1598
Groene stroom lang niet altijd écht groen
Gepubliceerd: 26-12-2017

In Parijs werd in 2015 afgesproken dat de aarde met minder dan twee graden Celsius mag opwarmen de komende jaren. Nederland wil zijn steentje daar natuurlijk ook aan bijdragen. Het kabinet Rutte III wil de uitstoot van broeikasgassen daarom in 2030 terugbrengen tot 49 procent ten opzichte van 1990. Een ambitieus doel waarbij de energiemarkt ook een stap moet zetten. 

Aan consumenten zal het niet liggen: in 2016 vroeg 64 procent om groene stroom, blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond en milieuorganisaties Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE. De energiemarkt heeft daarentegen wel stappen te zetten, want die wordt eigenlijk nauwelijks echt 'groener'.

Groencertificaten
Als consument kun je zien of de energieleverancier duurzame energie levert. Dit gebeurt op basis van zogenoemde groencertificaten van de overheid. Kort gezegd: als een energieleverancier voldoet aan de eisen voor het opwekken van duurzame elektriciteit, dan krijgt het bedrijf deze groencertificaten. Klinkt handig, maar de stroom wie we hiermee in Nederland ontvangen is eigenlijk alsnog grijs. Het is alleen op papier gecompenseerd met de groene stroom uit het buitenland. Hoe zit dat? Met groencertificaten wordt groene energie uit bijvoorbeeld Noorwegen ingekocht, omdat die daar goedkoop is en eigenlijk alle stroom daar duurzaam wordt opgewekt. Alleen komt die stroom niet daadwerkelijk op ons stroomnet, maar mag als groen verkocht worden vanwege het certificaat. Daarmee word je als klimaatbewuste klant dus een beetje voor de gek gehouden.

inspiratiebrochures1.png

Energiemarkt blijft grijs
Dat energieleveranciers eerder voor grijs dan groen kiezen, is niet zo gek. De grootste afnemer op de energiemarkt, zo'n 80 procent, is namelijk het bedrijfsleven. En die betaalt meer voor groene energie dan de consument. Dus nemen bedrijven nog altijd eerder grijze energie af en is er voor de energiemarkt in Nederland weinig impuls om hier sterk in te hervormen.

Afschudden grijs imago
Er zijn wel energieleveranciers die in toenemende mate proberen hun 'grijze' imago af te schudden. Grote energieleveranciers als Essent en E.ON proberen groener te worden, door de vervuilende energie-activiteiten van kolen- en kerncentrales onder te brengen in aparte dochterondernemingen. Die leveren dan vooral zakelijke energie. De consument kan dan dus wel kiezen voor de groene optie. Maar hoe mooi dit soort doelen ook zijn, deze afsplitsingsconstructies zijn vaak vooral bedoeld om de consument te laten denken dat het bedrijf groener is dan in werkelijkheid het geval blijkt te zijn. Het Duitse E.ON mag dan wel 'groener' zijn, maar de Nederlandse activiteiten, ondergebracht in E.ON Benelux, behoren tegenwoordig tot Uniper. En dit voormalig onderdeel van E.ON levert vooral kern- en fossiele energie.

Rankschikking
Het onderzoek van de Consumentenbond en de milieuorganisaties zet op een rij welke energieleveranciers met recht voorlopers zijn als het gaat om duurzame energie, welke bedrijven volgers zijn en welke vervuilers. Boven aan de lijst staan bedrijven als Pure Energie en Qurrent. Ook Greenchoice en Eneco scoren goed en worden gezien als voorlopers. Bedrijven als Oxxio en Budget Energie zijn volgers. Zij kopen de stroom in via de groothandelsmarkten en hebben weinig duurzame energie in hun aanbod. De grootste vervuilers zijn volgens het onderzoek Nuon, Engie en het eerder genoemde E.ON.

Kiezen voor groen
Groene energie hoeft niet meer duurder te zijn dan grijs, zeker niet voor consumenten. Ga je energie vergelijken op internet, dan kun je zien dat de top 10 vaak uit veel ‘groene contracten’ bestaat. De goedkoopste energieleverancier kan dus net zo goed een groen contract aanbieden. Je moet als consument dan natuurlijk wel zeker weten of groen echt groen is. Dat kunnen vergelijkingswebsites voor je nagaan. Vervolgens zie je ook waar je het goedkoopst uit bent. Soms scheelt dit honderden euro's per jaar.

Zuinig omgaan met energie
Groene energie is dus niet altijd zo groen als deze misschien wordt aangeboden. Kies jij voor groen voor een beter milieu? Dan kun je er natuurlijk wel ook voor zorgen dat je gewoon zo min mogelijk energie verbruikt. Dat kan door te letten op je verbruik in huis en misschien zelf energie op te wekken. Je kunt op veel verschillende manieren op energie besparen.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide