Een verbouwing heeft vaak een flinke impact op het dagelijks leven. Meestal is een gedeelte van je huis tijdelijk niet bruikbaar. Als dat alleen maar de logeerkamer is, is dat geen enkel probleem. Maar wat als een tijdje moet leven zonder badkamer of keuken? Het is belangrijk dat je zorgt voor de juiste voorzieningen, zodat je ook tijdens een grote verbouwing zo normaal mogelijk kunt leven.

 

1. Plaats overtollige spullen in een opslag

Tijdens een verbouwing heb je heel veel ruimte nodig. Allereerst moeten de ruimtes waar verbouwd wordt, leeggehaald worden. Maar omdat je leefruimte een stuk kleiner is, heb je ook in de overige kamers meer ruimte nodig. Daarom is het verstandig om zoveel mogelijk spullen weg te zetten. Lukt dat niet op een handige manier in huis, dan breng je ze tijdelijk naar een opslagruimte. Daar kunnen de spullen rustig blijven staan totdat de verbouwing klaar is. Een opslagruimte houdt je huis leeg en overzichtelijk tijdens de verbouwing.

2. Badkamer verbouwen? Alternatieve douche en wc

Ga je de badkamer verbouwen? Er is weinig vervelender dan naar de wc moeten en niet te kunnen gaan. Check dus eerst of er een ander toilet in huis is, dat wel gewoon toegankelijk is. Zo niet, huur dan een mobiel toilet of zorg voor een chemisch toilet. Zorg ook voor een vervangende douche. Je kunt bijvoorbeeld ook af en toe gaan douchen bij familie en vrienden, zolang de verbouwing niet te lang duurt. Of je kunt een mooie buitendouche in de tuin plaatsen.

3. Keuken verbouwen? Koken, afwassen en koffie zetten

In het normale dagelijks leven zijn koken, afwassen en koffie zetten hele gewone dingen. Je kunt haast niet zonder! Maar als de keuken verbouwd wordt, heb je weinig keus. Je moet dan wel zorgen voor alternatieven voor deze zaken. Je kunt zorgen voor:

  • Een losse koelkast in een andere ruimte (bijvoorbeeld bij de kringloop gekocht)
  • Een losse kookplaat of gasstel
  • Een goed alternatief voor de spoelbak, bijvoorbeeld de wastafel van de badkamer

Eventueel is een buitenkeuken een goede optie als je je huis verbouwt in de zomer. Maar je moet er rekening mee houden dat het ook in de zomer weleens slecht weer is.

4. Ruimte om te ontspannen

Je bent als het goed is niet 100% van je tijd bezig met verbouwen. En dus moet er ook een ruimte zijn waar je weinig hinder hebt van de verbouwing. Een kamer of ruimte waar je lekker kunt ontspannen. Dat kan een kamer in je huis zijn, maar bij een grote verbouwing kun je ook kiezen voor een tuinhuis of andere ruimte. Bij een grote verbouwing kan een caravan, stacaravan of grote tent ook een comfortabele woonruimte bieden.

5. Voorkom ‘Help, mijn man is klusser’

De meeste mensen kennen het tv programma ‘help, mijn man is klusser!’. Daarin is de man vastbesloten om in zijn eentje een verbouwing te beginnen. Helaas blijkt hij minder handig dan gedacht of heeft hij minder tijd dan hij dacht. Uiteindelijk is de hulp van het tv programma nodig om de verbouwing een beetje snel en fatsoenlijk af te ronden. Dit biedt een goede les voor verbouwers: vraag je af of je dit echt zelf kunt en zelf wilt doen. Ben je wel handig genoeg? Kun je dit doen tussen alle dagelijkse verplichtingen door? En als je twijfelt: neem dan liever hulp aan van goede klussers of professionals, want voor je het weet eindig jij ook in zo’n eeuwigdurende verbouwing die maar niet opschiet.

Normaal leven tijdens een verbouwing kan een uitdaging zijn. Bepaalde ruimtes zijn waarschijnlijk niet of nauwelijks toegankelijk, waardoor je dagelijks leven verandert. Toch hoeft dat niet te betekenen dat je altijd eindigt in een vervelende situatie waar je niet op voorbereid bent. Door deze 5 tips mee te nemen bij je verbouwingsplannen, is de kans groot dat je op redelijk normale manier door de verbouwing heen komt met je gezin.

Ook leuk om te lezen