2354
Tips voor duurzaam wonen
Gepubliceerd: 11-12-2017

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker begrip. Overheden en gemeenten stellen klimaatdoelen en consumenten willen ook hun steentje bijdragen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor groene stroom of zonnepanelen op het dak. Maar een woning duurzaam maken kost geld en het duurt meestal jaren voor je dit terug hebt verdiend. Toch zijn er mogelijkheden om de woning duurzamer te maken op een manier die ook voor je portemonnee duurzaam is. 

Tips voor duurzaam wonen
Duurzaam wonen begint bij energie besparen. Dat doe je bijvoorbeeld door goede isolatie. Hoe makkelijker binnenwarmte naar buiten kan, hoe meer je moet stoken. En een hoge energierekening is niet duurzaam voor het milieu of je portemonnee. Moderne huizen zijn meestal goed geïsoleerd, maar oudere woningen vaak niet. Kleine oplossingen als radiatorfolie en tochtstrips die je bij de bouwmarkt haalt, maken zeker verschil maar je energierekening zal er niet drastisch door omlaag gaan. Wil je echt energie besparen, dan zul je het dak, de vloer of de spouwmuren goed moeten isoleren. En wanneer je dat zelf niet kunt, moet je een vakman inschakelen.

Dubbel glas
Dubbel glas levert niet alleen een energiebesparing op maar zorgt ook voor een stabielere temperatuur in huis. De prijs om een tussenwoning met circa twintig vierkante meter aan raamoppervlak van dubbelglas te voorzien, ligt tussen de 2.500 en 3.000 euro. Daarmee wordt gemiddeld zo'n 200 euro per jaar bespaard.

inspiratiebrochures1.png

Zonnepanelen
Zonnepanelen kunnen op langere termijn een flinke besparing opleveren. Volgens berekeningen van de Consumentenbond zijn er 12 zonnecollectoren nodig om zelf het gemiddelde van zo'n 3.000 kWh aan stroom per jaar op te wekken. Dit kost zo'n 4000 euro en die investering verdien je gemiddeld in zo'n 7 jaar terug.

Warmtepomp
Met een warmtepomp in huis voorzie je de woning van warm water en verwarming. In de zomer helpt een warmtepomp juist om een huis koeler te maken. Een warmtepomp kost gemiddeld 4.000 euro.

Regenwater opvangen
Nederland, land van regen. En ook daar kun je duurzaam mee zijn. Veel regenwater komt in het riool terecht en dus niet terug in de grond. Wanneer je regen opvangt in een ton of tank, kun je dit weer terug de grond in laten vloeien. En investeer je in een filteringsinstallatie, dan kun je het regenwater ook zelf gebruiken voor de wasmachine of om te douchen.

Subsidies
Voor particulieren zijn er, net als voor ondernemers, subsidies voor duurzame energie-initiatieven. En wanneer je zelf energie opwekt via zonnepanelen en een deel hiervan levert aan het algemene elektriciteitsnetwerk, is er wel een btw-regeling waarmee je de volledige btw op de investering van de zonnepanelen terug kunt krijgen. Feitelijk word je dan door de Belastingdienst aangemerkt als ondernemer, omdat je energie levert aan een netbeheerder.

Geld lenen
Het kan zijn dat je eigen gemeente tegemoetkomingen heeft omdat je duurzaam energie opwekt of bijvoorbeeld regenwater opvangt. Duurzame leningen of groene hypotheken bestaan ook. Diverse grote banken willen op deze manier tegen gunstige voorwaarden geld lenen wanneer je een bestaand huis of nieuw te bouwen woning duurzaam wilt maken.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide