771
Duurzaam wonen: Warm water met een zonneboiler

Die zon is erg handig waar het gaat om energie, dat wisten we inmiddels al. Want zonnepanelen zijn een zeer goede investering, zeker wanneer je ook nog de juiste subsidiepotjes weet te vinden. En hadden we het al over die voordelige belastingvoorwaarden gehad?

Maar er is meer waarvoor je die zon kunt gebruiken en dan hebben we het niet over het bijvullen van je vitamine D-voorraad. Iets wat natuurlijk ook superbelangrijk is. Nee, we hebben het dan over de zogenaamde zonneboiler. Hiermee warm je in een mum van tijd water op door middel van: De zon!

Hé zon, kom maar op

Als één ding zeker is, dan is het wel dat de zon iedere dag weer opkomt. Hier optimaal van gebruik maken is dan ook een dikke tip. Een zonneboiler is een slim systeem, bestaande uit een zonnecollector en een watervoorraadvat. Deze collector plaats je net als een zonnepaneel op het dak. Door het opvangen van zonlicht wordt door middel van zonne-energie water verwarmd voor in je huis. Water wat je kunt gebruiken om te douchen, af te wassen of te koken.

Hoe technisch moet je zijn?

Het klinkt misschien heel ingewikkeld maar de overheid stimuleert het gebruik van dit systeem enorm en dat is niet voor niets; Het is vrij eenvoudig. Grofweg zijn er twee systemen; het open systeem en het gesloten systeem. Het eerste systeem wordt gebruikt in warme landen en is een soort van radiator op je dak.

Het tweede is meer een systeem geschikt voor in ons land. Dit systeem is voorzien van twee circuits en een pomp. Door een vloeistof in de zonnecollector die niet kan bevriezen wordt het water verwarmd.

Wat gaat het kosten?

Net zoals andere manieren van verduurzamen gaat een waterboiler ook eerst even een investering zijn. Maar qua energieverbruik gaat het meteen wat opleveren, je bespaart ongeveer de helft op je energieverbruik.

Een zonneboiler kost ongeveer 2000 euro meer dan een gewone boiler. Voor een gemiddeld gezin bespaart een boiler 150 euro per jaar, het duurt dus ongeveer 12 jaar voor je de kosten terug hebt. Maar ook hier geldt; Er zijn subsidies mogelijk! Hierdoor is de aanschaf dus mogelijk lager.

Daarnaast zien we de gasprijzen de afgelopen tijd behoorlijk stijgen. Wanneer je dit meeneemt kun je alleen maar concluderen; Goede deal dit!

Ondanks dat het een zeer eenvoudig systeem is, raden wij je wel aan om professionele hulp in te schakelen. Zeker wanneer je zelf niet veel ervaring hiermee hebt. En ook hier; Er zijn veel mensen die claimen dat ze ‘expert’ zijn. Dus meerdere vakmannen raadplegen en zonneboiler offertes aanvragen is raadzaam.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners