3491
Zelf industriële meubels maken: hoe doe je dat?

Industriële meubels zijn helemaal in. Zware houten meubels met metalen poten bijvoorbeeld. Of een robuuste tafel met een dik massief tafelblad. Metaal en hout zijn de bekendste materialen waar mee gewerkt wordt in de industriële woonstijl. Maar kun je deze items ook zelf maken? En hoe doe je dat?

 

Weinig ervaring? Doe alleen grof werk!

De meeste industriële items zijn grof gemaakt. Zo zie je bij metalen voorwerpen duidelijke lasnaden. Bij houten items is het niet erg als er duidelijke spijkerkoppen in zitten of als een schroef nog een stukje uitsteekt. Als je zo grof gaat werken, is zelf maken best eenvoudig. Maar er is ook een stroming binnen het industriële interieur die wat fijner werkt. Er wordt dan wel gewerkt met hout en metaal, maar de afwerking is strak en precies. Dan is het een stuk lastiger om zelf spullen te maken als je weinig ervaring hebt.

Metaal bewerken: lassen

Lassen is helemaal niet moeilijk. Je hebt drie dingen nodig. Allereerst veiligheidsspullen, zoals handschoenen en een laskap. Je moet ook zorgen dat de ruimte waar je werkt veilig is en niet brandgevaarlijk. Het tweede dat je nodig hebt is wat basiskennis over lassen. Lees een instructie of bekijk een filmpje hoe het moet. Als laatste heb je natuurlijk een lasapparaat nodig met lasdraad. Kies een lasdraad die geschikt is voor beginners. Denk erom, het is niet zo erg als je niet nauwkeurig kunt werken of als je wat spatten op het materiaal maakt!

Hout ruw bewerken

Industriële meubels kenmerken zich door gebruik van vrij grof hout. Het is dan ook de kunst om het wel voldoende af te werken, maar het niet te fijn te maken. Ga je schuren om te lakken of beitsen? Schuur dan lichtjes op en ga niet te lang schuren. Dan wordt het hout te glad en past het niet meer zo mooi in de industriële stijl. Gebruik bij voorkeur donkere beitsen. Let erop dat het niet uitmaakt als je wat vlekken maakt; dat kan zelfs mooier zijn!

Bevestigingsmateriaal

We zijn gewend om zo fijn mogelijk te werken. En dus kies je misschien al snel voor subtiel bevestigingsmateriaal. Het mooie van de industriële stijl is echter dat dat soort dingen in het zicht zit. Kies dus niet voor de kleinste verbindingshoekjes, maar juist voor opvallende. En schilder ze zwart of grijs voor extra contrast. Dat geldt ook voor spijkers en schroeven: ga altijd voor een maatje (of twee) groter dan je normaal gesproken zou doen.

Industriële meubels hoeven niet precies strak in elkaar te zitten. Je moet juist kunnen zien dat eraan gewerkt is! Zelfs in de fabriek zorgt men ervoor dat de meubels eruitzien alsof ze met de hand gemaakt zijn. En dus is het wel zo stoer als je het ook echt zelf hebt gedaan. Je hebt op zich geen ervaring nodig. Enthousiasme, een duidelijk plan en een goede werkmethode zijn voldoende. Maak er wat moois van!

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners