125
DIY: Monteer een douchewand met SPC tegels of panelen

Een verfrissende douche op een zwoele zomeravond of net een lekker warm stortbad wanneer de temperaturen onder het vriespunt zakken. Een douche is een zalige uitvinding, toch zeker wanneer deze optimaal geïnstalleerd is. Staat er een badkamerrenovatie op de planning en ben je fan van een inloopdouche? Dan is een watervaste muur een must.

Aan keramische tegels hangt al snel een stevig kostenplaatje en ze vragen in de meeste gevallen het werk van een professional. Laminaat.nl biedt het ideale doe-het-zelf materiaal: Aqua-Step SPC wand- en vloerpanelen Aqua Click Tiles of Aqua-Step XL panelen. Dankzij hun geringe dikte kan je er eenvoudig zelf mee aan de slag en zijn ze zelfs geschikt om over een bestaande wand heen te monteren.

Aqua-Step XL panelen en Aqua Click Tiles zijn 100% watervast. De panelen hebben een robuuste kern uit SPCen een high-tech vinyl toplaag. Hierdoor zijn ze ideaal voor in vochtige ruimtes én zijn ze bestand tegen slijtage. Bovendien heb je een ruime keuze aan decors. Van betonlook in lichte tot donkere tinten tot een effen look of met steenmotief.

Aqua Click Tileshebben aan de lange zijden van de tegels een klikverbinding en aan de korte zijden een “Fall down”. De tegels zijneenvoudig te verlijmen aan de wand op verschillende ondergronden, ook over bestaand tegelwerk. Ze zijn beschikbaar in 2 afmetingen: 61 x 30,5 cm en 95 x 47,5 cm.

De lange Aqua-Step XL panelen (261,5 x 30,5 cm) hebben een klikverbinding aan de lange zijde en zijn recht afgezaagd aan de korte zijde. Hierdoor sluiten de panelen naadloos aan en krijg je een strak, modern resultaat. Dit maakt van Aqua-Step XL een ideaal paneel om de douche mee af te werken.

Aqua Click Tiles en Aqua-Step XL panelen kunnen ook op de vloer geplaatst worden, maar niet in de douchehoek. Daar dient een douchebak gebruikt te worden.

MONTAGE

Wat heb je nodig?

  • Kunststof hamer
  • Slagblokje
  • Winkelhaak
  • Meet- en afschrijfgereedschap
  • Waterpas
  • Aqua-Step MS Polymeerlijm (High-tack of gelijkwaardig)
  • Handzaag, cirkelzaag of stanleymes
  • Gatzaag

Een aantal van deze gereedschappen vind je op laminaat.nl. De andere spullen vind je ongetwijfeld in de doe-het-zelf zaak bij jouin de buurt.

Hoe ga jete werk?

Laat eerst de panelen 24 tot 48 uur acclimatiseren in de kamer. Zo zijn ze op omgevingstemperatuur en vermijd jekrimp of rek tijdens de montage.

STAP 1: Controleer de rechtheid van de muur

Controleer de effenheid van de muur. Onder een rechte lat van 1 m mogen de oneffenheden maximaal 3 mm zijn. Indien de muur diepere putten bevat moet je de muur eerst egaliseren. Tegelvoegen mogen maximaal 6mm breed zijn. Valt een klikverbinding gelijk met een voeg, dan dien je deze te egaliseren.Wanneer je dit niet goed doet, kan het zijn dat de panelen niet goed in elkaar klikken met openstaande naden en vochtproblemen als gevolg.

STAP 2: Ontvetten van de muur

Nadat de muur recht en effen is, dien je ze te ontvetten, zo kan de lijm goed hechten. Ontvetten doe jemet ammoniakwater (1 deel ammoniak op 9 delen water) of een speciale, in de handel verkrijgbare, ontvetter. Bovendien moet de ondergrond droog, drukbestendig en vrij van stof en vuil zijn. De lijm hecht het beste als ook de achterkant van de tegel/het paneel ontvet wordt.

STAP 3: Starten met lijmen

Start met een loodrechte referentielijn (ten opzichte van de vloer). Gebruik hiervoor een paneel als lat en een waterpas. Zo weet je precies waar je eerste paneel moet komen en kan je het makkelijk perfect recht lijmen. Het werkt het handigst om vanuit een hoek te vertrekken. Met de Aqua Click Tiles moet er altijd van rechtsonder naar links gewerkt worden. Onderaan laat je de panelen op de douchebak rusten. Bovenaan houd je best nog een uitzetvoeg van 5 mm.

Heb je deze lijn getekend? Dan is het tijd om het eerste paneel te lijmen. Breng Aqua-Step hybride polymeerlijmaan met een spuit op de achterkant van het paneel of met een lijmkam op de muur zoals aangegeven op de tekening. Druk het paneel vervolgens 5 seconden stevig tegen de wand, netjes langs de referentielijn. Zo hangt het paneel zeker recht. Dubbelcheck dit nogmaals met de waterpas. Door de hoge aanvangshechting van Aqua-Step hybride polymeerlijm blijven de panelen goed hangen terwijl je ze toch nog even kan corrigeren indien nodig. Tip: Hou eventueel een reinigingsproduct bij de hand om overtollige lijm te verwijderen.

Blog_-_Douchewand_-_Afbeelding_1.png

Blog_-_Douchewand_-_Afbeelding_2.png

STAP 4: Lijm de overige panelen

Aqua Click Tiles:Breng lijm aan op de achterkant van het volgende paneel of op de wand en klik dit paneel in het reeds gelijmde paneel. De tegels kunnen recht onder elkaar ➊, in halfsteensverband ➋ of wildverband ➌ (verspringing minimaal 30 cm) geplaatst worden. Zoals eerder vermeld hebben de lange zijden van de tegels een Click4U klikverbinding en de korte zijden een fall down 3L Triplelock. Om 2 tegels samen te klikken wordt de tand aan de lange zijde van de ene tegel onder een hoek in de groef van de andere tegel gebracht, verschoven tot aan de korte zijde van de voorgaande tegel, en naar beneden en naar achter geduwd. Klop met een rubberen hamer voorzichtig over de hele breedte tot de korte zijden in elkaar klikken. De tegels kunnen ingekort worden met een zaag of een winkelhaak en een stanleymes door de tegel in te snijden en vervolgens af te breken over de breeklijn.

Voor extra zekerheid tegen vocht kan er een dun streepje Aqua-Step silicone worden aangebracht in de verbinding aan de lange zijde van de tegel. Let op dat de silicone niet uit de verbinding komt aan de voorzijde, het is moeilijk te verwijderen van het oppervlak.

Blog_-_Douchewand_-_Afbeelding_3.png

Aqua-Step XL: De lange zijden van de panelen hebben een klikverbinding, ze hebben geen kopse klikverbinding. Om de panelen samen te klikken wordt de tand aan de lange zijde van het ene paneel onder een hoek in de groef van het andere paneel gebracht, en naar beneden en naar achter geduwd. Breng altijd de tand in de groef. De panelen kunnen ingekort worden met een zaag of een stanleymes door het paneel in te snijden en vervolgens af te breken over de breeklijn. Maak eerst een rechte lijn met een winkelhaak.

Ook hier kan voor extra zekerheid tegen vocht kan er een dun streepje Aqua-Step silicone worden aangebracht in de verbinding aan de lange zijde van het paneel.

Op deze manier kan je de volledige doucheruimte afwerken. In de hoeken mag je de panelen gewoon tegen elkaar aan monteren. Indien je de panelen op een gyproc wand monteert, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de voegen van de Aqua-Step XL panelen of de Aqua Click Tiles niet samenvallen met deze van de gyproc panelen.

STAP 5: Gaten voor douchekraan

Uiteraard moet er later nog een mooie kraan geïnstalleerd in de douche. Dit calculeer je best in voordat je de panelen tegen de wand monteert. Zo zal je in het paneel dat achter de kraan komt een aantal openingen moeten maken voor de aansluiting van de kraan. Meet hiervoor de positie op en zet deze over op het paneel. Neem vervolgens een gatzaag met een diameter 10 mm groter dan de aansluitingen en zaag de gaten uit het paneel. Monteer het paneel verder zoals de andere panelen.

STAP 6: Afwerken

Voor de afwerking van Aqua-Step XL of Aqua Click Tilesdouchewand aan de douchebak gebruik je een vochtbestendige silicone. Kit deze goed af. Het is belangrijk dat er geen vocht achter de panelen kan komen.

Ook de binnenhoeken van de douche en de kraangaten kit je af met deze silicone. Voor de afwerking aan het plafond, binnen- en buitenhoeken zijn er bijpassende profielen in wit, zwart, grijs en aluminium kleur. Zo reken je opeen professioneel resultaat.

Volg je deze stappen, dan renoveer je in een mum van tijd je verouderde douche zodat je kan genieten van een heerlijke luxueuze douche-ervaring.

Nog vragen? Aarzel dan niet om laminaat.nl te contacteren!

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners