786
Waar moet je aan denken als je zelf gaat tegelen

Wil je zelf jouw badkamer, keuken, douche, toilet of vloer gaan tegelen, dan kan je dit prima zelf doen. Wanneer je goed weet wat je doet, geduld hebt en de juiste materialen en middelen voorhanden hebt, zal het resultaat maatwerk zijn. Lees hieronder waar jij aan moet denken wanneer je zelf gaat tegelen.

Kies jouw droom tegels

Voordat je begint het tegelen, is het uiteraard van belang dat je de juiste tegels of plavuizen uitkiest die passen bij jouw project. De locatie van de tegels bepaald ook de soort tegels. Niet elke tegel is namelijk geschikt voor in de badkamer of voor op de keukenvloer. Zo moet de ene tegel water- en hittebestendig zijn en de ander weer kras- en onderhoudsvrij. Er bestaan bij tegels verschillende factoren en klassen waaraan een tegel aan voldoet, waardoor jij gemakkelijk jouw keuze kunt maken.

Zorg voor een goede berekening

Heb je jouw droom tegels uitgekozen? Dan kan het uitrekenen beginnen. Hierbij zorg je dat je de juiste afmetingen hebt van de muur of vloer. Op deze manier kan je gemakkelijk uitrekenen hoeveel tegels jij nodig hebt voor jouw klus. Houdt altijd een marge aan voor het afsnijden en eventueel breken van tegels die niet meer her te gebruiken zijn. Alle tegels worden geleverd in pakketten, dus rond altijd af naar boven. Beter teveel dan te weinig!

Lijmen van de tegels

Wanneer het tijd is om de tegels te gaan lijmen, moet je zorgen voor de beste tegellijm voor jouw klus. Bezuinig vooral niet op de tegellijm. Je wil immers niet dat jouw tegels ineens los laten na verloop van tijd. Koop daarom jouw tegellijm bij een specialist, zoals De Afbouwbaas, dan weet je zeker dat je voorzien bent van de beste lijm. Zij adviseren jou met advies op maat over de beste tegellijm voor jouw klus.

Wanneer je de beste tegellijm in huis hebt, is het tijd om te lijmen met een levelsysteem. Voor een betere hechting en om te voorkomen dat de lijm snel uitdroogt is het aan te raden om de ondergrond eerst voor te strijken. Vervolgens schep je de tegellijm op de lijmkam met een kleine troffel. Trek de lijmkam dan in rechte lijnen over de muur of vloer, zodat er lijm achterblijft. Zorg ervoor dat je niet in één keer teveel lijm aanbrengt dan dat je zelf kan tegelen binnen twintig minuten. De tegellijm droogt namelijk snel, waardoor de tegels straks niet meer hechten.

Tegel tips

Voordat je al direct aan de slag gaat, neem dan even een aantal dingen mee in je achterhoofd. Ga je bijvoorbeeld tegelen in de badkamer (of keuken en toilet), dan moet je zorgen voor een goede waterdichting onder de tegels voordat je de tegels gaat lijmen. Ook is het daarbij van belang dat je waterdichte kit kiest voor het afwerken. Daarnaast moet je ook de juiste afweging maken voor het voegmiddel om de tegels naadloos aan te laten sluiten.

Tegelen maar!

Wanneer je alles uitgedacht hebt en de benodigde tegels en materialen aangeschaft hebt, kan je aan de slag met tegelen. Ga zorgvuldig te werk en geniet daarna van jouw droomkeuken, -badkamer, -toilet, -douche of vloer. De kleinste fout kan namelijk iets zijn waar jij je nog jaren aan kunt storen, dat zou zonde zijn.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide