1225
Een fijn huis is een warm huis
Gepubliceerd: 23-02-2021

Een huis is natuurlijk niet alleen een dak boven je hoofd. Het is ook een plek om helemaal tot rust te komen. Om te ontspannen, met je gezin tijd door te brengen of met vrienden bij te praten. En dat het liefst in een fijne temperatuur. Dat wil zeggen in de winter lekker warm en in de zomer het liefst koel.

 

Om je huis te laten voldoen aan deze voorwaarden, is isolatie nodig. Een huis isoleren kan op vele manieren. Welke manier het beste is voor jouw huis, is afhankelijk van een aantal factoren.

lookbook2025.png

Wat ga je isoleren?
Je huis isoleren is een vrij algemene uitspraak. Maar wat ga je dan isoleren? Isolatie kun je namelijk toepassen op muren, vloeren, daken of bijvoorbeeld de kruipruimte. Afhankelijk van wat je wil isoleren, kun je materiaal uitzoeken. Sommige materialen kun je overigens voor meerdere toepassingen gebruiken. Maar er zijn meer vragen. Of je een oud of nieuw huis hebt, een stenen huis of een houtskeletbouw. Maar ook wat voor vloer je huis heeft en/of wat voor soort dak. Al die zaken zijn van invloed op wat je nodig hebt en wat je kunt bereiken en wat je nodig hebt.

Soorten isolatie
Er zijn diverse soorten isolatiemateriaal. De verschillende materialen hebben eigen verwerkingsmethode maar ook isolatiewaarden. We zetten de drie meest voorkomende isolatiematerialen op een rijtje.

PIR isolatie
Een van de meest populaire materialen is PIR isolatie. Niet vreemd want het materiaal is makkelijk te verwerken en isoleert erg goed. PIR isolatie zijn platen die gemaakt zijn van een hard kunststof met een gesloten cellenstructuur waardoor er geen vocht in kan en het een hoog isolatievermogen heeft.

Nog een voordeel van PIR platen is dat dankzij de hoge densiteit, erg sterk maar ook goed beloopbaar zijn. Hierdoor vormen ze een ideaal isolatiemateriaal vormen voor platte daken en vloeren omdat ze niet vervormen als er tijdens het verwerken overheen gelopen wordt. Daarbij zijn ze ook krimpvrij waardoor er geen tochtkieren ontstaan. 

Glaswol
De glaswol isolatie wordt aangeleverd op een rol of via platen en verkrijgbaar in verschillende soorten dikte en stijfheden. Glaswol kun je toepassen bij zowel dak-, muur-, vloer of wandisolatie. Daarnaast zijn glaswolplaten ook geschikt voor het akoestisch isoleren en omgevingsgeluiden te minimaliseren. De voordelen van glaswol zijn met name de lage verwerkingskosten en uiteraard de veelzijdigheid in toepassingen. Daarbij is glaswol ook een duurzame keuze. Met glaswol wordt alleen wel een lagere isolatiewaarde gehaald ten opzichte van PIR platen.

Steenwol
De laatste in de rij is de steenwol isolatie ook we rotswol genoemd. Een groot voordeel van steenwol is dat het 100% recyclebaar is. Ook dit materiaal is weer voor meerdere doeleinden geschikt. Denk aan daken, muren en vloeren. Steenwol heeft een relatief hoge isolatiewaarde, is onbrandbaar en blijft de isolerende eigenschappen lang behouden. Daarbij is het materiaal ook nog relatief goedkoop en veelzijdig. Denk aan hellende daken, zolders, plafonds, voorzet- of scheidingswanden en vloeren.

Maar steenwol heeft ook nadelen. Vooral bij de verwerking kan steenwol een irriterende werking hebben. Daarom wordt aangeraden te allen tijde handschoenen en een stofmasker te dragen. Ook bij steenwol wordt een lagere waarde van isolatie behaald dan bij de PIR platen.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide