389
Een gids voor verschillende soorten kabels en hun functies
Gepubliceerd: 19-06-2023

Wanneer er wat in huis aan de hand is, ga je vaak de meterkast in. Ook wordt er weleens iets opengetrokken waarvan je niet wist dat het er was. Al die kabels die tevoorschijn komen en je hebt wellicht geen idee waar ze voor dienen.

Alle soorten kabels hebben een eigen functie. Wij leggen je de functies van een paar belangrijke kabels uit waarvan je misschien niet eens wist dat je ze in huis had. Lees snel verder!

Signaalkabels

Een signaalkabel wordt gebruikt om elektrische signalen over te brengen. Je kunt ze goed gebruiken bij situaties waar veiligheid erg belangrijk is. Het geleidermateriaal is dan ook vaak gemaakt van koper. Hou bij het installeren van al deze kabels vooral ook rekening met je eigen veiligheid en dat van je huishouden. Denk bijvoorbeeld aan de gevaren van een kortsluiting of overbelasting op een bepaald stroompunt. Een installatieautomaat bestellen is daarom een belangrijk punt om aan te denken!

Grondkabels

De grondkabel wordt vaak aangelegd, zoals de naam al zegt, in de grond. Het is binnenshuis te gebruiken, maar het is gebruikelijker om deze buitenshuis te plaatsen. Een andere naam voor deze kabel is niet voor niets ‘buitenkabel’. Ook deze kabel wordt gebruikt om elektriciteit doorheen te transporteren. Waar een grondkabel vaak bij wordt gebruikt is bij tuinverlichting, bij de aanleg van een vijverpomp en andere soorten buiteninstallaties. 

Alarmkabels

Een ander soort kabel dat zijn naam eer aandoet is de alarmkabel. Deze kabel is speciaal ontworpen voor beveiligingssystemen. Het wordt gebruikt om bewegingsmelders, deur- en raamsensoren en andere soorten alarmsystemen aan te sluiten. Veel huizen zijn tegenwoordig voorzien van zo een systeem en grote kans dat deze kabel zich ook bij jou in huis bevindt. 

Solarkabels

Deze kabel staat bekend onder meerdere namen: solarkabel, DC-kabel, of zonnepaneel aansluitkabel. Dat laatste verklapt zijn functie al een beetje; deze kabel wordt gebruikt om zonnepanelen aan te sluiten. Zonnepanelen moeten in contact staan met een zogeheten ‘omvormer’ om de opgewekte energie te laten werken. Die energie wordt dan getransporteerd door de solarkabel.  

Zoals je ziet, hebben ze voor bijna alles in huis een kabel. Gelukkig is de functie van een kabel vaak al terug te vinden in de naam. Jij weet in ieder geval van deze vier wat hun functies zijn. Laat jij binnenkort zonnepanelen installeren? Zorg er dan voor dat je de solarkabels alvast in huis hebt!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide