niets dat het Politie Keurmerk Veilig Wonen daar zoveel aandacht aan besteed. Daarmee voorkom je zo’n 90 procent van alle inbraken. Wat je verder zelf kunt doen, lees je in deze praktische checklist.

Check rondom je huis
Kijk even door de ogen van een inbreker naar je huis en ga na of er bruikbare voorwerpen liggen voor een inbraak. Denk aan een klikobak onder een raam of balkon of een ladder of ijzeren of zware voorwerpen om een raam mee in te slaan (en dat kan al een stapel tuintegels zijn). Plaats ook geen al te hoge schuttingen om je tuin. Een inbreker komt daar toch wel overheen en kan erna ongestoord aan de slag. Plaats ook bij de achterdeur een felle sensorlamp die aangaat bij elke beweging. Zorg wanneer je op vakantie gaat voor een slim stopcontact waarmee je op afstand de lampen aan kunt doen en vraag de buren om de post weg te halen en een auto op je oprit te plaatsen.

Beveilig je ramen
Na de voor- en achterdeur komen de ramen op de tweede plaats als plek waar inbrekers naar binnen komen. Dubbel glas werkt al inbraakvertragend. En plaats op donkere of rustige plekken inbraakwerend glas of raamfolie op de ramen. Zorg ervoor dat dit glas het SKG keurmerk heeft. 1 ster SKG zorgt daarbij voor drie minuten vertraging en drie sterren SKG voor tien minuten vertraging. Kies bij voorkeur voor kunststof kozijnen. Daar komt een inbreker minder snelnaar binnen dan bij houten kozijnen.

inspiratiebrochures1.png

Sluit je ramen en deuren
Het lijkt logisch, maar kijk op een zomerse dag maar eens hoeveel ramen en deuren er open staan. En denk niet dat inbraken alleen plaatsvinden in het donker. Veel inbraken vinden tegenwoordig ook overdag plaats. Je kunt dus alleen een raam of deur open laten staan in de ruimte waar je zelf aanwezig bent. Denk ook aan de schuurdeur en laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen. Op deze inbraakchecklist: de inbraakchecklist geef dieven geen kans, vind je nog wat extra tips.

Plaats de juiste verlichting
Plaats zowel bij je voor- als achterdeur een felle sensorlamp. Hierdoor zullen inbrekers jouw huis veel minder snel uitkiezen voor een inbraak. Zorg ook voor een verlichte parkeerplaats want zo voorkom je ook je dat er ingebroken wordt in je auto. Ook is het belangrijk om te kunnen zien wie er bij je voordeur staat (bij voorkeur zonder dat deze persoon jou ziet). Je kunt hiervoor een deurspion of een kierstandhouder kopen. Daarmee bepaal je zelf wanneer je de deur wel of niet open doet.

Gecertificeerde sloten
Plaats in ieder geval gecertificeerde sloten op je voor- en achterdeur. Goede sloten hebben zowel een SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw als PKVW keurmerk (Politie Keurmerk Veilig Wonen). Dit gecertificeerde hang- en sluitwerk vind je bij gespecialiseerde bedrijven zoals Veiligheids-sloten.nl.De SKG is onderverdeeld in drie klassen:

  • SKG* standaard inbraakwerend
  • SKG** zwaar inbraakwerend
  • SKG*** extra zwaar inbraakwerend

Wil je graag nog meer lezen over het beveiligen van jouw huis? Dan vind je deze blog misschien ook interessant: ......

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide