Duravit

Bij de keuze voor een toilet, spelen van allerlei praktische overwegingen een rol. Wordt het een wandtoilet, een staand toilet, een vlak- of diepspoeler? Argumenten als schoonmaakgemak, hygiëne en waterbesparing spelen daarbij een belangrijke rol.

Vlak- of diepspoel
De keuze voor een diepspoel- of vlakspoeltoilet is heel persoonlijk. In een diepspoeltoilet verdwijnt de ontlasting direct onder water, waardoor ongewenste luchtjes zo veel mogelijk worden tegengegaan. Nadeel is de plons die gepaard kan gaan met watergespetter. Bij een vlakspoeler speelt dit nadeel niet, maar daar moet men voor lief nemen dat onaangename geuren vrij spel hebben.

Materiaal
Ook qua vormgeving en materiaal zijn er keuzes te maken. Hoewel keramiek nog steeds het meest gebruikte materiaal is voor de toiletpot, zijn er ook andere opties. Roestvrijstaal bijvoorbeeld wordt ook gebruikt als materiaal voor het toilet. Qua duurzaamheid, schoonmaakgemak en hygiëne bieden zowel het keramische toilet als het rvs voordelen. De overweging voor het ene of andere materiaal zal dus vooral ingegeven worden door de gewenste uitstraling en badkamerstijl. Het rvs toilet wordt vooral toegepast in een moderne, eigentijdse omgeving met een sobere, industriële uitstraling.

Waterbesparing
Het moderne toilet houdt terdege rekening met milieuaspecten. Er zijn allerlei vindingen om het watergebruik te beperken. De spaarknop of spoelonderbreker zijn de meest bekende voorbeelden. Daarmee kan gekozen worden voor een grote of kleine spoeling, wat zorgt voor een behoorlijke besparing op het watergebruik zonder dat dit ten koste gaat van de hygiëne.

Schoonmaakgemak
Het toilet schoon maken blijft een vervelend karweitje. Het loont daarom de moeite om bij de aanschaf te letten op aspecten die bijdragen aan schoonmaakgemak. Een wandtoilet met ingebouwd waterreservoir is gemakkelijker schoon te maken dan een staand toilet. Maar ook een afneembare zitting en een strak design met gladde oppervlakken dragen bij aan schoonmaakgemak.

Wie het zichzelf nog gemakkelijker wil maken kan kiezen voor een toilet dat een speciale behandeling heeft ondergaan, waardoor aanhechting van vuil en kalk wordt voorkomen. Maar ook dan blijft regelmatig schoonmaken het devies.

Vorm
Het toilet is tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei verschijningsvormen, voor verschillende badkamerstijlen. Strak en kubistisch, rond, nostalgisch, klassiek. Veelal is het toilet onderdeel van een badkamerconcept of -serie met een bepaald design. Zo vormt het toilet ook qua uiterlijke verschijning een mooie eenheid in het totale badkamerbeeld of in de toiletruimte.

Speciale wensen
Ook voor speciale doelgroepen zijn er speciale toiletten. Er zijn verhoogde toiletten voor mensen die moeite hebben met het gaan zitten en gaan staan. Maar er zijn ook toiletten die in hoogte verstelbaar zijn, om tegemoet te komen aan de individuele wensen/behoeften van verschillende gebruikers. Ook voor kinderen zijn er speciale toiletten op de markt. Tot slot zijn er ook toiletten voor kleine ruimten. Deze hebben een zogenaamde verkorte voorsprong. Anders gezegd, deze toiletten steken minder ver uit de muur, waardoor ze geschikt zijn voor toepassing in kleine ruimten.

Bijzondere functies
Tegenwoordig zijn ook bijzondere, luxe toiletten verkrijgbaar met speciale functies. Zoals een toilet waarin een bidetfunctie is geïntegreerd. Ook functies als drogen met warme lucht en geurafzuiging behoren tot de mogelijkheden. Kortom, het toilet ondergaat een enorme ontwikkeling om tegemoet te komen aan hoge eisen op het gebied comfort, hygiëne en design.

Ook leuk om te lezen