Brand, we moeten er niet aan denken. Zeker niet als je er persoonlijk mee te maken krijgt. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Een omgevallen kaars, de vlam in de pan of een smeulende sigaret, een brandje is zo ontstaan en kan binnen korte tijd uitgroeien tot een levensbedreigende situatie. Met de nieuwe en unieke Blusvaas® ofwel de Firevase® (een uitvinding van Samsung Fire & Marine) kun je jezelf (en anderen) een hoop ellende besparen. Want… altijd heb je een blusapparaat bij de hand in de vorm van een decoratieve bloemenvaas. Of dat nu thuis, in de caravan of op de boot is…

Rookmelders zijn echte levensredders. Het is namelijk zo dat bij brand de meeste slachtoffers vallen door het inademen van rook. Want terwijl jij lekker op één oor ligt, merkt je neus niets van wat er gaande is. Je wordt dus niet wakker van de rooklucht. Het enige waar je dan nog van op aan kunt zijn je oren. Doordat deze het geluid van de rookmelder kunnen oppikken, heb jij tenminste een kans om je huis veilig te verlaten. Dus wees je er altijd van bewust dat dit zonder rookmelder heel anders was afgelopen.

Een van de grootste nachtmerries voor iedereen is die van een brand in huis. Je wil er niet aan denken maar het is raadzaam om dit toch te doen, zodat je maatregelen kan nemen om dit doemscenario te voorkomen. Gelukkig zijn er tal van hulpmiddelen en methodes beschikbaar die ervoor zorgen dat je brandveilig kan wonen.

Over zonnepanelen geldt de mythe dat ze gemakkelijk brand vatten, maar uit een onderzoek van TNO blijkt dit niet waar te zijn. Ze hebben dit onderzoek uitgevoerd in opdracht van RVO, oftewel Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Elk jaar vinden in Nederland duizenden woningbranden plaats. Branden die meestal gewoon te voorkomen zijn. De meeste branden beginnen in de keuken en de schoorsteen, maar ook de woonkamer en slaapkamer zijn plekken in je huis waar veel brandhaarden ontstaan. Wat moet je doen bij een woningbrand en vooral, hoe voorkom je woningbrand?

Zo nu en dan komen er van die vreselijke berichten voorbij. Een grote brand in een woning of een gebouw. Spullen zijn maar spullen maar als er menselijke slachtoffers zijn dan is dat toch wel heel erg triest. Zeker ook omdat we anno 2018 genoeg maatregelen kunnen nemen om een brand zoveel mogelijk te voorkomen en... wanneer dat niet meer lukt, in ieder geval zelf op tijd weg te kunnen komen.

Denk jij dat je vanzelf wakker wordt als er brand uitbreekt in je woning? Dan heb je het mis! Brand is zeer verraderlijk. Wanneer je slaapt reageer je niet op geuren, waardoor de brandlucht je niet zal wekken. Tegelijkertijd zullen de vrijkomende giftige stoffen in de rook ervoor zorgen dat je ongemerkt al snel het bewustzijn verliest. Een goede rookmelder is dus geen overbodige luxe, maar een belangrijke levensredder! Om de juiste rookmelder aan te kunnen schaffen, zetten we hieronder de belangrijkste principes en specificaties voor je op een rijtje

Brandweerlieden zullen het met spijt in het hart beamen: vaak zijn huisbranden simpel te vermijden. Maar waar moet je dan precies op letten om het risico op zo'n brandramp te beperken? Hieronder geven we je enige context en enkele tips, met dank aan Brandweer Midden en West Brabant.

In Nederland rukt de brandweer jaarlijks ongeveer 6.000 keer uit om woningbranden te blussen. Vier van de tien branden begint in de keuken. De meest voorkomende oorzaak is de bekende vlam in de pan. Maar ook kaarsen, sigaretten, overbelasting en kortsluiting vormen belangrijke oorzaken. Eenderde van alle woningbranden ontstaat door slecht onderhoud van elektrische apparaten of verkeerd gebruik ervan. Met eenvoudige maatregelen kunt u een hoop voorkomen. Zo kunt u met de juiste materialen zelf een beginnende brand blussen. En met een vluchtroute denkt u na over uw eigen veiligheid en die van andere huisbewoners.