1030
Plat dak repareren

Door de materialen die vroeger werden gebruikt op platte daken, heeft het platte dak een niet al te beste reputatie. Ze hebben namelijk de naam dat ze nogal vatbaar zijn voor lekkage. Klopt deze reputatie eigenlijk wel? En wat kun je doen als je platte dak beschadigd is? Dat lees je in dit artikel! 

Een lekkage in je platte dak kunnen meerdere oorzaken hebben. Kennis van deze oorzaken is van groot belang om lekkages te kunnen opsporen en repareren. Weersinvloeden spelen hier een grote rol in. Tal van verschillende weertypes kunnen leiden tot lekkages. Vorst, sneeuwval, dooi en hoge temperaturen zorgen ervoor dat dakbedekking krimpt of juist groeit. Dit kan leiden tot gaten en scheuren, wat de kans op lekkages aanzienlijk vergroot. 

Om lekkages goed op te kunnen sparen is het goed om te weten wat kwetsbare plekken zijn. De meeste lekkages op platte daken komen voor bij de dakranden, opstaande randen en rondom de afvoer, lichtkoepels en schoorstenen. Dakbedekkingen op asfalt vormen de grootste risicogroep op het gebied van lekkages.

Wanneer je te maken krijgt met lekkage raken de dakconstructie en de isolatie beschadigd. Om hier tijdig op in te springen is het verstandig om regelmatig je dak te controleren, zodat je tijdig kunt handelen bij beginnende schade aan je platte dak. Omdat het deze beschadigingen soms niet goed zichtbaar zijn, is het verstandig om er af en toe ook een expert naar te laten kijken.

Lekkages bij verschillende soorten dakbedekking

Verschillende soorten dakbedekkingen vragen om verschillende behandelingen. Zo is het herstel bij een bitumen dakbedekking lastig uit te voeren en moet hier een specialist aan te pas komen. Deze brengt dan een bitumen reparatiestrook aan om de plek van het lek. De reden dat deze klus niet zelf kan worden uitgevoerd, is dat bij de reparatie van een bitumen dakbedekking gebruikt gemaakt moet worden van een gasbrander.

De reparatie van EPDM dakbedekking is veel eenvoudiger. Deze klus is dan ook prima zelf uit te voeren. Het aangebracht folie maak je vast met EPDM-kit en je bent klaar. Voor deze klus is een EPDM-pakket al voldoende. De kans op lekkages is bij EPDM dakbedekking echter minimaal. Door de samenstelling van dit rubbersoort gedijt het uitstekende onder de meest uiteenlopende weersomstandigheden. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dit type dakbedekking een levensduur heeft van maar liefst 50 jaar. Ook na een reparatie blijft deze verwachting in stand.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners