693
Soorten zonnepanelen

Nieuwbouwwijken zitten er vol mee. Alle daken zijn tot op de nok gevuld met zonnepanelen. Maar dit kunt u ook toepassen op uw oude, bestaande woning. Voordat u besluit zo’n duurzaam zonnepaneel op uw dak te plaatsen is het verstandig om u te verdiepen in welke soorten er bestaan.

Op dit moment zijn er 4 soorten zonnepanelen te koop in Nederland. De soorten onderscheiden zich in de materialen. Er zijn monokristallijn, polykristallijn, amorf en glas glas panelen.

Silicium

De meest voorkomende zonnepanelen zijn gemaakt met silicium. Dit zijn de eerste twee typen; monokristallijn en polykristallijn. Een monokristallijn paneel bestaat uit één kristal en een polykristallijn paneel bestaat uit meerdere grove kristallen. Monokristallijn is de mooiste van de twee en wordt vaak gebruikt op daken van huizen. De panelen hebben namelijk een donkerblauwe, bijna zwarte kleur. Deze variant is geschikt voor kleine daken en heeft een zeer hoog rendement. Polykristallijn is daarentegen weer goedkoper en is dan ook ideaal voor grote oppervlaktes. Deze variant herkent zich aan de kenmerkende kleur blauw en heeft een gevlekt, ‘gebroken scherven’ patroon. Dit komt doordat de kristallen in verschillende richtingen liggen.

smeg-winactie-inpage.png

Amorf

Een amorf zonnepaneel is een buigzaam paneel. Dit komt omdat er geen gebruik wordt gemaakt van kristallen. Het is daardoor ook erg dun. Door het dunne en buigzame karakter wordt dit type vaak gebruik voor objecten als voertuigen, carports, voorgevels, bussen, boten, etc. Helaas zorgt dit dunne en buigzame karakter ook voor een laag rendement. Dit zonnepaneel heeft dan ook het laagste rendement van de vier en is niet heel geschikt voor daken. De prijs ligt dan wel een stuk lager, lager dan die van de monokristallijn panelen.

Glas glas

Tegenwoordig kun je ook kiezen voor glas glas zonnepanelen. Deze nieuwe zonnepanelen hebben een langere levensduur dan de eerder genoemde soorten. Dit type slijt langzaam, waardoor je langer van een hoge opbrengst kunt genieten gedurende de levenscyclus van de plaat. De terugval in opwekcapaciteit is bij de glas glas zonnepanelen dus het laagst, door de lage degradatie. Na jaren gebruik is nog bijna de volledige capaciteit gegarandeerd. Het enige nadeel is dat dit niet alleen de soort is met het hoogste rendement, maar ook met de hoogste prijs. Aangezien deze variant vrij nieuw is op de markt en er gebruik wordt gemaakt van de laatste technologie, is er weinig aanbod. Gelukkig valt de aanschafprijs te compenseren met de opbrengst en winst op lange termijn. De zonnepanelen aansluiten wordt gemakkelijk gedaan door de installateur.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners