De woningmarkt zit aardig op slot weer, er zijn weinig huizen te koop en als er al huizen te koop zijn, zijn ze supersnel weer verkocht. Wil jij gaan verhuizen omdat jouw huis niet meer past bij jouw wensen maar woon je nog wel in een hele fijne buurt? Misschien is een verbouwing dan nog niet eens zo'n gek idee. Je kan je woning naar jouw wens aanpassen en bijkomend voordeel is dat het doorgaans ook nog eens de waarde van je woning verhoogd. Wij geven je 6 tips voor het verbouwen van je huis.

 

1. Een stappenplan
Alles valt of staat met een gedegen voorbereiding. Ga dus voordat je aan een verbouwing begint eerst van A-Z alles op papier uitwerken. Kijk ook op internet en zoek op stappenplan verbouwing. Er zijn heel veel websites die handige tips geven. Wat je bij de ene niet leest vind je weer terug bij de ander. Zorg dat je in je stappenplan ook altijd een noodplan opneemt. Want bij een verbouwing gaan de dingen altijd anders dan je had verwacht. Of er is vertraging of materialen komen te laat... zorg er dus voor dat je altijd een plan B hebt.

2. Schakel hulp in
Natuurlijk lijkt alles zelf doen heel voordelig, het kost je alleen wel een enorme berg tijd! Maar misschien is alles zelf doen niet heel verstandig. Je kunt nou immers niet in alles gespecialiseerd zijn. Schakel voor bepaalde klussen waar je zelf eigenlijk geen ervaring in hebt liever een vakman in. Dat is fijn voor jou maar ook fijn voor je huis. Je moet er niet aan denken dat je straks ergens een foutje hebt gemaakt en de hele boel weer los of open moet. Dan ben je een stuk meer geld kwijt dan wanneer je direct een professional had ingeschakeld.

3. Handig! Gereedschap huren
Elke specialisme heeft zijn eigen gereedschap. Het is voor een consument niet te doen om ook in alles voorzien te zijn. Natuurlijk kan je een rolsteiger voor je schilderklus kopen maar heb je hem alleen daar een keer voor nodig is het net zo handig om hem te huren! Maar ook kleinere gereedschappen kan je huren, bijvoorbeeld bij de bouwmarkt.

4. Zorg voor een noodvoorziening
Ga je je keuken of je badkamer verbouwen of misschien wel beiden dan moet je er rekening mee houden dat je deze een tijdje niet kunt gebruiken. Misschien is er een poosje geen warm water beschikbaar of moet de stroom eraf. Met al deze zaken kan je vooraf rekening houden. Misschien heb je een goede band met de buren en mag je daar douchen of een vorkje meeprikken maar als dit niet kan zul je zelf een plan moeten bedenken. Misschien kan je tijdelijk verblijven in een hotel of zit er een vakantiepark in de buurt. Of misschien kan je in je huis een kamer inrichten waarin je tijdelijk kunt bivakkeren.

5. Houd de financien op orde
Natuurlijk heb je in de voorbereiding van de verbouwing alle te verwachten kosten keurig op een rijtje gezet en weet je precies wat wel en niet kan binnen je budget. Toch zul je zien dat er terloops altijd extra kosten bij komen kijken. Houd hier dus vooraf al rekening mee en zorg voor een post onvoorzien in jouw budget. Kijk ook of je kunt besparen op materialen. Houd alle aanbiedingen goed in de gaten en probeer altijd een mooie prijs uit te onderhandelen.

6. Zorg voor jezelf
Bij een verbouwing komen vaak veel spanningen kijken, je moet veel beslissingen nemen en als je veel zelf doet kost het je natuurlijk enorm veel energie. Zorg daarom dat je jouw eigen welzijn niet uit het oog verliest. Eet voldoende groenten, neem je vitaminen en probeer minimaal 6-8 uur te slapen. Als jij je goed voelt verloopt de verbouwing voor jou ook een stuk relaxter dan wanneer je jezelf erdoorheen moet slepen. En ben je nog een beetje fit, regelmatig aan sport doen maakt je ook sterker! Kom maar op met die verbouwing.

Ook leuk om te lezen