2704
Verminder je verbruik dankzij de juiste isolatie!
Gepubliceerd: 04-09-2019

Het goed isoleren van jouw woning is niet alleen goed voor jouw energieverbruik, ook de regelgeving er rond wordt steeds strenger. Niet of slecht isoleren is vandaag geen optie meer. En terecht uiteraard. Zowel de eigenaars zelf, als de maatschappij en, nog belangrijker, het milieu worden er allemaal beter van. Isoleren is één ding, maar hoe kies je nu de juiste isolatie op de juiste plaats? Hieronder bekijken we de verschillende types van isolatie en de twee voornaamste redenen om te isoleren.

 

Thermische isolatie of akoestische isolatie?

Er zijn voornamelijk twee redenen om te isoleren. Thermische isolatie zorgt voor een goede warmteregeling binnen de woning. Het houdt het huis koel in de zomer en warm in de winter, door de buitentemperaturen grotendeels buiten te houden. Wanneer je een woning goed isoleert met thermische isolatie, zie je dit natuurlijk ook op je energiefactuur. Je zal minder moeten stoken in de winter en minder moeten verkoelen in de zomer. Zo reduceer je jouw uitstoot en terzelfder tijd jouw uitgaven.

inspiratiebrochures1.png

Akoestische isolatie heeft dan weer als hoofddoel om (stoor)geluiden van buitenaf of net van binnen tegen te houden. Zo kan je bijvoorbeeld zorgen dat je geen last hebt van je luide buren of zelfs de drukke steenweg waarop je huis staat. Anderzijds kan je ook geluiden van binnenuit tegen houden. Zo is het voor je omgeving ook aangenaam als jouw muziekkamer goed geïsoleerd is.

Types isolatie en hun gebruik

Er bestaat een groot gamma aan isolatiematerialen. Elk type met zijn eigen voor- en nadelen. Bekijk hier de verschillende isolatiematerialen.

1.   Isolatieplaten

Isolatieplaten zijn een zeer vaak voorkomende vorm van isolatie en samen met de isolatiedekens wellicht de meest bekende vormen van isoleren. De platen bestaan uit samengeperst isolatiemateriaal, waardoor ze een hard oppervlak hebben. Dit zorgt er voor dat ze uitermate geschikt zijn voor isolatie in de vloer. Ook voor muren en andere rechte oppervlakken zijn ze zeer geschikt.

Deze platen hebben een sterk isolatiecoëfficiënt. Dat wil zeggen dat ze zeer goed isoleren en je dus kan bezuinigen op de dikte van de isolatielaag.

Isolatie_1.jpg

2.   Isolatiedekens

In tegenstelling tot de platen zijn isolatie dekens zacht. Neem deken niet te letterlijk, want deze panelen zijn wel nog steeds stevig en hebben een bepaalde dikte. Door hun zachte aard zijn ze een stuk flexibeler. Hierdoor worden ze vaak gebruikt bij het isoleren van ongelijke oppervlaktes.

Om dezelfde isolatie te verkrijgen moet je bij deze dekens rekenen op een dikkere laag. Deze vorm van isolatie heeft wel een betere akoestische isolatiewaarde dan de panelen.

3.   Isolatieschuim

Waar platen en dekens vaak op dezelfde manier gebruikt worden, is de isolatieschuim of spuitisolatie een heel andere vorm van isoleren. Grote nadelen van panelen is dat ze steeds op maat gesneden of gezaagd moeten worden en ze de kleinste gaten, spleten of kieren niet vullen. Schuim is hier de perfecte oplossing voor. De isolatie wordt vloeibaar aangebracht en droogt dan op. Het is zeer geschikt voor isolatie van vloeren.

Isolatie_2.jpg

4.   Inblaassisolatie

Inblaasisolatie is vergelijkbaar met schuim, maar dan een stuk milieuvriendelijker. Deze vorm van isolatie wordt ingeblazen en is niet alleen beperkt te schuim. Er kan ook glaswol of cellulose ingespoten worden. Net zoals isolatieschuim is ook deze erg geschikt voor moeilijk bereikbare ruimtes en holtes.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide