Toiletpapier, vochtige toiletdoekjes of een zogenoemde douche-wc, die uw billen een schoonmaakbeurt geeft met water. Het zijn allemaal manieren om een toiletbezoek op een hygiënische wijze af te sluiten. Het is raadzaam om na het gebruik van wc-papier, de billen schoon met maken met water.

Toiletpapier is een relatief moderne uitvinding. Het werd in de negentiende eeuw in Amerika voor het eerst gebruikt en pas aan het eind van die eeuw op rollen aangeboden. Het thans bekende zachte wc-papier kwam in 1930 vanuit de Verenigde Staten naar Europa, maar werd pas na de Tweede Wereloorlog populair op ons continent.

Tot die tijd gebruikte men in West-Europa diverse materialen om de billen te reinigen, zoals hooi, mos, platte steentjes (in de volksmond gatkrabbers), schelpen, vodden en dennenappels.

Tjebokfles
Medisch onderzoek heeft aangetoond dat bacteriën graag vertoeven tussen de billen van mensen. Natuurlijk helpt het gebruik van toiletpapier, maar de kans op jeuk en irritatie blijft aanwezig. Daarom is het verstandig om na te spoelen met water. In zuidelijke landen is het al jaren de gewoonte dit te doen.

Nadat vele landgenoten uit Nederlands Indië terugkeerden, werd het nawassen in eigen land geïntroduceerd. In de toiletten van deze groep mensen treft u dat ook regelmatig een tjebokfles aan: een speciaal voor dit doel met water gevulde fles water.

Douche-wc
Voor wie ertegen opziet om de bilnaad zelf te wassen is er de douche-wc van sanitairfabrikant Geberit. Dit toilet geeft uw achterste een goede wasbeurt door middel van een soort douchestraal met warm water. Daarna zorgt een föhn ervoor dat u de wc weer droog verlaat. ?Hierdoor is toiletpapier overbodig?, laat Geberit-verkoopleider Paul van Montvoort weten. Hij is ervan overtuigd dat het product een groot succes kan worden, maar geeft toe dat nog weinig consumenten bekend zijn met de douche-wc.

Vochtige doekjes
Een andere stap in de richting van een betere hygiëne van het achterwerk is het vochtig toiletpapier of reinigingsdoekjes. Deze doekjes worden in een tegen uitdrogen beschermend doosje geleverd. Deze reinigingsdoekjes gebruikt u nà het droge toiletpapier.

De natte toiletpapiertjes of reinigingsdoekjes zijn van een sterkere soort papier dan het gewone toiletpapier en zijn doordrenkt met een reinigende lotion op waterbasis. De kracht van deze doekjes is eveneens het nadeel: ze vallen minder snel uit elkaar dan gewoon toiletpapier wat verstoppingen in de riolering kan veroorzaken. Daarom kunt u de gebruikte doekjes beter bij het huisvuil doen.

Onderzoek
In 1993 testte de Consumentenbond negentien soorten vochtig toiletpapier. Hun conclusie pleitte niet in het voordeel van dit product: "Vochtig toiletpapier bevat stoffen die in meerdere of mindere mate een allergische reactie kunnen veroorzaken. De doekjes kunnen daardoor eerder voor problemen zorgen dan dat ze iets oplossen. Wassen met water is het meest hygiënisch en vriendelijker voor uw huid en het milieu", oordeelde de bond.

Overigens is lang niet iedereen allergisch voor de stoffen in vochtig toiletpapier. Tevens verklaarden de huisartsen, die gedurende het onderzoek van de Consumentenbond werden geraadpleegd, dat het gebruik van vochtig toiletpapier hygiënisch is.

De onderzoeker van de Consumentenbond voegde aan zijn rapport toe: "Vieze billen zijn voor een deel het gevolg van verkeerde eetgewoonten. Als u voldoende voedingsvezels eet, kan uw ontlasting in het toilet vallen, zonder al te veel sporen op uw billen achter te laten."

Ook leuk om te lezen