1129
Vloerisolatie: 5 handige tips voor de doe-het-zelver
Gepubliceerd: 06-04-2021 Laatste update: 13-09-2023

Het is makkelijker dan ooit om zelf klusjes in huis uit te voeren. Er zijn immers nog nooit zoveel materialen beschikbaar geweest als nu. Je kunt gemakkelijk aan handig gereedschap komen en er zijn volop instructies beschikbaar. Door zelf een vloer te isoleren, kun je veel geld besparen, maar het is dan wel van belang dat je dit op de juiste manier doet. Hieronder 5 tips die je kunnen helpen bij vloerisolatie.

1. Denk aan de kruipruimte.

Onthoud dat er ook onder de vloer een ruimte kan zitten. Wanneer je in huis een kruipruimte hebt, kan het zijn dat hier optrekkende kou vandaan komt. Bovendien kan zich hier vocht ophopen. Dit zorgt niet alleen voor een vieze lucht, maar vaak ook voor vervelende beestjes. Bij BROA vloerisolatie kun je meer informatie krijgen over het isoleren van de kruipruimte.

2. Maak de gaten goed dicht.

Er zullen allerlei leidingen door de vloer gaan, maar soms zitten er ook gewoon luchtlekken. Maak de gaten goed dicht, bijvoorbeeld met glas- of steenwol. De leidingen van de cv in de kruipruimte dienen eveneens geïsoleerd te worden. Wees bij het isoleren van leidingen echter ook weer niet té perfectionistisch, want de drinkwaterleidingen mogen juist weer niet geïsoleerd worden.

WIN-VLOERKLEED.png

3. Gebruik liever geen lijm.

Hoewel je bij isolatiemateriaal vaak ziet dat er lijm wordt gebruikt, is het beter om voor spijkers, pluggen, schroeven of nietjes te kiezen. Dit is eenvoudiger te verwijderen dan lijm. Een andere reden om voor deze bevestigingsmaterialen te kiezen, is dat er bij het lijmen een schadelijk oplosmiddel vrijkomt. Tijdens het isoleren adem je die stof dus in. Wil je toch lijm gebruiken, ga dan voor een lijm op basis van water.

4. Denk aan de landelijke normen.

Bij vloerisolatie ga je er vanuit dat het isolatiematerialen vele decennia meegaat. Daarom is het belangrijk om de landelijke normen aan te houden voor nieuwbouwwoningen. Zo voldoen jouw vloeren meteen aan de eisen en verhoog je de waarde van je huis. Een nieuwe vloer moet bijvoorbeeld een minimale Rc-waarde hebben van 3,5 m2K/W. Het is geen verplichting om dit te doen, maar het verhoogt de waarde van je woning wel.

5. Kies het materiaal met zorg.

Er zijn heel veel verschillende isolatiematerialen. Elk materiaal heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Lees je dus van tevoren goed in en bepaal of jij bijvoorbeeld voor duurzaam materiaal wilt kiezen. Je hebt onder andere de keuze uit natuurlijke isolatiematerialen als houtvezels, hennep, schelpen of schapenwol. Zijn er veel leidingen en buizen, dan is spuitisolatie vaak de beste optie. Is je woning erg vochtig? Dan kun je hier wellicht wat aan doen door voor EPS-parels op de bodem van de kruipruimte te kiezen.

Lees ook:

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide