Wanneer je een eigen woning hebt, dan is het natuurlijk logisch dat je een energiecontract moet afsluiten. Er zijn verschillende varianten als het gaat om een energiecontract. Zo wordt er tegenwoordig veel gebruikgemaakt van een dynamisch energiecontract. Toch willen veel leveranciers liever niet dat je een dynamisch contract afsluit. Hieronder lees je precies waarom dat is en wat je nog meer moet weten over een dynamisch energiecontract.
Wat is een dynamisch energiecontract?
Om te beginnen is het eerst goed dat je weet wat een dynamisch energiecontract is. Een dynamisch energiecontract is een contract dat niet vaststaat aan haar prijzen. Zo betaal je de stroomprijzen per uur. Ze veranderen per uur gebaseerd op de markt. Is het dus duurder op de markt, dan heb je een uur wat duurdere stroom. Ook kan het zijn dat er daluren zijn. Op deze momenten is het van belang om juist de vaatwasser aan te zetten en stroom te gebruiken. De stroom is dan het goedkoopst. Met een dynamisch energiecontract veranderen ook de gasprijzen. Niet per uur, maar per dag. Het is een flexibel contract waarbij je meestal per maand het contract kunt opzeggen.
Waarom energiemaatschappijen liever vaste contracten willen
Veel energiemaatschappijen hebben toch de voorkeur om ervoor te zorgen dat je toch een vast contract krijgt. Dit doen ze om meerdere redenen.
Vaste contracten is vaste marges
Om te beginnen is dat energieleveranciers een vast contract willen afsluiten bij de consument is dat ze altijd winst maken. Doordat er een vaste prijs wordt afgesproken op een contract, kan de energieleverancier het risico meetellen. Dit resulteert in een hogere prijs, waardoor de leverancier altijd winst heeft. Door middel van een dynamisch contract profiteer je direct van goedkope stroom en heeft de energieleverancier een lagere marge. Hierdoor is de winst dus een stuk minder dan bij een vast energiecontract.
Vaste contracten is klanten langer binden
Door middel van een vast contract heeft de klant te maken met een onbepaalde tijd. Zo kan het zijn dat het contract een jaar vaststaat of juist drie jaar. Het kan verschillen wat je afspreekt. Mocht je eerder willen overstappen, dan zit hier een boete aan verbonden die je dan moet betalen. Overstappen doe je dus minder snel met een vast contract, waardoor energieleveranciers geld verdienen. Bij een dynamisch contract heb je het grote voordeel dat je per maand over kunt stappen en dus je contract kunt beëindigen zonder boete. Dit betekent met een dynamisch contract dus meer vrijheid.
Dynamische energiecontracten verstoren het verdienmodel
Als laatste reden dat energieleveranciers liever vaste contracten willen, is dat het hun verdienmodel verstoort. Traditionele energieleveranciers verdienen namelijk goed aan mensen die vergeten over te stappen, de vaste hoge tarieven die ze hanteren en de risico-opslag in de prijs. Dynamische energieleveranciers doen dit heel anders. Zij draaien juist op transparantie en lage marges, waardoor het dus gunstig wordt voor de consument.
Slimmer worden dan je energieleverancier
Als laatste is het natuurlijk goed om te kijken hoe je slimmer kunt worden dan je eigen energieleverancier. Om te beginnen is dat dus een dynamisch energiecontract afsluiten. Dit kun je bij verschillende aanbieders doen. Aanbieders dynamische energie is wel goed te vergelijken, zodat je de beste deal hebt voor bij jou thuis.
Mocht je naast een dynamisch energiecontract ook zonnepanelen hebben die energie voor je woning kunnen opwekken, dan is dat natuurlijk helemaal tof. Je kunt namelijk een thuisbatterij aanschaffen, zodat je goedkope stroom op kunt slaan. Het is een gouden combinatie en zeker het proberen waard. In de avond kun je namelijk de goedkope stroom gebruiken. Op die manier kun je goedkoop aan de slag gaan met het gebruiken van energie.