2106
Dakkapel
Gepubliceerd: 02-01-2017 Laatste update: 06-06-2017

Dakkapellen komen in veel soorten en maten. Ze zijn sinds de jaren ’80 steeds populairder geworden, omdat ze op een relatief gemakkelijke manier veel ruimte en licht creëeren in de woning. Door het bouwen van een dakkapel ontstaat extra ruimte onder het schuine dak, die anders niet nuttig of efficiënt gebruikt kan worden. Echter, voor veel mensen is het niet duidelijk hoe duur een dakkapel nou eigenlijk is en welke verschillende typen dakkapel er eigenlijk zijn. Wat kost een dakkapel? De dakkapel prijzen die hieronder worden aangegeven zijn op basis van een standaard dakkapel van 150 cm hoog en 300 cm breed, inclusief plaatsing.

Houten dakkapel
De eerste optie is een houten dakkapel. Deze dakkapel heeft als voordeel dat er maatwerk mogelijk is. Hout is een gemakkelijk op maat te maken materiaal, waardoor het goed te gebruiken is als er bijzondere wensen zijn. Verder is hout natuurlijk een heel mooi materiaal en het is overschilderbaar. Daardoor kun je dus, als je een andere kleur wilt, gewoon de boel over schilderen. Nadelen zijn de relatief slechte isolatie van de dakkapel en het periodieke onderhoud dat nodig is. De dakkapel zal minimaal elke vijf jaar een schilderbeurt nodig hebben en als er lekkage is, kan er houtrot optreden. Een houten dakkapel kost ongeveer 3400 euro en is daarmee de goedkoopste optie.

Kunststof dakkapel
Een kunststof dakkapel is over het algemeen iets duurder dan een houten dakkapel. Hij heeft echter wel verschillende voordelen. Zo hoeft een kunststof dakkapel alleen af en toe schoongemaakt te worden. Kunststof is niet overschilderbaar en hoeft dus ook nooit geschuurd of geschilderd te worden. Ook isoleert kunststof veel beter dan hout, dus verdien je de extra kosten vaak al binnen vijf jaar terug doordat je bespaart op je stookkosten. Er zijn ook nadelen aan de kunststof dakkapel: het kunststof ziet er ‘nep’ uit en wordt vaak minder mooi gevonden op oudere huizen. Verder zit je vast aan de kleur die je gekozen hebt, omdat die niet meer kan worden aangepast. Er zijn wel kunststof dakkapellen met een kunstmatige houtnerf, zodat het geheel er wat natuurlijker uitziet. Deze zijn echter vaak een flink stuk duurder. De prijs van een kunststof dakkapel is ongeveer 4100 euro.

inspiratiebrochures1.png

Polyester dakkapel
Een polyester dakkapel lijkt sterk op een kunststof dakkapel. Dit sterke materiaal gaat ongeveer 50 jaar mee en hoeft nooit onderhouden te worden. Een regelmatige schoonmaakbeurt is genoeg. Deze dakkapel wordt in zijn geheel ‘prefab’ geplaatst en bestaat dus niet uit losse onderdelen. Dat is een voordeel, omdat er weinig kans is op lekkage en problemen en de dakkapel bovendien goed geïsoleerd is. Een nadeel is dat áls er problemen zijn, het aanpassen van de dakkapel moeilijk is. Ook is het moeilijk om precies maatwerk te leveren: er is een aantal standaardmaten beschikbaar waar je uit kunt kiezen en dat is dan dat. Een polyester dakkapel kost ongeveer 4600 euro.

Een dakkapel is een heel nuttige toevoeging aan je huis. Het plaatsen hoeft niet eens zo duur te zijn, zolang je de prijsverschillen maar in de gaten houdt. Veel van de prijs is ook afhankelijk van de hellingshoek van je dak en de omstandigheden waarin gewerkt moet worden. Ook is de prijs afhankelijk van de hoeveelheid concurrerende bedrijven in jouw regio. Daarom is een offerte aanvragen altijd een verstandige keus. Je kunt ook de dakkapel prijzen vergelijken, zodat je de voordeligste optie bij jou in de buurt kunt vinden. Afhankelijk van je woonsituatie en je woonplaats kan het nodig zijn om een vergunning aan de vragen voor de dakkapel. Controleer dit altijd voordat je begint met de bouw van je dakkapel, zodat je vervelende problemen kunt voorkomen!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide