1333
Vind de beste energieleverancier
Gepubliceerd: 06-05-2015 Laatste update: 30-04-2017

Op de elektriciteitsmarkt van Nederland kun je zelf kiezen wie de stroom en gas voor je huis levert. Dit betekent dus dat je jaarlijks op je energierekening kunt besparen door efficiënt de verschillende energieleveranciers te vergelijken. Hoe pak je dit aan? En moet dit elk jaar weer opnieuw?

Waarop moet je vergelijken? Nederland kent ruim 30 energieleveranciers en in tegenstelling tot je netbeheerder, die afhankelijk is van waar je woont, kun je een energieleverancier sinds 2001 zoals gezegd wel degelijk zelf kiezen. Maar 30 energieleveranciers vergelijken, dat doe je niet zomaar even. Bovendien kun je de afname van stroom en gas aan verschillende leveranciers uitbesteden.

Waar moet je daarom op letten bij het vergelijken? Behalve natuurlijk de prijs, zijn er nog meer punten die belangrijk zijn bij het overstappen van leverancier. • Hoe zeker ben je van de beginprijs?
  De scherpe prijs is aanlokkelijk, maar staat niet altijd vast voor de gehele looptijd van het contract. Door deze variabele prijs kunnen leveranciers alsnog duur uit de bus komen. Om dit te voorkomen, sluit je een contract af met een vaste prijs.

 • Hoe lang loopt het contract?
  Hiermee samenhangend is de looptijd van het contract. Het is namelijk helemaal geen gek idee om elk jaar de goedkoopste energieleverancier te kiezen, en dat is onmogelijk zodra je een contract van 3 jaar hebt afgesloten.

 • Hoe duurzaam zijn de producten?
  Duurzame energie staat bij veel mensen steeds hoger in het vaandel, en terecht: duurzame energie is schoon en onuitputtelijk, fossiele brandstoffen zijn milieuvervuilend en raken op. Kijk daarom goed waaruit de energieproducten zijn samengesteld, en kies een leverancier die gebruikmaakt van wind, waterkracht of zon. Het stroometiket geeft het duurzame karakter van energieleveranciers weer.

 • Kun je energie besparen?
  De prijs die je periodiek kwijt bent aan energie, is natuurlijk niet alleen afhankelijk van de prijs die je betaalt, maar ook van de hoeveelheid stroom en gas die je zelf verbruikt. Sommige energieleveranciers zetten zich actief in voor een vermindering van het energieverbruik, en zullen je daarom goed kunnen helpen je eigen meterstand omlaag te krijgen.


Waarom energievergelijkers?
Gelukkig hoef je inderdaad niet elk puntje per energieleverancier zelf uit te prijzen en op papier naast elkaar te zetten. Goede en betrouwbare energievergelijkers kunnen het aanbod algemeen op een rijtje zetten, maar lichten ook de specifieke punten uit. Zo kun je gemakkelijk de dingen die jij belangrijk vindt, zoals duurzaamheid, looptijd of prijs, uit laten lichten.

Maar het gemak van het vergelijken is niet de enige reden om een energievergelijker te gebruiken. Om nieuwe klanten te verwerven, willen leveranciers namelijk goed uit de verf komen bij zulke instanties. Daarom hebben ze vaak speciale acties die alleen hierbij van toepassing zijn. Als je dus wilt overstappen van leverancier, dan krijg je via een energievergelijker waarschijnlijk de scherpste overstapaanbieding.

Klantenbinding
Naast bovengenoemde punten, kan klantvriendelijkheid ook een belangrijke rol spelen in de keuze voor energieleverancier. De Consumentenbond vroeg 4.600 deelnemers naar hun tevredenheid over onder andere de klantenservice, de prijs en de website van hun huidige (en vorige) energieleverancier(s). Hieruit blijkt dat 90% van de mensen die een andere energieleverancier nam (zeer) tevreden is met hun overstap, en dat met name deze groep aangeeft opnieuw te overwegen over te stappen.

Overstappers lijken daarmee maximaal te profiteren van het veranderlijke aanbod op de elektriciteitsmarkt. Het regelmatig vergelijken van energieleveranciers, op jaarlijkse of tweejaarlijkse basis, mag dus inderdaad lonen.


inspiratiebrochures1.png

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide