2125
Zelf een groepenkast samenstellen
Gepubliceerd: 14-06-2018 Laatste update: 16-07-2023

Voor veel mensen is een groepenkast kopen een ver van mij bed show. Velen vertrouwen op hun installateur of elektricien wanneer er een aanpassing in de meterkast gedaan moet worden. Zelf een groepenkast samenstellen kan al snel honderden euro’s schelen. Hieronder lees je precies hoe je de geschikte groepenkast bestelt.

Groepenkast samenstellen

Het bestellen en installeren van een groepenkast kent 4 fases, deze 4 fases zijn:

  • Keuze tussen 1 of 3 fase
  • Bepaal het aantal groepen
  • Bepaal de accessoires
  • Aansluiting

Stap 1: 1 of 3 fase groepenkast

inspiratiebrochures1.png

Je dient altijd te kiezen tussen een 1 fase of 3 fase groepenkast. Een standaard woning heeft meestal een 1 fase groepenkast, wil je gebruik maken van krachtstroom? Dan heb je een 3 fase groepenkast nodig.

Hoe kom je erachter welk aantal fasen ik heb? Op de factuur van je energieleverancier staat meestal aangegeven hoeveel fasen je groepenkast heeft. Wanneer het er niet opstaat, kijk dan op je kWh-meter in de meterkast. Daar kan het volgende staan:

  • 1 fase = 1 x 220V/230V
  • 3 fase = 3 x 220V/230V of 380V/400V

Stap 2: Bepaal hoeveel groepen je nodig hebt

Tel het aantal stopcontacten en lichtpunten in je huis of het aantal dat je wil gaan gebruiken in je nieuwe huis en verdeel deze over het aantal groepen.

Hoe doe je dit? Op een apparaat staat altijd aangegeven hoeveel vermogen deze nodig heeft. Het vermogen van een standaard groep (16 ampère) is 3680 Watt. Door de wattages van de elektrische apparaten bij elkaar op te tellen weet je hoeveel je gebruikt. Vergeet niet de verlichting mee te tellen.

In een normaal woonhuis wordt er vaak 1 groep per ruimte gerekend plus een groep voor verlichting en het fornuis.

Verder zijn er nog een aantal regels waar je rekening mee moet houden. Bij onderstaande situaties komt er altijd een extra groep bij.

  • Koken op inductie
  • Elektrische apparaten die meer dan 2000W vragen

Verder dienen er in elke groepenkast minimaal 2 aardlekschakelaars te zitten.

Stap 3: Bepaal de accessoires

Naast het aantal groepen kun je je groepenkast uitbreiden met een aantal accessoires. Zo kun je gebruik maken van een beltrafo waar de deurbel op aangesloten wordt. Een andere optie kan een stopcontact in de meterkast zijn. Vaak wordt deze gebruikt voor het aansluiten van een modem.

Hou bij het selecteren van extra accessoires in de groepenkast rekening met de beschikbare ruimte in de meterkast. Het meest voorkomende formaat van de standaard groepenkasten is 220 mm breed en 330 mm hoog.

Stap 4: Aansluiten groepenkast

Zodra de samenstelling van de groepenkast bekend is, kan deze worden aangesloten. Wij adviseren om dit altijd uit te besteden aan een erkend installateur. Veiligheid staat altijd voorop als er elektriciteit in het spel is.

Om alles nog te verduidelijken hier alle stappen nog een keer in het kort.

  1. Kies gewenste merk en aantal fasen
  2. Selecteer het formaat en aantal groepen
  3. Bepaal of je nog extra accessoires nodig hebt
  4. Selecteer een onderinvoer en bestel de groepenkast

Handige groepenkast samenstellen tips

  • Raadpleeg altijd de geldende elektrische codes en regelgeving in jouw land of regio voordat je begint met het samenstellen van een groepenkast. Veiligheid staat voorop.

  • Bepaal de behoeften van jouw elektrische systeem. Maak een lijst van alle apparaten en circuits die je wilt opnemen in de groepenkast, inclusief hun vermogensvereisten. Dit helpt je bij het kiezen van de juiste stroomonderbrekers en het bepalen van het totale vermogen dat jouw groepenkast moet kunnen leveren.

  • Kies een geschikte locatie voor de groepenkast. Het moet een droge, goed geventileerde ruimte zijn, toegankelijk en niet blootgesteld aan extreme temperaturen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor toekomstige uitbreidingen.

  • Investeer in hoogwaardige en goedgekeurde elektrische componenten. Gebruik kwalitatieve stroomonderbrekers, aardlekschakelaars, aardingsblokken, enz. Koop ze bij erkende leveranciers om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de geldende normen.

  • Maak een gedetailleerd bedradingsschema voordat je begint met de installatie. Plan de positie van de stroomonderbrekers, aardlekschakelaars en andere componenten. Zorg ervoor dat de bedrading duidelijk is geïdentificeerd en gemakkelijk te volgen is.

  • Zorg voor voldoende ruimte voor bedrading in de groepenkast. Gebruik kabelgoten of rails om de bedrading netjes te organiseren. Zorg ervoor dat de bedrading voldoet aan de geldende normen en dat er geen kabels te strak zijn gebogen.

  • Label alle circuits en schakelaars duidelijk. Dit helpt bij het identificeren van specifieke circuits en vergemakkelijkt onderhoud en probleemoplossing in de toekomst.

  • Overweeg om extra ruimte te reserveren in de groepenkast voor toekomstige uitbreidingen. Dit voorkomt dat je later een volledig nieuwe groepenkast moet installeren.

  • Schakel indien nodig een professionele elektricien in. Elektrische installaties kunnen gevaarlijk zijn als ze niet op de juiste manier worden uitgevoerd. Als je twijfelt over jouw vaardigheden, is het altijd beter om een professional te raadplegen.

  • Test de groepenkast grondig voordat je hem in gebruik neemt. Controleer of alle stroomonderbrekers en aardlekschakelaars correct werken. Doe een visuele inspectie van alle bedrading om ervoor te zorgen dat er geen blootliggende draden of andere defecten zijn.

Onthoud dat veiligheid de hoogste prioriteit heeft bij elektrische installaties. Als je niet zeker bent van iets tijdens het proces, aarzel dan niet om professioneel advies in te winnen.

Bij Groepenkastbestellen.nl stel je eenvoudig je eigen groepenkast samen en word je tijdens het samenstellen begeleid door professionals. Bekijk voor gevaren van elektriciteit de website van de rijksoverheid. Hier staan alle normen voor het werken met elektriciteit.

  

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide