960
Waarom je een bestaande vloer maar beter kan isoleren
Gepubliceerd: 15-05-2023

Door je vloer te isoleren vermijd je warmteverlies en zorg je voor een constantere binnentemperatuur. Dat heeft op zijn beurt nog heel wat andere voordelen. In dit artikel gaan we dieper in op die troeven van vloerisolatie en waarom het zeker het overwegen waard is.

Waarom je vloer isoleren? 

Vloerisolatie biedt heel wat interessante voordelen:

  • Minder warmteverlies: dankzij vloerisolatie gaat er minder warmte verloren waardoor je efficiënter verwarmt en minder moet stoken. 
  • Besparing: doordat je efficiënter verwarmt en minder moet stoken, kan je flink besparen op je energierekening. Je energiekosten liggen gemiddeld 10 à 20% lager.
  • Aangename vloertemperatuur: door je vloer te isoleren, blijft die 3 à 4 graden warmer. Kortom, je hebt nooit meer koude voeten in huis. 
  • Minder kans op vochtproblemen: als je je vloer isoleert, kan vocht uit de grond niet naar boven trekken. Daardoor is er minder kans op vochtproblemen en is de luchtvochtigheid optimaler, wat ook goed is voor je gezondheid.
  • Waardestijging woning: vloerisolatie maakt je woning energiezuiniger omdat minder warmte verloren gaat. Daardoor stijgt het energielabel van je woning en dus ook de financiële waarde ervan. 
  • Beter voor het milieu: minder warmteverlies en minder stoken betekent tot slot ook een lagere CO2-uitstoot. Je verbruikt namelijk minder fossiele brandstoffen.

Mogelijke besparing

Een van de belangrijkste voordelen van vloerisolatie is de besparing op je energiekosten. Omdat je minder moet stoken, kan je ongeveer 7 kubieke meter aardgas per vierkante meter besparen op jaarbasis. Dat komt neer op een gemiddelde besparing van € 250 per jaar. Dat maakt van vloerisolatie dus een erg interessante investering die je op termijn vlot terugverdient. 

inspiratiebrochures1.png

Let op, hoeveel je effectief bespaart verschilt per situatie en is afhankelijk van je verbruik, andere vormen van isolatie in het gebouw, de energieprijzen, … 

Subsidies voor vloerisolatie

Nog een extra voordeel van vloerisolatie is dat je onder bepaalde voorwaarden aanspraak kan maken op subsidies en andere financiële voordelen. Zo druk je de kosten voor de plaatsing van de isolatie en is de terugverdientijd korter. Subsidies en financiële voordelen maken het dus nóg interessanter om je bestaande vloer te laten isoleren.

Je komt bv. in aanmerking voor de Energiebespaarlening, de ISDE, het verlaagde btw-tarief, regionale subsidies, … 

vloerisolatie.jpg

Hoe een bestaande vloer isoleren?

Welke methodes zijn er nu om je bestaande vloer te isoleren? We zetten hieronder de 3 mogelijkheden op een rij:

1. Vloerisolatie via de kruipruimte (langs onder)

Bij deze methode plaatst een isolatiespecialist het isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte, aan de onderkant van je vloer (zie foto). Het is de meest populaire en efficiënte methode, omdat er geen breekwerken aan je vloer nodig zijn.

Wanneer aangeraden? Isoleren langs de onderkant van je vloer is vooral aangewezen als je een kruipruimte hebt die hoog genoeg is. 

2. Bodemisolatie in de kruipruimte

Een andere mogelijkheid is bodemisolatie, waarbij je isolatie op de vloer van je kruipruimte plaatst. Deze methode is voornamelijk interessant als er een kruipruimte is, maar deze niet hoog genoeg en dus onvoldoende toegankelijk is. Een vakspecialist vult de kruipruimte dan (gedeeltelijk) op met isolatiemateriaal zoals isolatiekorrels of -schelpen. 

Wanneer aangeraden? Deze isolatiemethode is vooral aangeraden als je een onvoldoende toegankelijke kruipruimte hebt en je je vloer niet langs boven wil isoleren (bv. door te weinig beschikbare opbouwhoogte).

3. Vloerisolatie zonder kruipruimte (langs boven)

Tot slot kan je je vloer ook langs de bovenkant isoleren. Daarbij kan je ervoor kiezen om je bestaande vloer uit te breken en isolatie en een nieuwe vloerbedekking te plaatsen, of om de isolatie op je bestaande vloer te leggen. Hou er bij de laatste optie wel rekening mee dat je vloer hoger zal komen, waardoor er mogelijk aanpassingen aan deuren, plinten… nodig zijn.

Wanneer aangeraden? Isolatie langs de bovenkant van je vloer is enkel aangeraden wanneer je geen kruipruimte hebt of wanneer je een vloerrenovatie hebt gepland. 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide