852
Wanneer moet een dak worden vervangen?
Gepubliceerd: 15-09-2022 Laatste update: 17-08-2022

Een dak heeft een belangrijke functie: het beschermt je woning tegen weersinvloeden. Het is daarom belangrijk om je dak regelmatig en goed te onderhouden en op tijd te vervangen wanneer dit nodig is. Maar hoe weet je of je dak aan vervanging toe is? Je leest het in deze blog!

Hoe zie je dat je dak aan vervanging toe is?

Wanneer je dak aan vervanging toe is, hangt van diverse factoren af. Vaak is het zo dat platte daken eerder aan vervanging toe zijn dan hellende daken. Dit komt omdat platte daken meer last hebben van weersinvloeden. Over het algemeen geldt dat platte daken na 25 tot 40 jaar vervangen moeten worden. Voor hellende daken is dit na 60 tot 80 jaar.

Toch komt het vaak voor dat je dak eerder aan vervanging toe is, zonder dat de dakbedekking zijn maximale levensduur heeft bereikt. De volgende signalen wijzen erop dat de dakbedekking vervangen moet worden:

inspiratiebrochures1.png

  • Vochtproblemen: vochtplekken aan de binnenkant van je dak of plafond en/of een klam en vochtig aanvoelende lucht in huis zijn belangrijke tekenen.
  • Lekkage: komt voor op verschillende locaties rondom het dak, zoals dakgoten.
  • Beschadigd loodwerk.
  • Beschadigingen aan de dakbedekking: denk hierbij aan scheuren, blaren en plooien.
  • Steeds terugkerende reparaties en lekkages.

Wanneer je last hebt van één van de bovengenoemde signalen is het belangrijk om niet te lang te wachten met het inschakelen van een dakdekker. Doe je dit wel, dan loop je het risico op meer schade, bijvoorbeeld aan de dakconstructie. Wanneer deze teveel wordt aangetast brengt dit instortingsgevaar met zich mee.

Voordelen van je dak vervangen

Het vervangen van de dakbedekking brengt de volgende voordelen met zich mee:

  • Je dak ziet er weer als nieuw uit: de algehele uitstraling van de woning wordt verbetert.
  • Je dak heeft weer een lange levensduur
  • De woningwaarde stijgt
  • Het isoleren van je dak kan eenvoudig tegelijk met het vervangen van de dakbedekking worden uitgevoerd. Zo bespaar je op je energierekening!
  • Je voorkomt hoge reparatiekosten en ernstige schade.

Wat kost de dakbedekking vervangen?

De prijzen voor het vervangen van de dakbedekking zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de gekozen dakbedekking en het tarief van de dakdekker. Een dakdekker kost gemiddeld tussen de €30,- en €45,- per uur. Onderstaand vind je een handig overzicht van de soorten dakbedekking en kosten per m².

dak-vervangen-jaren.png

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide