Soms gaan er van die geruchten rond dat er zoiets als overisolatie zou bestaan of dat isolatie schimmel en condens zou veroorzaken. Dit is niet juist. Overisolatie bestaat niet. Schimmel en condens komen juist voor op slecht geïsoleerde plaatsen.

ENERGIEZUINIGE WONING
De belangrijkste manier om een energiezuinige woning te krijgen is het isoleren van de woning. Wanneer u uw woning isoleert bespaart niet alleen op uw energie rekening maar u verbetert gelijk ook de brand en geluidswering in uw huis. Ook met kleine maatregelen kunt u energie besparen in uw woning. Denkt u maar eens aan het isoleren van de verwarmingsleidingen en het aanbrengen van radiatorfolie. Ook door het dichten van spleten en kieren in uw woning bespaart u op een eenvoudige manier veel energie. Niet alleen is de materiaalkeuze van belang maar ook de plaatsing van het materiaal. Isolatie verhoogt het comfort in uw woning en u bespaart aanzienlijk in uw stookkosten.

K-WAARDE
Er worden nog al eens moeilijke woorden gebruikt als we het over isoleren hebben zoals bijvoorbeeld de K-waarde. De K-waarde geeft aan hoeveel warmte per seconde door bijvoorbeeld het dak verlorverlorenls de temperatuur tussen buiten en binnen 1 graad verschilt. Hoe hoger de K-waarde is hoe beter het dus isoleert.

Voor een sanitaire klus zijn de volgende gereedschappen nodig: rolmaat, waterpas, ijzerzaag en verstekbak of pijpensnijder, pijpenbuiger, schuurpapier, waterpomptang, steeksleutels, soldeerbrander, boormachine en een schroevendraaier.

Koperen aanvoerleidingen
Voor de waterleiding gebruikt u een koperen KIWA-gekeurde buis met de juiste diameter. Buigen doet u met een pijpenbuiger of door bochtstukken van 45N of 90N aan te brengen. Andere verbindingen maakt u, afhankelijk van de situatie, met hulpstukken, zoals een muurplaat, een T-stuk of een kruisstuk. Met een sok koppelt u twee buiseinden, met twee S-koppelingen monteert u een mengkraan en voor uitzonderlijke gevallen is er de flexibele koppeling. U kunt de verbindingen solderen of gebruik maken van knelfittingen, wat wel gemakkelijker, maar veel duurder is.

Om te solderen zaagt of snijdt u de buis haaks af. Schuur de bramen weg en reinig de buitenkant van de buis en de binnenkant van het hulpstuk met staalwol. Smeer beide uiteinden in met soldeervet en schuif ze in elkaar. Zet de vlam van de brander erop. Zodra het vet gaat vloeien, drukt u de soldeerdraad tegen de afsluitnaad. Het soldeer vloeit dan vanzelf naar binnen. Maak de verbinding na afkoeling schoon met een vochtige doek. Ook voor een knelfitting moeten de buiseinden haaks en braamloos zijn. Schuif vervolgens op beide eerst de moer en dan de ring. Steek daarna de buizen in de fitting en draai de moeren met twee steeksleutels stevig vast. De leidingen zet u op de muur vast met beugels of klemzadels. Plaats deze maximaal een meter uit elkaar en op hooguit 15 cm van een haakse bocht. Waterleidingen krimpen en zetten uit. Omring ze op de plek waar ze door vloeren en muren gaan, met een stukje pvc-buis dat een iets grotere diameter heeft. De naden dicht u af met siliconenkit. Als de koperen leidingen worden ingestort in beton is het beter ze te omringen met pvc-buis.

Kunststof afvoerleidingen
Voor kunststof leidingen bestaan er eveneens hulpstukken als bochten, T-stukken en moffen. Als die zijn voorzien van een rubberen ring, steekt u ze zo in elkaar, anders gebruikt u pvc-lijm. Zaag de buizen haaks af en verwijder bramen met een mesje. Maak de onderdelen vetvrij met een speciaal reinigingsmiddel, breng de lijm aan en schuif de delen in elkaar. Hierna mag u ze niet meer draaien, anders gaat de verbinding lekken. Met beugels bevestigt u de leidingen op de muur of tegen de onderkant van de vloer. Laat afvoerleidingen nooit precies horizontaal lopen.

Het International Tegelverf kunt u makkelijk en snel verandering aanbrengen. Nee, u hoeft niet uw tegels te verwijderen. En Nee, u hoeft ook niet eerst grondverf te gebruiken of twee componenten bij elkaar te voegen.

U kunt International Tegelverf direct aanbrengen op uw muurtegels. Het is een kant-en-klare verf die gelijk gebruikt kan worden. Verkrijgbaar in verschillende kleuren. Meer info