324
manometer

Een manometer is een meetinstrument waarmee de druk van gas, lucht of vloeistof wordt gemeten. Er zijn veel verschillende typen manometers, waarvan de bourdon manometer een van de meest gebruikte is. Dit type wordt onder andere in CV-ketels gebruikt. Lees in dit artikel waarop je moet letten bij aanschaf van een manometer.

Hoe werkt een manometer?

De meeste manometers maken gebruik van het buisveer principe, waarbij de druk via een naalduitslag aangegeven wordt op de wijzerplaat. Dit principe wordt ook wel het Bourdon principe genoemd. De werking is eigenlijk vrij eenvoudig. Het metalen gekromde buisje vervormt onder invloed van de druk van gas, lucht en vloeistof gemeten. Bij toename van druk wordt het kromme buisje steeds rechter gebogen. Deze beweging brengt de naalduitslag over op de wijzerplaat.

Het meten van druk met een manometer is ontzettend belangrijk om de kwaliteit van een proces te bewaken. Zo kan drukopbouw of een lekkage waargenomen worden op de manometer.

Verschillende aansluitingen

Bij aanschaf van een manometer is het belangrijk om te letten op het type aansluiting. Allereerst is het van belang om te bepalen of je een onderaansluiting of achteraansluiting nodig hebt voor jouw toepassing. Vervolgens moet bepaald worden welk type aansluiting er nodig is.

Maximale druk

Een manometer meet de hoeveelheid druk in bar. Bij het kopen van een manometer is het van belang om erop te letten dat de te meten druk niet hoger mag zijn dan ⅔ van de schaalverdeling van de manometer. Zo weet je zeker dat ook eventuele piekdruk door de manometer opgevangen kan worden.

Materiaal

Manometers zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder kunststof en roestvrijstaal. Wordt de manometer gebruikt in een corrosie-agressieve omgeving? Dan is het nodig om te kiezen voor een RVS manometer. 

Met of zonder glycerine

Bij het kopen van een manometer heb je de keuze uit meters met of zonder glycerine. Een manometer met glycerine is nodig om de waardes zuiver af te lezen op het moment dat de manometer gaat trillen. Manometers die met glycerine gevuld zijn maken het mogelijk om zelfs bij stevige trilling nauwkeurig waardes af te lezen.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners