393
Waarop letten bij de aankoop van zonnepanelen in Assen?
Gepubliceerd: 22-07-2023

U woont in Assen en heeft besloten om zonnepanelen te kopen. Maar hoe zorgt u er nou voor dat dat u de juiste zonnepanelen aanschaft? In dit blog leggen we precies uit waarop u moet letten bij de aankoop van zonnepanelen in Assen. We bespreken de belangrijkste factoren die komen kijken bij een goede koop. Hierbij kunt u denken aan:

  • Vermogen van de paneel
  • Terugverdientijd
  • Levensduur
  • Garantievoorwaarden

Het lezen van dit blog duurt maar 3 minuutjes en daarna weet u zeker dat u geen miskoop maakt. 

Streef naar een zo hoog mogelijk vermogen per paneel

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in het aantal Wattpiek (Wp). Het aantal Wp staat op zijn beurt weer gelijk aan de hoeveelheid kWh die de zonnepanelen in perfecte condities produceert per jaar.  

inspiratiebrochures1.png

Als voorbeeld gebruiken we een zonnepaneel met een vermogen van 400 Wp. Het vermogen van 400Wp staat gelijk aan een jaarlijkse opbrengst van 400 kWh per jaar. Om dus 4000 kWh per jaar op te brengen moet u 10 zonnepanelen plaatsen. 

Het vermogen van een zonnepaneel is dus bepalend voor de opbrengst van uw zonnepanelen in Assen. Daarom raden we altijd aan om te streven naar pv panelen met een zo hoog mogelijk vermogen. Het vermogen staat altijd netjes aangegeven bij het type paneel en anders kunt u de leverancier hier naar vragen. 

Bij Zonnepanelen Assen bent u altijd verzekerd van zonnepanelen met een hoog aantal Wattpiek. Dan worden uw panelen ook nog geplaatst door een zonne-energie specialist uit de buurt. Vroeg of laat zal er een keer onderhoud uitgevoerd moeten worden, dan kunt u maar beter iemand in de buurt hebben. Tegelijkertijd vinden er soms storingen plaats bij zonnepanelen, als dit niet snel verholpen wordt, dan kunt u veel kWh mislopen. 

Kies voor zonnepanelen met een lage terugverdientijd

Een goede graadmeter voor de juiste aankoop is de terugverdientijd van een zonnepaneel. Een professionele installateur maakt voor jou een accurate schatting van de terugverdientijd. Wimpelen ze dit weg en willen ze geen indicatie van de terugverdientijd geven, dan raden we aan snel verder te kijken. 

De terugverdientijd geeft aan in hoeveel jaren u de zonnepanelen hebt terugverdiend. Dit wordt berekenend door het investeringsbedrag van de zonnepanelen te delen door de jaarlijkse besparingen. Oftewel de formule luidt: “investeringsbedrag/besparing per jaar=terugverdientijd”. 

Om aan een lage terugverdientijd te komen moeten zonnepanelen dus voor een redelijke prijs verkocht worden. Of de zonnepanelen moeten een aanzienlijk hoge opbrengst hebben. Bij de beste aankoop die u maakt zal het een combinatie zijn van beide factoren.

Met de nieuwste technologische innovaties van zonnepanelen kunt u een terugverdientijd van 3 jaar behalen. Een terugverdientijd die ergens tussen de 3 en 5 jaar ligt is aannemelijk. Wanneer de terugverdientijd hierboven komt, raden we aan verder te kijken. 

Tegelijkertijd is het natuurlijk wel afhankelijk van de geschiktheid van uw dak. Zonnepanelen op het Noorden leveren namelijk veel minder op dan op het Zuiden. Kunt u alleen zonnepanelen naar het Noorden plaatsen? Dan is een redelijke terugverdientijd dus al uitgesloten. Maar we hebben het over de aankoop van de zonnepanelen, dus we zullen hier niet te diep op ingaan. 

Streef naar een lange levensduur

Bij de aanschaf van zonnepanelen dient u rekening te houden met de levensduur van de panelen. Als  minimale standaard dient een zonnepaneel 25 jaar lang mee te gaan. De zonnepanelen blijven niet 25 jaar lang op volle vermogen, maar zullen wel 25 jaar lang groene stroom produceren. Het is gebruikelijk dat zonnepanelen per jaar ongeveer 0,5% aan vermogen verliezen. 

Als zonnepanelen langer meegaan en het rendement beter behouden blijft, behaalt u een hoger rendement op uw aankoop. Daarom dient u te streven naar een levensduur van 25 jaar. Als u zonnepanelen kunt vinden met verlengde levensduur dan is dit zeker het overwegen waard. Maar het zal onoverkomelijk zijn dit product dan ook komt met een hoger prijskaartje. 

Dan is het zaak om te berekenen hoeveel geld u extra gaat besparen met de extra jaren. Als dit aanzienlijk hoger uitvalt dan het extra te investeren bedrag, dan kunt u hiervoor kiezen. 

Maar tegelijkertijd kunt u ook inzetten op het constant toenemende vermogen van zonnepanelen. We weten niet hoe het er over 20 jaar voor staat. Misschien hebben we dan wel zonnepanelen met een standaard vermogen van 700 Wp. Daarom is de veilige keuze een levensduur van 25 jaar.  

Ga voor goede garantievoorwaarden

Als een zonnepanelen leverancier in Assen aangeeft dat de zonnepanelen een levensduur van 30 jaar hebben. Dan mag u ook verwachten dat er 30 jaar opbrengstgarantie op de zonnepanelen zit. Als dit niet het geval is, dan is de producent blijkbaar zelf ook niet zeker van de uitgesproken levensduur. 

Aangezien het standaard streven een levensduur zal zijn van 25 jaar, verwachten we dus ook een opbrengstgarantietermijn van 25 jaar. Onthoud overigens goed dat opbrengstgarantie niet gelijk staat aan reguliere garantie. De opbrengstgarantie garandeert een bepaald percentage van het totale vermogen voor het aantal jaren dat benoemd is. Meestal heeft u na 10 jaar nog 90% opbrengstgarantie en na 25 jaar nog 80% opbrengstgarantie. 

Nu weet u waarop u moet letten bij de aankoop van zonnepanelen in Assen. Veel succes bij het vinden van de beste koop!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide