585
Gevelbekleding: welk karakter geef jij jouw huis?
Gepubliceerd: 21-04-2023

Ben jij op zoek naar een manier om jouw huis meer uitstraling te geven? Met gevelbekleding kun je jouw huis op een duurzame manier een uniek karakter geven. De mogelijkheden zijn eindeloos. Kies jij voor een moderne uitstraling, of geef je jouw woning liever een warm karakter? Waar je ook voor kiest, er is een vorm van gevelbekleding die aansluit op jouw woonwensen. 

In deze blog hebben we een aantal vormen van gevelbekleding voor jou op een rijtje gezet, zodat jij inspiratie kunt opdoen voor jouw toekomstige gevel. Laat wandelaars twee keer opkijken wanneer ze langs je huis lopen. Welk type gevel het beste bij jouw huis aansluit, bepaal jij helemaal zelf.

HPL-platen

Eén van de bekendste vormen van gevelbekleding is High Pressure Laminate, ook wel HPL-platen. Deze platen worden gemaakt door meerdere lage van dun hout op elkaar te drukken. Deze duurzame vorm van gevelbekleding komt met veel voordelen. Zo is het bestand tegen de hardste stormen en gaat het jaren mee. HPL is te verkrijgen in verschillende kleuren en motieven, waardoor er altijd wel een plaat is die aansluit bij jouw huis. 

inspiratiebrochures1.png

Eén van de bekendste aanbieders van deze platen is Trespa. Deze unieke platen zijn gemakkelijk zelf te installeren waardoor installatiekosten overbodig zijn. Benieuwd naar deze prachtige gevelplaten? Je kunt eenvoudig zelf online Trespa platen kopen en op jouw gevel installeren.

Kunstof gevelbekleding

Naast HPL platen is ook kunststof een duurzame manier om jouw gevel te bekleden. Door de lange levensduur en unieke designmogelijkheden is dit een van de meest gebruikte vormen van gevelbekleding. Dit vinden wij niet zo gek! Met kunststof bekleed je jouw gevel op een duurzame en prachtige manier. PVC en multiplex platen zijn hier een goed voorbeeld van. Het mooie aan kunststof gevelbekleding is dat het vaak niet van echt hout of steen te onderscheiden is. Je kan het ook wel vergelijken met een laminaatvloer.

Deze vorm van gevelbekleding staat verder bekend om de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Kunststof kan niet rotten en is beter bestand tegen UV-straling dan regulier hout. Heb jij het liefst zo min mogelijk op- of omkijken naar je gevel, maar wil je toch een unieke look? Dan is een kunststof gevel de beste oplossing voor jou.

Houten gevelbekleding

Ga je toch liever voor een klassieke uitstraling in plaats van kunststof? Dan is een houten gevel helemaal voor jou. Met een houten gevelbekleding geef je jouw huis een warme en klassieke uitstraling. Het mooie aan hout is dat het geheel aan te passen is aan jouw persoonlijke wensen! Wil je het hout bijvoorbeeld in een bepaalde kleur verven of wil je de originele houtkleur naar voren laten komen? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Kies je voor een houten gevel? Denk dan goed na over de houtsoort. Hout heeft namelijk meer onderhoud nodig dan andere vormen van gevelbekleding. Laat dit je niet afschrikken, want hoe veel onderhoud je aan je gevel hebt, heb je zelf in de hand. De vuistregel bij houten gevels is: hoe harder je gekozen houtsoort is, hoe minder onderhoud je aan je gevel hebt. Hiernaast speelt het type beits of verf dat je gebruikt voor de gevel ook mee. 

Natuurlijke gevelbekleding

Met alle opties tot gevelbekleding zie je soms door de bomen het bos niet meer, maar misschien is dit juist iets waar je naar op zoek bent! Wil je jouw huis compleet in de natuur laten omgaan? Met een natuurlijke vorm van gevelbedekking kan je dit realiseren. Van alle opties in deze lijst is deze vorm van gevelbedekking het uniekst. 

Als het aankomt op natuurlijke gevelbedekking zijn er twee opties die het meest voor de hand liggend zijn. De eerste optie is om klimop planten tegen je gevel te laten groeien. Met verloop van tijd zal je hele gevel zijn bedekt met prachtig groen. Deze planten hebben geen frame nodig om naar boven te groeien waardoor je hier weinig moeite voor hoeft te doen.

Hiernaast kun je ook een zogenoemde ‘verticale tuin’ tegen je gevel plaatsen. Deze gevel maak je door verschillende plantenbakken boven elkaar te plaatsen. Wanneer de planten na verloop van tijd groter worden, is de hele gevel bedekt met de bladeren en bloemen van deze planten.

Onderhoud is belangrijk

Een natuurlijke gevelbekleding is geeft een prachtig aangezicht maar vergt veel onderhoud. Bepaalde klimopplanten kunnen houten daken beschadigen doordat de wortels het hout binnendringen. Dit kun je gemakkelijk zelf voorkomen door regelmatig onderhoud aan de planten te plegen. Kun jij niet genoeg krijgen van planten en heb je genoeg tijd over voor onderhoud? Dan is deze unieke vorm van gevelbedekking dé keuze voor jou.

Geef jouw huis een uniek karakter met gevelbekleding

Wil jij jouw huis een uniek karakter meegeven? Met de opties uit dit artikel kan dit werkelijkheid worden. Let hierbij goed op dat iedere vorm van gevelbekleding een andere vorm van onderhoud vergt.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide