1762
De kosten en financiering van een dakkapel
Gepubliceerd: 04-08-2018 Laatste update: 11-01-2023

Van een dakkapel kun je veel profijt hebben. Een dakkapel creëert ruimte en voegt waarde toe aan het huis. Bij een koopwoning bepaal je zelf of je een dakkapel plaatst. Huur je een woning, dan heb je toestemming nodig van de verhuurder.

Voordelen van een dakkapel

Een dakkapel heeft diverse voordelen. De belangrijkste is dat je meer licht en ruimte creëert. Dat is fijn wanneer je een donkere kamer of zolder hebt. Met een dakopbouw krijgt zo'n ruimte direct een hele andere uitstraling. Plaats je een dakkapel op een koopwoning, dan stijgt de verkoopwaarde. Het is dus niet alleen een praktische keuze, maar ook een slimme investering. Daarnaast heeft een dakkapel amper onderhoud nodig.

Wel of geen vergunning nodig?

Je hebt niet altijd een vergunning nodig om een dakkapel te plaatsen. Wanneer de dakkapel aan de achterkant van de woning komt, voldoet aan bepaalde afmetingen en een plat dak heeft, dan kan deze vergunningsvrij worden geplaatst. Wil je een dakkapel die helemaal op maat wordt gemaakt? Dan is de kans groter dan je een vergunning nodig hebt, vanwege de afwijkende maat. Ook zul je voor de plaatsing van een dakkapel op een monumentaal pand een vergunning aan moeten vragen. 

inspiratiebrochures1.png

Dakkapel prijzen

Dakkapel prijzen hangen af van een aantal factoren. Uiteraard speelt de afmeting een belangrijke rol. Daarnaast is het goedkoper om een zogenoemde prefab dakkapel te plaatsen. Deze dakkapel wordt eerst gebouwd in de fabriek en vervolgens kant-en-klaar op het huis geplaatst. Een traditionele dakkapel wordt ter plekke op het huis gebouwd. Tussen een prefab en een traditionele dakkapel zit gemiddeld zo'n 500 euro verschil. Verder is een kunststof dakkapel goedkoper dan een dakopbouw van hout. Gemiddeld beginnen de vanaf prijzen van een prefab dakkapel van kunststof bij 2.750 euro en die van hout rond de 3.300 euro. Vervolgens is het de omvang van de dakkapel die de daadwerkelijke prijs bepaalt. En dan zijn aanvullende kosten nog niet meegerekend. Denk hierbij aan zijwandpanelen, de afvoer van bouwmateriaal of het aanvragen van een vergunning.

Dakkapel financieren

Er zijn verschillende manieren om een dakkapel te financieren. Je kunt bijvoorbeeld spaargeld gebruiken. Op de bank heb je door de lage rente weinig rendement. Investeer je een deel van je spaargeld in de woning door het plaatsen van een dakkapel, dan wordt die meer waard, wat weer gunstig is bij een eventuele verkoop. Heb je geen spaargeld, dan is geld lenen een alternatief. Kies je ervoor geld te lenen voor de plaatsing van een dakkapel? Dan is de rente op deze verbouwingslening aftrekbaar van de belasting.

Gaat het om een koopwoning, dan is er mogelijk ruimte binnen de hypotheek om de dakkapel te plaatsen. De woning wordt immers meer waard en daardoor kan de hypotheek mogelijk worden verhoogd. Lukt dit niet, dan kun je overwegen om een persoonlijke lening af te sluiten. Wat de meest gunstige optie is, hangt af van de kosten die je betaalt voor het verhogen van de hypotheek en het verschil in rentepercentage tussen de persoonlijke lening en de hypotheek.

Meer weten over verbouwen?

Wil jij een dakkapel plaatsen of ga je verbouwen en ben je op zoek naar inspiratie? Hier staan tips om te verbouwen en lees je alles over de laatste woontrends, woonverzekeringen en hypotheken.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide