1929
Wanneer is een energielabel verplicht voor zakelijk gebruik?

Vanaf 2023 is energielabel C verplicht voor kantoren van boven de 100 vierkante meter. Daarnaast is het ook nog verplicht om een energielabel te hebben bij het verkopen, (opnieuw) verhuren of opleveren van een bedrijfspand. Maar welke regels zijn hier verder op van toepassing en hoe zit dit met een kantoor aan huis?

 

Kantoor aan huis

Een kantoor aan huis is vaak niet verplicht om een energielabel C voor 2023 te hebben maar hier zijn wel wat regeltjes voor.

Wanneer het kantoor aan de volgende punten voldoet is energielabel C wel verplicht in 2023:

- Het kantoor is groter dan 100 vierkante meter
- Het kantoor beslaat meer dan 50% van de oppervlakte van het pand

Dit neemt niet weg dat een energielabel voor je huis alsnog verplicht kan zijn. Bij verkoop, verhuur of oplevering is een energielabel voor je woning verplicht.

Moet jouw kantoor energielabel C hebben? Lees hier meer over de mogelijkheden:

Energielabel voor utiliteitsbouw

Een energielabel is bij verhuur, verkoop of oplevering verplicht voor bijna alle utiliteitsbouw. Denk hierbij aan:

● Winkels
● Kantoren
● Horeca
● Sportcomplexen
● Schoolgebouwen
● Ziekenhuizen
● Fabrieken
● Alle bouwwerken zonder woonbestemming

Gebouwen met enkel een opslagfunctie zijn niet verplicht een energielabel te hebben bij verhuur, verkoop of oplevering. De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert streng op de aanwezigheid van het energielabel en heeft al meerdere boetes uitgeschreven. Het is dus van belang dat je dit goed regelt!

Maak gebruik van deze korte quiz om direct te achterhalen of jij verplicht een energielabel moet aanvragen.

Bepaling van een energielabel

Maar hoe gaat de bepaling van een energielabel en wat heb ik daarvoor nodig? Het energielabel wordt bepaald op basis van door de overheid gemaakte normen, de zogenaamde BRL 9500-03 normen. Het is belangrijk dat er een onafhankelijke adviseur bij je langskomt om het pand te controleren. De adviseur weet precies met welke regels hij rekening moet houden en kan daarnaast goed adviseren welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn.

Wanneer de adviseur de woning heeft geïnspecteerd voert hij alles in bij zijn rekensoftware en kan hij een energielabel genereren. Dit energielabel voldoet dan aan alle reglementen en wordt ingediend worden bij de overheid voor registratie in de landelijke database.

Je weet dus ook direct waar je maatregelen kunt nemen om energie te besparen!

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners