Iedereen kan schilderen. En zeker met het juiste materiaal en een goede voorbereiding. Verfspecialist Histor zet een aantal tips op een rij voor een geslaagd resultaat. Zo krijg je niet alleen een fris nieuw interieur, maar wordt elke verfklus ook een stuk leuker. Klaar? Aan de slag!

Goede raad…

Behang is nog altijd de meest gangbare wandbekleding. Er is normaal behang, duplexbehang, rauhfaser, vinylbehang, structuurbehang, textielbehang en metaalfoliebehang. Binnen deze categorieën bestaan weer soorten met verschillende eigenschappen, die in de pictogrammen op de verpakking staan aangegeven. Bekijk bij aanschaf dus nauwkeurig de etiketten en let erop, dat rollen van hetzelfde behang hetzelfde verfbadnummer hebben. Bij de berekening van het aantal benodigde rollen, gaat u ervan uit dat een rol behang 10 meter lang is en 53 cm breed. (Uitgezonderd rauhfaser en textielbehang.) Bij een gemiddelde kamerhoogte van 245 cm. haalt u vier banen uit een rol. Van behang waarvan het patroon verspringt, heeft u doorgaans meer rollen nodig.

TIP
Woont u in een nieuw huis, wacht dan tenminste een jaar met behangen. Laat tot die tijd het bouwbehang zitten, of breng zelf bouwbehang aan als dit ontbreekt. Net gestukadoorde wanden scheiden namelijk een stof af dat behang aantast.

De voorbereiding
Behangen gaat het best op kale muren. Oude behanglagen verwijdert u met water waarin een afweekmiddel is opgelost. Een scheut afwasmiddel werkt ook goed. Smeer dit met een kwast op het behang en laat het inweken. Steek dan het behang met een breed plamuurmes af, voorzichtig, om zo min mogelijk de onderliggende stuklaag te beschadigen. U kunt ook bij de doe-het-zelf-zaak een stoomapparaat huren. Was de achtergebleven lijmresten af met zeepsop, laat de muur goed drogen en schuur hem licht op met schuurpapier. Reinig de muur na met schoon water en verwijder eventuele gaten en bobbels. Verwijder ook de afdekplaten van contactdozen en lichtknoppen. Knip de banen 10 cm. langer dan de hoogte van de kamer. Merk ze achterop met een potloodstreepje, zodat ze straks allemaal in dezelfde richting op de muur komen. Houd er bij patroonbehang tijdens het knippen rekening mee hoe de banen op elkaar aansluiten. Maak het behangplaksel aan volgens het voorschrift op de verpakking.

Behangsymbolen
Op de verpakking van uw behangrollen staan vrijwel altijd een aantal symbolen die de eigenschappen van het behang aangeven.

TIP
Gebruik voor het aftekenen altijd een zacht potlood. Inkt van viltstiften of balpennen trekt door het behang heen.

Het behang aanbrengen
Teken voor het aanbrengen van de eerste baan een loodlijn op de muur, ongeveer een halve meter uit de hoek, zodat u de baan ernaast een paar centimeter door de hoek heen kunt plakken. Leg een stapel banen op de plaktafel en smeer de eerste baan gelijkmatig in vanuit het midden naar de zijkanten, waarbij het onderliggend behang ervoor zorgt dat de tafel schoon blijft. Sla de baan gedeeltelijk dubbel, trek hem een eind op en smeer het restant in. Daarna slaat u ook dit deel naar binnen, zodat de lijm 5 tot 10 minuten kan intrekken. Plaats de eerste baan precies tegen de loodlijn en laat bij het plafond een paar centimeter over. Dit knipt u later pas af. Wrijf met een borstel het behang tegen de muur. Ook dit doet u vanuit het midden naar de zijkanten, zodat luchtbellen verdwijnen. Trek het onderste gedeelte van de baan voorzichtig los en borstel het vast. Druk met de stompe kant van de schaar de boven- en onderkant van het behang strak in de hoek en knip de randen langs de vouwlijn af.

TIP
Indien u hiervoor een mesje gebruikt, zorg dan dat het niet bot is. De kans is dan namelijk groot dat u scheuren veroorzaakt. Bezuinig dus nooit op mesjes!

De volgende banen doet u op dezelfde manier. Plak stotend, dat wil zeggen dat u de randen niet óver, maar tégen elkaar plakt. Ga met de nadenroller over de naden. Plak gewoon over contactdozen heen en snij daarna het behang langs het metalen montageplaatje in. Vergeet daarbij niet om vooraf de stroom uit te schakelen! Knip bij zowel inwendige als uitwendige hoeken de banen zo breed af, dat ze niet meer dan enkele centimeters door of over de hoek komen. Bij nissen, kozijnen of vensterbanken komen de reststukken goed van pas.

Nog een paar behangtips

Wanneer u gaat behangen, dient u eerst de oude behanglagen verwijderen. Hiervoor kunt u een behangafweekmiddel gebruiken dat u oplost in warm water. Lees altijd de aanwijzingen op de verpakking. Smeer het afweekmiddel op het behang en laat het goed inweken. U kunt nu probleemloos het oude behang verwijderen met een plamuurmes. Eventueel herhaalt u de behandeling nog eens wanneer het er niet in een keer af gaat.

Voorkom blazen
Om blazen te voorkomen moet U er voor zorgen dat de kamertemperatuur minstens een dag op voorhand 18° of meer graden is en dat ramen en deuren tijdens en na het behangen dicht blijven

Gladde muren
Zorg voor gladde muren (indien nodig bijplamuren)

Hoeken behangen
Het behangen van een hoek doet u het makkelijkst op de volgende manier. Meet de afstand tussen de laatste baan behang en de hoek van de kamer. Doe dit bovenaan de muur, in het midden van de muur en onderaan. Tel bij de grootste breedte ongeveer 1 centimeter op en knip of snijd een baan behang op die breedte af. Plak de baan op de muur, waarbij u ongeveer 1 cm door de hoek plakt. Meet de breedte van de strook die over is en trek op de andere muur een loodlijn op de breedte van de strook. Hiervoor gebruikt u een waterpas of een schietlood. Plak daarna de strook op de muur tegen de zojuist getekende loodlijn aan.(bron: Woonkrant.nl)

Recht behangen
Begin in de minst opvallende hoek en gebruik een schietlood om de panden zo recht mogelijk te hangen

Verspringende tekeningen
Indien U rollen met een verspringende tekening wilt behangen (dit staat vermeld op de rollen), gebruik dan steeds twee rollen om het snijverlies tot het minimum te beperken

Behangplaksel
Gebruik de lijm volgens de op de verpakking vermelde voorschriften en houdt rekening met de voorgeschreven inweektijd. Voor zeer zwaar behang moet er 10% textiellijm bijgevoegd worden

Oneffen muren
Op oneffen muren raden we U aan reliëfpapier te gebruiken.

Controleer aankopen
Controleer bij aankoop of al uw rollen hetzelfde kleurbad hebben en controleer deze op fouten vooraleer te behangen.

behangtrends
Ben je een echte trendsetter die elk jaar de nieuwste woonmode volgt? Kies dan voor Smart Paper behang. Dit innovatieve materiaal is niet alleen heel makkelijk op te plakken (zonder plaktafel!) maar gaat er even gemakkelijk weer af. Zonder stomen, zonder beschadigingen. In een handomdraai is de wand weer klaar voor een nieuwe make-up.

Behangstalen
Als je behang gaat uitzoeken, kun je het beste de stalen mee naar huis nemen. In de winkel heb je namelijk niet dezelfde lichtinval als thuis. Ook is het belangrijk om (net als bij verf) behoudender te kiezen dan je van plan was. Op grote vlakken komen kleuren en patronen een stuk indringender over dan op een staal.

De wand meer karakter geven
Een wand meer karakter geven of breken kun je doen met borders of behangranden. Meestal worden die op lambriseringshoogte geplakt en vaak worden ze ook geleverd met bijpassend duo-behang. Het zwaarste dessin is bedoeld voor onder de streep en het lichtste voor erboven.

Soms gaan er van die geruchten rond dat er zoiets als overisolatie zou bestaan of dat isolatie schimmel en condens zou veroorzaken. Dit is niet juist. Overisolatie bestaat niet. Schimmel en condens komen juist voor op slecht geïsoleerde plaatsen.

ENERGIEZUINIGE WONING
De belangrijkste manier om een energiezuinige woning te krijgen is het isoleren van de woning. Wanneer u uw woning isoleert bespaart niet alleen op uw energie rekening maar u verbetert gelijk ook de brand en geluidswering in uw huis. Ook met kleine maatregelen kunt u energie besparen in uw woning. Denkt u maar eens aan het isoleren van de verwarmingsleidingen en het aanbrengen van radiatorfolie. Ook door het dichten van spleten en kieren in uw woning bespaart u op een eenvoudige manier veel energie. Niet alleen is de materiaalkeuze van belang maar ook de plaatsing van het materiaal. Isolatie verhoogt het comfort in uw woning en u bespaart aanzienlijk in uw stookkosten.

K-WAARDE
Er worden nog al eens moeilijke woorden gebruikt als we het over isoleren hebben zoals bijvoorbeeld de K-waarde. De K-waarde geeft aan hoeveel warmte per seconde door bijvoorbeeld het dak verlorverlorenls de temperatuur tussen buiten en binnen 1 graad verschilt. Hoe hoger de K-waarde is hoe beter het dus isoleert.

Voor een sanitaire klus zijn de volgende gereedschappen nodig: rolmaat, waterpas, ijzerzaag en verstekbak of pijpensnijder, pijpenbuiger, schuurpapier, waterpomptang, steeksleutels, soldeerbrander, boormachine en een schroevendraaier.

Koperen aanvoerleidingen
Voor de waterleiding gebruikt u een koperen KIWA-gekeurde buis met de juiste diameter. Buigen doet u met een pijpenbuiger of door bochtstukken van 45N of 90N aan te brengen. Andere verbindingen maakt u, afhankelijk van de situatie, met hulpstukken, zoals een muurplaat, een T-stuk of een kruisstuk. Met een sok koppelt u twee buiseinden, met twee S-koppelingen monteert u een mengkraan en voor uitzonderlijke gevallen is er de flexibele koppeling. U kunt de verbindingen solderen of gebruik maken van knelfittingen, wat wel gemakkelijker, maar veel duurder is.

Om te solderen zaagt of snijdt u de buis haaks af. Schuur de bramen weg en reinig de buitenkant van de buis en de binnenkant van het hulpstuk met staalwol. Smeer beide uiteinden in met soldeervet en schuif ze in elkaar. Zet de vlam van de brander erop. Zodra het vet gaat vloeien, drukt u de soldeerdraad tegen de afsluitnaad. Het soldeer vloeit dan vanzelf naar binnen. Maak de verbinding na afkoeling schoon met een vochtige doek. Ook voor een knelfitting moeten de buiseinden haaks en braamloos zijn. Schuif vervolgens op beide eerst de moer en dan de ring. Steek daarna de buizen in de fitting en draai de moeren met twee steeksleutels stevig vast. De leidingen zet u op de muur vast met beugels of klemzadels. Plaats deze maximaal een meter uit elkaar en op hooguit 15 cm van een haakse bocht. Waterleidingen krimpen en zetten uit. Omring ze op de plek waar ze door vloeren en muren gaan, met een stukje pvc-buis dat een iets grotere diameter heeft. De naden dicht u af met siliconenkit. Als de koperen leidingen worden ingestort in beton is het beter ze te omringen met pvc-buis.

Kunststof afvoerleidingen
Voor kunststof leidingen bestaan er eveneens hulpstukken als bochten, T-stukken en moffen. Als die zijn voorzien van een rubberen ring, steekt u ze zo in elkaar, anders gebruikt u pvc-lijm. Zaag de buizen haaks af en verwijder bramen met een mesje. Maak de onderdelen vetvrij met een speciaal reinigingsmiddel, breng de lijm aan en schuif de delen in elkaar. Hierna mag u ze niet meer draaien, anders gaat de verbinding lekken. Met beugels bevestigt u de leidingen op de muur of tegen de onderkant van de vloer. Laat afvoerleidingen nooit precies horizontaal lopen.

Het International Tegelverf kunt u makkelijk en snel verandering aanbrengen. Nee, u hoeft niet uw tegels te verwijderen. En Nee, u hoeft ook niet eerst grondverf te gebruiken of twee componenten bij elkaar te voegen.

U kunt International Tegelverf direct aanbrengen op uw muurtegels. Het is een kant-en-klare verf die gelijk gebruikt kan worden. Verkrijgbaar in verschillende kleuren. Meer info