1041
Hoe verlaag je je energierekening?
Gepubliceerd: 12-02-2021

Je energierekening kun je tegenwoordig elk moment van de maand inzien. Zodra het buiten kouder wordt, gaan de kosten omhoog. Niet zo vreemd, je wilt er immers een beetje comfortabel bij zitten. Mochten de kosten de spuigaten uitlopen, dan kun je besparingen overwegen. Een dikke trui aantrekken en de verwarming lager zetten óf kijken of hier of daar geïsoleerd of aangepast kan worden.

 

Stap voor stap

In kleine stapjes kun je denken aan de isolatie door middel van tochtstrippen. Deze zijn eenvoudig bij de bouwmarkt aan te schaffen en zelf aan te brengen. Je kunt er elke kier mee dichten bij je deur of raamkozijn. Ook een dichte brievenbus aan de binnenkant van de deur houdt de warmte binnen. Het is niet dat met een tochtstrip of brievenbusklep je rekening meteen omlaag gaat, maar alle beetjes helpen.

inspiratiebrochures1.png

Groots aanpakken

Een meer rigoureuze manier van besparen is je spouwmuur laten isoleren. Niet elke woning is geschikt voor spouwmuurisolatie. Sommige oudere woningen hebben bijvoorbeeld slechts een enkelsteensmuur. Andere woningen zijn misschien tijdens de bouw al geïsoleerd. Natuurlijk brengt in je spouwmuur isolatie aanbrengen kosten met zich mee. Maar na verloop van tijd verdien je dit terug in je energierekening. Een adviseur kan voor je bekijken of jouw woning geschikt is voor deze isolatie én berekenen in welke tijd je de investering terugverdient.

De verwarming uit

Met een slimme thermostaat kun je ook stappen zetten. Een slimme thermostaat zorgt ervoor dat de verwarming automatisch uitgaat als je ligt te slapen of naar je werk bent. Dit nadat je er één keer voor bent gaan zitten om hem in te stellen. Met zo’n thermostaat kun je dus nooit meer vergeten de verwarming omlaag te draaien, als je toch urenlang niet in de woonkamer zit. Volgens onderzoek bespaart een slimme thermostaat zo’n €150 per jaar, dus de aanschaf heb je er zo uit. Probeer hem zo in te stellen dat je op elk moment van de dag, de temperatuur een graad lager instelt dan je nu hebt. Vaak merk je dat niet eens en daarmee bespaar je extra.

Eenvoudigere oplossingen

Er zijn tal van kleine aanpassingen die je in de woning kunt doen, die bijdragen aan besparingen. We hebben een aantal voorbeelden voor je:

  • Je apparaten niet op stand-by laten staan.
  • Ledlampen nemen in plaats van gloeilampen.
  • De oude koelkast is een stroomvreter, doe deze weg.
  • Was op lagere temperaturen.
  • Kijk of je apparaten een eco-stand hebben en gebruik deze.
  • Zorg ervoor dat je vriezer geen ijslaag heeft.
  • Houd de deksels op de pan tijdens het koken.
  • Doe de gordijnen op tijd dicht.
Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide