Heb je last van een droge huid of droge ogen? Dan kan je huis een te lage luchtvochtigheid hebben. Of misschien wel een te hoge luchtvochtigheid. Moet je de verwarming hoog zetten om je huis op een warme temperatuur te krijgen? Dan kan het zijn dat de vochtigheid van de lucht in je huis erg hoog is. 

 

Hoe weet je of je last hebt van droge lucht? Droge lucht in huis komt vaak voor gedurende de wintermaanden. Er wordt dan flink in huis gestookt en er wordt weinig geventileerd, waardoor er weinig frisse lucht in huis komt. Droge lucht kan droge slijmvliezen, droge ogen, een droge neus, een droge keel en een droge huid als gevolg hebben. Ook hebben mensen met allergieën of astma meer last van hun aandoening bij een droge lucht. Niet alleen kan het nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid, ook meubels ondervinden negatieve effecten van een droge lucht in huis. Houten meubels en vloeren kunnen dan namelijk krimpen of scheuren.

Hoe weet je of je last hebt van vochtige lucht? Vochtige lucht in huis komt meestal voor tijdens de zomermaanden. Ook als je huis niet goed geïsoleerd is, kun je sneller last hebben van een vochtige lucht in huis. Een groot huishouden waar veel gedoucht en gewassen wordt, heeft hier ook snel last van. Een veelvoorkomend gezondheidsgevolg is hoofdpijn. Ook kun je in huis last krijgen van schimmel en kan huisstofmijt toenemen. Dit is voor mensen met allergieën enorm vervelend.

Wat te doen tegen droge lucht? Als de lucht in je huis droog is, dan moet je de vochtigheid van de lucht verhogen. Dit kan gerealiseerd worden met behulp van bijvoorbeeld radiatorbakjes. Dit zijn waterbakjes die je aan de verwarming hangt. Verder zal het helpen om luchtzuiverende planten in huis te zetten. Deze produceren namelijk waterdamp. Ook kun je een apparaat kopen dat de lucht vochtiger maakt, zoals een luchtbevochtiger. Daarnaast kun je na het douchen je badkamerdeur open zetten. Dit allen zal de lucht een stuk vochtiger maken.

Wat te doen tegen vochtige lucht? Vochtige lucht kun je tegen gaan door het aanschaffen van bepaalde apparaten, zoals een luchtontvochtiger of luchtreiniger. Ook helpt het om airconditioning in huis te hebben. Daarnaast helpt het altijd om je huis goed te ventileren.

De vochtigheid van de lucht in je huis kun je meten met een hygrometer. Een luchtvochtigheid van rond de 55 procent is het prettigste. Als je hoger of lager in huis meet, kun je maatregelingen nemen om onprettige leefomstandigheden te voorkomen. Wil je nog meer weten over droge en vochtige lucht en wat je er tegen kan doen? Het volledige artikel is te vinden op de website van UnitedConsumers.

Ook leuk om te lezen