2134
8 veelgemaakte fouten bij het klussen
Gepubliceerd: 09-04-2019
Een nieuw huis gekocht, dat je flink wil gaan verbouwen? Of heb je nog achterstallige klussen in het huis waar je al jaren woont? Van verven tot een nieuwe vloer leggen; van zelf doen tot meekijken met de klusjesman: met een paar handige tips gaat alles beter.

Dit kun je beter NIET doen:

1. Vergunning vergeten
Een dakkapel, een uitbouw aan de woonkamer, het kappen van een boom, het plaatsen van een schutting in de voortuin: voor veel veranderingen heb je een vergunning nodig. Vraag deze ruim van tevoren aan, want het kan even duren!

inspiratiebrochures1.png

2. Goedkope schroeven
Een veelgemaakt fout is om te besparen op schroeven. Die vervolgens afbreken midden in de kastdeur of doldraaien en nauwelijks meer te verwijderen zijn. Goedkoop is duurkoop! Dus zorg voor schroeven van goede kwaliteit en degelijk gereedschap.

3. Verfnummers niet opschrijven
"Och," denk je, "als ik nog meer nodig heb, lees ik het nummer wel van de lege verfpot af." Maar over die lege verfpot zit altijd précies een laagje verf waar de naam en het nummer vanaf te lezen waren…

4. Muren zomaar slopen
Een fout van groot kaliber. Want het kan zomaar een draagmuur zijn, en een draagmuur is een essentieel onderdeel van je woning: deze zorgt voor stabiliteit. Instorten van het huis is het grootste rampscenario, maar ook van verzakkingen en scheuren word je niet blij! Controleer dus altijd of de muur een draagmuur is en zo ja, laat je dan goed informeren hoe je deze wél veilig kunt slopen.

5. Stopcontacten willekeurig plaatsen
"Pfoe, dat weet ik nog niet hoor," zeg je als de klusjesman vraagt waar je de stopcontacten wil hebben. "Doe maar daar en daar?". Fout! Zoek echt even goed uit hoe je er straks het beste bij kunt: waar komt je bank, je bed, de piano? Anders zitten ze waarschijnlijk allemaal precíes achter die grote meubels.

6. Laminaat direct leggen
Kliklaminaat leg je eenvoudig zelf. Maar vergeet niet deze eerst 48 uur te laten acclimatiseren in de ruimte waar je deze gaat plaatsen! Laminaat is, net als een houten vloer, een natuurproduct: die past zich aan de omstandigheden aan. Als je de vloer niet laat wennen kan deze na het leggen gaan krimpen of uitzetten en krijg je een bolling, kieren of beschadigingen.

7. Nonchalant meten
"88 centimeter," roep je vrolijk, met je meetlint losjes naast het raamkozijn. Om vervolgens verbaasd te staan kijken naar raamdecoratie die precies niet past. Meet nauwkeurig, daar heb je veel profijt van!

8. Mooi willen zijn
Het is nu eenmaal niet mogelijk: mooi zijn als je klust. Oogbescherming overdreven? Totdat er een splinter hout je oog in slingert bij het zagen. Oorbescherming teveel gedoe? Je zal niet de eerste zijn met gehoorbeschadiging door het klussen. Ook van veiligheidsschoenen, een helm en een mondkapje krijg je geen spijt. Bedenk goed welke risico's je kan lopen en bescherm jezelf daar tegen. Mooi zijn kan later wel weer!
Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide