Een goed geïsoleerd huis zorgt ervoor dat je energiekosten laag blijven. Als je huis niet goed geïsoleerd is, kan je energierekening namelijk erg hoog oplopen. Ben jij op de hoogte van in hoeverre jouw huis goed geïsoleerd is? Wij leggen een aantal manieren uit hoe je hier achter komt!

 

Het bouwjaar van je huis

Ten eerste kan het bouwjaar van je huis je al heel wat vertellen. Huizen die vóór 1976 zijn gebouwd, zijn vaak niet of nauwelijks geïsoleerd. Huizen die tussen 1976 en 1982 zijn gebouwd, zijn meestal alleen voorzien van een matige spouwmuur- en dakisolatie. Als je huis gebouwd is tussen 1983 en 1991, is je huis normaal gesproken overal geïsoleerd. Echter is de isolatiewaarde van lage kwaliteit. Is je huis gebouwd na 1992? Dan is deze normaliter goed geïsoleerd.

Wanneer ben je voorzien van isolatie

Als je huis vóór 1920 is gebouwd, heb je waarschijnlijk geen spouwmuur en kan deze dus ook niet geïsoleerd worden. Als je woning gebouwd is tussen 1930 en 1975, is de kans groot dat je huis wel voorzien is van spouwmuur, maar dat deze niet is geïsoleerd. Als je huis al 1975 is gebouwd, is dit doorgaans wel het geval.

Of je huis voorzien is van vloerisolatie kun je eenvoudig zelf controleren. Hiervoor hoef je alleen maar even het luik van je kruipruimte open te doen om te kijken of er isolatiemateriaal aan de onderkant van je vloer zit.

Je dak is waarschijnlijk niet voorzien van isolatie, als de binnenkant van het dak onafgewerkt is. Bij een plat dak is het isolatiemateriaal soms te zien op de dakbedekking. Bij een schuin dak zit het vaak tegen het dakbeschot of tussen het dakbeschot en de afwerkingsplaten.

Ook je ramen kun je isoleren. Vaak staat er dan een code tussen de twee glaslagen, waardoor je kunt zien welk soort glas je hebt. Als je geen code ziet, betekent het dat je geen geïsoleerd glas hebt en je de isolatiewaarde van je ramen dus nog aanzienlijk kunt verbeteren.

Nog niet duidelijk of je huis geïsoleerd is?

Als je nu nog steeds niet helemaal zeker weet of je huis geïsoleerd is, kijk dan of er informatie over isolatie staat in het bouwkundig rapport of de bouwtekeningen van je woning.

Ook leuk om te lezen