952
Zelf een groepenkast kopen

Voor veel mensen is een groepenkast kopen een ver van mij bed show. Velen vertrouwen op hun installateur of elektricien wanneer er een aanpassing in de meterkast gedaan moet worden. Zelf een groepenkast aanschaffen kan al snel honderden euro’s schelen. Hieronder lees je precies hoe je de geschikte groepenkast bestelt.

 

Groepenkast samenstellen

Het bestellen en installeren van een groepenkast kent 4 fases, deze 4 fases zijn:

 • Keuze tussen 1 of 3 fase
 • Bepaal het aantal groepen
 • Bepaal de accessoires
 • Aansluiting

Stap 1: 1 of 3 fase groepenkast

Je dient altijd te kiezen tussen een 1 fase of 3 fase groepenkast. Een standaard woning heeft meestal een 1 fase groepenkast, wil je gebruik maken van krachtstroom? Dan heb je een 3 fase groepenkast nodig.

Hoe kom je erachter welk aantal fasen ik heb? Op de factuur van je energieleverancier staat meestal aangegeven hoeveel fasen je groepenkast heeft. Wanneer het er niet opstaat, kijk dan op je kWh-meter in de meterkast. Daar kan het volgende staan:

 • 1 fase = 1 x 220V/230V
 • 3 fase = 3 x 220V/230V of 380V/400V

Stap 2: Bepaal hoeveel groepen je nodig hebt

Tel het aantal stopcontacten en lichtpunten in je huis of het aantal dat je wil gaan gebruiken in je nieuwe huis en verdeel deze over het aantal groepen.

Hoe doe je dit? Op een apparaat staat altijd aangegeven hoeveel vermogen deze nodig heeft. Het vermogen van een standaard groep (16 ampère) is 3680 Watt. Door de wattages van de elektrische apparaten bij elkaar op te tellen weet je hoeveel je gebruikt. Vergeet niet de verlichting mee te tellen.

In een normaal woonhuis wordt er vaak 1 groep per ruimte gerekend plus een groep voor verlichting en het fornuis.

Verder zijn er nog een aantal regels waar je rekening mee moet houden. Bij onderstaande situaties komt er altijd een extra groep bij.

 • Koken op inductie
 • Elektrische apparaten die meer dan 2000W vragen

Verder dienen er in elke groepenkast minimaal 2 aardlekschakelaars te zitten.

Stap 3: Bepaal de accessoires

Naast het aantal groepen kun je je groepenkast uitbreiden met een aantal accessoires. Zo kun je gebruik maken van een beltrafo waar de deurbel op aangesloten wordt. Een andere optie kan een stopcontact in de meterkast zijn. Vaak wordt deze gebruikt voor het aansluiten van een modem.

Hou bij het selecteren van extra accessoires in de groepenkast rekening met de beschikbare ruimte in de meterkast. Het meest voorkomende formaat van de standaard groepenkasten is 220 mm breed en 330 mm hoog.

Stap 4: Aansluiten groepenkast

Zodra de samenstelling van de groepenkast bekend is, kan deze worden aangesloten. Wij adviseren om dit altijd uit te besteden aan een erkend installateur. Veiligheid staat altijd voorop als er elektriciteit in het spel is.

Om alles nog te verduidelijken hier alle stappen nog een keer in het kort.

 1. Kies gewenste merk en aantal fasen
 2. Selecteer het formaat en aantal groepen
 3. Bepaal of je nog extra accessoires nodig hebt
 4. Selecteer een onderinvoer en bestel de groepenkast

Bij Groepenkastbestellen.nl stel je eenvoudig je eigen groepenkast samen en word je tijdens het samenstellen begeleid door professionals. Bekijk voor gevaren van elektriciteit de website van de rijksoverheid. Hier staan alle normen voor het werken met elektriciteit.

  

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.pngNieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Bestel jouw woonfavorieten bij onze partners