38294
Verftips

Soms dient u eerst oude verflagen te verwijderen. U kunt dit doen door bijvoorbeeld de verf eraf te schrapen met een plamuurmes, met een brander of föhn de verf eraf te smelten of een afbijtmiddel te gebruiken.

Ontvetten en schoonmaken
Voordat je gaat schilderen dient de ondergrond goed gereinigd te worden. Vuil, vet en oude waslagen veroorzaken een slechte hechting van de verf. Reinigen en ontvetten kan je doen met ammonia. Het nadeel is dat het schadelijk is voor de gezondheid en het milieu. Een andere manier om te ontvetten is met een thinner dit heeft een sterk ontvettende werking maar het vuil wordt hiermee nauwelijks verwijderd. Een vloeibare Rinser van bijvoorbeeld Flexa verwijderd vuil en vet zeer gemakkelijk en is bij juist gebruik onschadelijk voor mens en milieu.

Schuren
Na het ontvetten en schoonmaken dien je de ondergrond te schuren om een goede hechting te krijgen van de verf. Schuur altijd na het schoonmaken zodat inschuren van vuil en vet wordt voorkomen.

Verf zonder vellen
Neem een leeg blik of pot, doe een panty over het blik en giet de verf mét het vel door de panty. De verf is nu velvrij, en er zitten daardoor geen velrestjes/klontjes in uw schilderwerk.

Terpentine twee keer gebruiken
Na het schoonmaken van de verfkwasten de vuile terpentine in een fles doen. Doe de fles niet voller dan drie kwart en laat het enkel weken staan. De schone terpentine die dan overblijft, kan weer gebruikt worden om gebruikte verfkwasten schoon te maken (deze terpentine is niet geschikt voor het verdunnen van verf).

Pizzasnijder voor de verf
Soms heb je wel eens dat de opgedroogde verf twee houtdelen aan elkaar plakt. Met een mesje lossnijden is dan een mogelijkheid, maar dan loop je het risico het hout te beschadigen. Een pizzasnijder, zon wieltje dat ronddraait, is dan een goede oplossing. Ze zijn te koop in de supermarkt.

Verf verwijderen uit kleding
Natte vlekken eerst afdeppen, daarna behandelen met wasbenzine en vervolgens met een sterk schuimend wasmiddel. Ingedroogde vlekken behandelen met tinner en daarna insmeren met vochtige zeep. Vlek tegen elkaar wrijven en na een tijdje afschrapen.

Melk tegen de verfgeur
Als u schildert met verf op terepentinebasis kan die vervelende lucht nog lang blijven hangen in de ruimte. Vooral in de slaapkamer is het niet prettig als er een doordringende verflucht hangt. U kunt dit voorkomen door er een schaaltje volle melk neer te zetten. De melk neemt de verflucht op en dat scheelt een hoop ergernis. Na enkele dagen gooit u de melk gewoon weer weg.

Huiskamer schilderen
Als men een plafond of een wand in de huiskamer gaat schilderen dient men aan die kant van de kamer te beginnen waar het licht binnen valt Hierdoor blijft men zicht op het werk houden, zeer zeker als men een tweede laag aanbrengt.

Rauw ui
Smeer voor het schilderen het raam in met een rauw ui, zo kan men makkelijker geknoeide verf verwijderen.

Planken schilderen
Een handige manier om planken in één keer te schilderen incl.. de kopse kanten. Met spijkertjes in de kopse kanten zet u de plank schuin tegen de muur zonder dat hij de grond of de muur raakt. Ook de achterkant kunt u makkelijk schilderen door de plank aan de spijkers om te draaien.

Schone kwaststeel
Wil je steel van de verfkwast schoonhouden? Plak dan met papierplakband een hoekje van het verfblik af. Daar kun je de steel laten rusten zonder dat er verf aan komt.

Met meerdere kleuren verven
Moet je meer kleuren ergens aanbrengen met een rollertje, dan is dit misschien een goede tip: doe een plastic zak over het verfbakje en plak het stevig vast met verftape. Giet de verf in het met de zak bespannen bakje en rol de verf. Bij een nieuwe kleur hoef je dan alleen maar de zak te verwijderen en niet de hele bak schoon te maken.

Koop watergedragen verf, lak of beits
Watergedragen verven werken prettig omdat ze minder ruiken en sneller droog zijn. Ze bevatten maar weinig oplosmiddel. Hierdoor zijn ze milieuvriendelijker dan gewone verf.

Gebruik kwast en roller voor het opbrengen van verf
Vermijd het gebruik van een verfspuitbus. Kwast en roller zijn een milieuvriendelijker alternatief. Er is minder verfverlies en er ontstaat minder verfafval.

Een verfkrabber en schuurpapier voor het verwijderen van verf
Vermijd verfafbijtmiddelen met organische oplosmiddelen. Verfkrabber en schuurpapier zijn milieuvriendelijkere alternatieven.

Gooi uw verfgerei niet meteen weg
Tijdens een langere verfklus kunnen kwasten en rollers zonder ze uit te spoelen in een plastic zak bewaard worden (eventueel in de koelkast). Ze kunnen daarna zo weer gebruikt worden.

Verfresten horen altijd bij het KCA
Verfresten en oud verfgerei bevatten milieugevaarlijke stoffen. Daardoor behoren ze tot het Klein Chemisch Afval. Houd ze apart. Spoel ook resten van watergedragen verven niet door de gootsteen.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners