2294
Behangen
Gepubliceerd: 11-10-2012 Laatste update: 30-04-2017

Behang is nog altijd de meest gangbare wandbekleding. Er is normaal behang, duplexbehang, rauhfaser, vinylbehang, structuurbehang, textielbehang en metaalfoliebehang. Binnen deze categorieën bestaan weer soorten met verschillende eigenschappen, die in de pictogrammen op de verpakking staan aangegeven. Bekijk bij aanschaf dus nauwkeurig de etiketten en let erop, dat rollen van hetzelfde behang hetzelfde verfbadnummer hebben. Bij de berekening van het aantal benodigde rollen, gaat u ervan uit dat een rol behang 10 meter lang is en 53 cm breed. (Uitgezonderd rauhfaser en textielbehang.) Bij een gemiddelde kamerhoogte van 245 cm. haalt u vier banen uit een rol. Van behang waarvan het patroon verspringt, heeft u doorgaans meer rollen nodig.

TIP
Woont u in een nieuw huis, wacht dan tenminste een jaar met behangen. Laat tot die tijd het bouwbehang zitten, of breng zelf bouwbehang aan als dit ontbreekt. Net gestukadoorde wanden scheiden namelijk een stof af dat behang aantast.

De voorbereiding
Behangen gaat het best op kale muren. Oude behanglagen verwijdert u met water waarin een afweekmiddel is opgelost. Een scheut afwasmiddel werkt ook goed. Smeer dit met een kwast op het behang en laat het inweken. Steek dan het behang met een breed plamuurmes af, voorzichtig, om zo min mogelijk de onderliggende stuklaag te beschadigen. U kunt ook bij de doe-het-zelf-zaak een stoomapparaat huren. Was de achtergebleven lijmresten af met zeepsop, laat de muur goed drogen en schuur hem licht op met schuurpapier. Reinig de muur na met schoon water en verwijder eventuele gaten en bobbels. Verwijder ook de afdekplaten van contactdozen en lichtknoppen. Knip de banen 10 cm. langer dan de hoogte van de kamer. Merk ze achterop met een potloodstreepje, zodat ze straks allemaal in dezelfde richting op de muur komen. Houd er bij patroonbehang tijdens het knippen rekening mee hoe de banen op elkaar aansluiten. Maak het behangplaksel aan volgens het voorschrift op de verpakking.

Behangsymbolen
Op de verpakking van uw behangrollen staan vrijwel altijd een aantal symbolen die de eigenschappen van het behang aangeven.

TIP
Gebruik voor het aftekenen altijd een zacht potlood. Inkt van viltstiften of balpennen trekt door het behang heen.

Het behang aanbrengen
Teken voor het aanbrengen van de eerste baan een loodlijn op de muur, ongeveer een halve meter uit de hoek, zodat u de baan ernaast een paar centimeter door de hoek heen kunt plakken. Leg een stapel banen op de plaktafel en smeer de eerste baan gelijkmatig in vanuit het midden naar de zijkanten, waarbij het onderliggend behang ervoor zorgt dat de tafel schoon blijft. Sla de baan gedeeltelijk dubbel, trek hem een eind op en smeer het restant in. Daarna slaat u ook dit deel naar binnen, zodat de lijm 5 tot 10 minuten kan intrekken. Plaats de eerste baan precies tegen de loodlijn en laat bij het plafond een paar centimeter over. Dit knipt u later pas af. Wrijf met een borstel het behang tegen de muur. Ook dit doet u vanuit het midden naar de zijkanten, zodat luchtbellen verdwijnen. Trek het onderste gedeelte van de baan voorzichtig los en borstel het vast. Druk met de stompe kant van de schaar de boven- en onderkant van het behang strak in de hoek en knip de randen langs de vouwlijn af.

TIP
Indien u hiervoor een mesje gebruikt, zorg dan dat het niet bot is. De kans is dan namelijk groot dat u scheuren veroorzaakt. Bezuinig dus nooit op mesjes!

De volgende banen doet u op dezelfde manier. Plak stotend, dat wil zeggen dat u de randen niet óver, maar tégen elkaar plakt. Ga met de nadenroller over de naden. Plak gewoon over contactdozen heen en snij daarna het behang langs het metalen montageplaatje in. Vergeet daarbij niet om vooraf de stroom uit te schakelen! Knip bij zowel inwendige als uitwendige hoeken de banen zo breed af, dat ze niet meer dan enkele centimeters door of over de hoek komen. Bij nissen, kozijnen of vensterbanken komen de reststukken goed van pas.

Nog een paar behangtips

Wanneer u gaat behangen, dient u eerst de oude behanglagen verwijderen. Hiervoor kunt u een behangafweekmiddel gebruiken dat u oplost in warm water. Lees altijd de aanwijzingen op de verpakking. Smeer het afweekmiddel op het behang en laat het goed inweken. U kunt nu probleemloos het oude behang verwijderen met een plamuurmes. Eventueel herhaalt u de behandeling nog eens wanneer het er niet in een keer af gaat.

Voorkom blazen
Om blazen te voorkomen moet U er voor zorgen dat de kamertemperatuur minstens een dag op voorhand 18° of meer graden is en dat ramen en deuren tijdens en na het behangen dicht blijven

Gladde muren
Zorg voor gladde muren (indien nodig bijplamuren)

Hoeken behangen
Het behangen van een hoek doet u het makkelijkst op de volgende manier. Meet de afstand tussen de laatste baan behang en de hoek van de kamer. Doe dit bovenaan de muur, in het midden van de muur en onderaan. Tel bij de grootste breedte ongeveer 1 centimeter op en knip of snijd een baan behang op die breedte af. Plak de baan op de muur, waarbij u ongeveer 1 cm door de hoek plakt. Meet de breedte van de strook die over is en trek op de andere muur een loodlijn op de breedte van de strook. Hiervoor gebruikt u een waterpas of een schietlood. Plak daarna de strook op de muur tegen de zojuist getekende loodlijn aan.(bron: Woonkrant.nl)

Recht behangen
Begin in de minst opvallende hoek en gebruik een schietlood om de panden zo recht mogelijk te hangen

Verspringende tekeningen
Indien U rollen met een verspringende tekening wilt behangen (dit staat vermeld op de rollen), gebruik dan steeds twee rollen om het snijverlies tot het minimum te beperken

Behangplaksel
Gebruik de lijm volgens de op de verpakking vermelde voorschriften en houdt rekening met de voorgeschreven inweektijd. Voor zeer zwaar behang moet er 10% textiellijm bijgevoegd worden

Oneffen muren
Op oneffen muren raden we U aan reliëfpapier te gebruiken.

Controleer aankopen
Controleer bij aankoop of al uw rollen hetzelfde kleurbad hebben en controleer deze op fouten vooraleer te behangen.

behangtrends
Ben je een echte trendsetter die elk jaar de nieuwste woonmode volgt? Kies dan voor Smart Paper behang. Dit innovatieve materiaal is niet alleen heel makkelijk op te plakken (zonder plaktafel!) maar gaat er even gemakkelijk weer af. Zonder stomen, zonder beschadigingen. In een handomdraai is de wand weer klaar voor een nieuwe make-up.

Behangstalen
Als je behang gaat uitzoeken, kun je het beste de stalen mee naar huis nemen. In de winkel heb je namelijk niet dezelfde lichtinval als thuis. Ook is het belangrijk om (net als bij verf) behoudender te kiezen dan je van plan was. Op grote vlakken komen kleuren en patronen een stuk indringender over dan op een staal.

De wand meer karakter geven
Een wand meer karakter geven of breken kun je doen met borders of behangranden. Meestal worden die op lambriseringshoogte geplakt en vaak worden ze ook geleverd met bijpassend duo-behang. Het zwaarste dessin is bedoeld voor onder de streep en het lichtste voor erboven.


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide