In je garage staan vaak kostbare spullen opgeslagen. Gereedschap, een scooter, dure sportattributen of je auto. Het is dan natuurlijk niet de bedoeling dat inbrekers hier zonder moeite bij kunnen komen. Vooral in de vakantieperiode is het verstandig om extra maatregelen te nemen. Met de 5 onderstaande tips maak je jouw garage weer helemaal veilig en inbraakproof!

In de afgelopen maanden, met veel thuiswerkende mensen, zijn er veel minder inbraken gepleegd. De politie spreekt over tientallen procenten minder. Inbrekers willen namelijk niet het risico lopen betrapt te worden. Maar als we straks weer minder thuis hoeven te werken, hebben inbrekers misschien wel extra aandrang om op pad te gaan. De ervaring leert dat ze dan de goed beveiligde huizen overslaan.

Om je huis goed te beveiligen, hoef je niet direct honderden euro’s uit te geven aan allerlei beveiligingsmaatregelen. Ook zelf kun je heel veel doen aan inbraakpreventie. En dat is vaak veel simpeler dan je denkt. Het zijn eigenlijk niet meer dan een paar gewoontes die je jezelf moet aanleren en wat dingen die je even moet checken. Daarnaast is goed hang- en sluitwerk natuurlijk ook onmisbaar. Het is niet voor niets dat het Politie Keurmerk Veilig Wonen daar zoveel aandacht aan besteed. Daarmee voorkom je zo’n 90 procent van alle inbraken. Wat je verder zelf kunt doen, lees je in deze praktische checklist.

‘Bij mij is er toch niks te halen, dus bij mij breken ze echt niet in’, is de gedachte bij veel mensen. ”Maar zo denkt een inbreker niet”, zegt Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). “Hij gaat gewoon proberen of er wat te halen valt en let van tevoren heel goed op of er iemand thuis is of niet.” Kijk ook eens door de ogen van een inbreker naar het huis van bijvoorbeeld je buren die al wat eerder op vakantie zijn gegaan. Wat valt je dan op? Liggen er bijvoorbeeld stapels post en kranten zichtbaar op de deurmat? Of leggen jullie die zelf keurig voor hen gesorteerd in het zicht op tafel. Branden er ’s avonds helemaal geen, of maar 1 of 2 lampjes in de woonkamer en zijn de lamellen of gordijnen ook overdag potdicht? Staat er dagen achtereen geen auto op de oprit? Zijn alle plantjes in de voortuin weggekwijnd door gebrek aan water? Allemaal signalen waaraan je als ‘inbreker bij je buren’ kan herkennen dat ze op vakantie zijn. 

Als jij geniet van de Spaanse kust, de Franse Rivièra of de Veluwe, is het voor criminelen hét moment om in te breken. Met deze tips maak je het inbrekers een stuk lastiger. En vergeet je ook geen inboedelverzekering af te sluiten?

Vanuit recente cijfers van het CBS is bekend dat er perjaar ongeveer 60.000 inbraken in Nederland plaatsvinden. Zo'n 80 procent van deze inbraken, worden gepleegd door zogeheten gelegenheidsinbrekers. Deze categorie slaat het liefst toe in huizen die niet tot nauwelijks beveiligd zijn. Uit onderzoek blijkt dat deze inbrekers woningen voorzien van een beveiligingscamera vaak direct overslaan. Het plaatsen van een beveiligingscamera brengt dan ook diverse voordelen met zich mee.

Camerabeveiliging in en om je huis laat je niet alleen zien wat er op elk moment gebeurt, het zorgt er ook voor dat de kans op een inbraak aanzienlijk kleiner wordt. Niet gek dus, dat steeds meer mensen er voor kiezen camera’s te installeren binnen en buiten hun huis. Een onveilig gevoel is heel vervelend, zeker wanneer het je huis betreft. Niets is vervelender dan thuiskomen en er achter komen dat een onbekende je huis binnen is gedrongen en je spullen mee heeft genomen. Los van het gemis van je spullen, geeft het feit dat er iemand in je huis was zonder je toestemming soms nog een hele tijd een vervelend gevoel.

Jaarlijks vinden er nog steeds veel te veel woninginbraken plaats. Ondanks dat we onze huizen steeds beter beveiligen maken we het inbrekers eigenlijk ook een stuk gemakkelijker. We posten namelijk heel wat af op social media, waar en met wie we ons bevinden. Duidelijk voor een inbreker dat jij niet thuis bent als jij een vrolijke foto post vanaf een zonnig terras op het Leidseplein. Gelukkig zijn er nog mogelijkheden om een inbraak zoveel mogelijk te voorkomen. Zoals het plaatsen van een camera.

De zomervakantie is aangebroken en dat is voor de inbreker een aantrekkelijke tijd om weer zijn slag te slaan. Steeds meer mensen zetten alle mogelijkheden in om een inbraak in hun woning te voorkomen. Op Internet zijn genoeg tips te vinden om uw huis bewoonbaar te laten lijken. Ook een whatsapp-alertgroep in de buurt of wijk is bijvoorbeeld een populair hulpmiddel geworden op het gebied van inbraakpreventie. Is het dan nog wel nodig om te investeren in een beveiligingssysteem zoals camerabewaking?