1623
Ventileren

Elke dag vervuilen we de lucht in onze woning door kookluchtjes, het stoken van kaarsen, of door te roken in huis. Maar ook het douchen en daarmee de luchtvochtigheid te verhogen is een vorm van luchtvervuiling en dit kan vervelende gevolgen hebben!

Slecht voor onze gezondheid
Is een woning slecht geventileerd dan gedijen schimmels en huismijten erg goed. Wij mensen, en vooral kinderen kunnen hier niet goed tegen en krijgen snel te maken met allerlei gezondheidsklachten. Zo kunnen we last krijgen van benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Het zorgt ook voor meer last van astma en allergieën. Ook is de kans op een koolmonoxidevergiftiging groter in een slecht geventileerde ruimte.

en... slecht voor onze woning
Een vochtige woning is niet alleen slecht voor onze gezondheid maar ook de woning heeft hieronder te lijden. Denk maar eens aan de schimmelvlekken die op de muren ontstaan (vooral in de badkamer), behang dat loslaat of verf dat afbladdert. Veel mensen denken dat een vochtprobleem in huis van buiten komt door bijvoorbeeld lekkages maar de meeste vochtproblemen ontstaan door slechte ventilatie

Gelukkig kunnen we een vochtprobleem in onze woning snel signaleren, bijvoorbeeld als er een muffe geur in huis hangt of de ramen lang beslagen blijven. Het is dan de hoogtste tijd om te ventileren.

Ventileren is meer dan een raampje openzetten
Veel mensen denken dat het even openzetten van een raam het vochtprobleem oplost maar dat is niet genoeg! Na een half uurtje is de frisse lucht namelijk verdwenen en hopen de stoffen zich weer op in je woning. Het is dus van belang om de woning 24 uur per dag te ventileren.

Zorg ervoor dat alle ruimtes in huis zijn voorzien van ventilatievoorzieningen zoals ventilatieroosters en zorg ook dat deze open staan. Maak deze roosters ook regelmatig schoon. Laat na het koken uw afzuigkap nog een half uurtje langer aanstaan zodat ook het overtollige vocht uit uw keuken wordt afgevoerd. Vergeet het filter ook niet regelmatig te reinigen!

Als u in de mogelijkheid bent, bijvoorbeeld bij renovatie van uw woning of bij een nieuwbouwhuis, laat dan een mechanisch ventilatiesysteem in uw woning aanbrengen zodat uw woning dag en nacht voorzien wordt van frisse lucht.

Wilt u meer weten over ventileren of advis over uw situatie dan kunt u  een ventilatie-adviseur inschakelen van de ventilatieshop!

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners