327
Wat moet je doen als je stormschade aan je dak hebt?
Gepubliceerd: 26-03-2024

Een dak loopt de meeste kans op schade als het stormt. Een enkele keer is de oorzaak een woning- of schoorsteenbrand, maar meestal is storm de boosdoener. Zeker een dak dat toch al niet in goede staat was loopt een verhoogd risico op stormschade. De wind kan onder het dak terecht komen en dan kan een stevige rukwind ervoor zorgen dat het complete dak naar beneden komt. Maar er kunnen ook dakpannen, stukken dakleer of dakgoot naar beneden vallen. En huizen met een schoorsteen lopen het risico dat deze losraakt en van het dak waait.

Let op je eigen veiligheid

Als je tijdens een storm merkt dat er schade aan het dak ontstaat, let dan vooral op je eigen veiligheid. Ga niet naar buiten als er dakpannen naar beneden komen. Een vallende dakpan die op je hoofd terechtkomt kan zelfs dodelijk zijn. Blijf binnen en wacht tot de storm is gaan liggen voordat je de schade gaat inspecteren. Als je een huurhuis hebt, neem je contact op met de verhuurder om schade te melden. Heb je een koopwoning, dan kun je een dakdekker inschakelen om het dak te repareren. Wil je de schade zelf herstellen dan kun je op zinkunie.nl de benodigde materialen bestellen. Ga alleen het dak op als dat veilig kan en als je daarvoor de juiste middelen hebt.

Regulier onderhoud aan het dak

Je kunt stormschade soms voorkomen door ervoor te zorgen dat het dak van je huis in goede staat is. Dit doe je door tijdig onderhoud te plegen of te laten plegen. Zo gaan zink dakgoten tientallen jaren mee, maar ook zink heeft niet het eeuwige leven. Als je de dakgoten schoonmaakt, iets dat je regelmatig moet doen, zeker als er bomen in de buurt staan waarvan het blad in de goot kan waaien, controleer je uiteraard ook of de dakgoot nog intact is en niet lekt. Als je merkt dat een dakgoot lekt, laat je die zo snel mogelijk herstellen of zorgt zelf voor vervanging.

lookbook2025.png

Wachten op herstel van stormschade

Na een zware storm hebben dakdekkers vaak enorm veel werk. De telefoon staat roodgloeiend met meldingen van schade bij zowel particulieren als bedrijven. Iedereen vindt natuurlijk dat zijn of haar situatie het meest urgent is. Maar ook dakdekkers kunnen geen ijzer met handen breken. Je kunt wel alvast contact opnemen met de verzekeraar waar je je opstalverzekering hebt. De schade moet vooraf gemeld worden. Maak foto’s van de schade indien mogelijk en stuur die naar je verzekering. Meestal krijg je toestemming voor herstel zonder dat er eerst een expert komt kijken. Vaak is het ook mogelijk dat de dakdekker de factuur direct naar je verzekering stuurt. Je hoeft die dan niet eerst zelf voor te schieten en vervolgens terug te vragen via een declaratie. Een enkele keer kan herstel langer duren. Dit is onder andere het geval als jouw dak bijzondere dakbedekking heeft die niet op voorraad is en dus besteld moet worden.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide