Hidra presenteert DECORI, een nieuwe lijn van decoratie voor haar sanitair. Nieuwe lijnen en tekens die het sanitair een exclusieve andere look geven.

Het bevat vier verschillende ontwerpen: Cube3D en Rasterbator, drie-dimensionale en optische illusies, Fume en Arabesque en zachte en gladde vormen. De decoratie is beschikbaar voor de lijnen: Hi-line, Dial, Loft en ABC.

Normaal gesproken staat u waarschijnlijk nauwelijks stil bij de hoogte van het toilet. Wie gezond van lijf en leden is, zal een paar centimeter hoger of lager niet als hinderlijk ervaren. Maar voor ouderen, voor mensen met rugklachten of mobiliteitsproblemen en voor mensen met een sterk afwijkende lichaamslengte, kan een paar centimeter een groot verschil uit maken bij het gaan zitten en gaan staan.

Natuurlijk kunt u kiezen voor een extra hoog of laag toilet, maar wanneer de individuele wensen in uw huishouden sterk verschillen, is een verstelbaar toilet een zinvolle investering. Wie vanwege een lichamelijke beperking toegewezen is op een in hoogte verstelbaar toilet, kan in aanmerking komen voor een bijdrage in het kader van de Nederlandse Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG).

Inbouwelement
Er zijn diverse in hoogte verstelbare toiletten op de markt. De truc zit m niet in het toilet zelf, maar in het inbouwelement dat ervoor zorg dat het toilet naar boven en naar beneden verplaatst kan worden. Voor de bediening is er veelal een keuze uit mechanische of elektrische systemen. Ook een afstandsbediening behoort tot de mogelijkheden.

VariClo®
Het toilet VariClo® van Walraven biedt een individueel traploos verstelbare transfer- en zithoogte. Er zijn verschillende modellen, met mechanische of elektrische bediening, met een keuze uit 10 cm of 30 cm verstelbaarheid. Het speciale inbouwelement is geschikt voor nagenoeg elk standaard model wandcloset en kan desgewenst ook voorzien worden van armsteunen.

WC-lift
De WC-lift van Havobol is niet alleen als toilet maar ook als urinoir te gebruiken en is in traploos in hoogte verstelbaar, tussen de 41 en 66 cm. Door toiletdeksel en -zitting omhoog te doen gaat de WC-lift door een gasdrukhendel in 2 seconden naar urinoirhoogte. Na sluiten van het deksel keert de WC-lift via een elektronisch aangedreven spoel automatisch terug naar de uitgangspositie.

Sanmedi Hoog/Laagframe
Sanmedi biedt een hoog/laag inbouwframe voor de Closomat Rio douchewc. Deze douchewc is eigenlijk toilet en bidet in één, met onderdouche en föhn voor extra hygiëne en comfort. In combinatie met het hoog/laagframe is de douchewc in hoogte verstelbaar van 43-73 cm. Ook op dit systeem kunnen armsteunen bevestigd worden.

Schoonmaakgemak
Afgezien van zitcomfort bieden de in hoogte verstelbare toiletten ook schoonmaakgemak. Met het toilet in de hoogste positie zijn vloer en achterwand gemakkelijker schoon te maken.

Het toilet hoeft er niet meer saai of ouderwets uit te zien; zeker niet nu Grohe een nieuwe serie bedieningsplaten introduceert met LED verlichting. De GROHE Nova Light serie is een chromen bedieningspaneel met verlichting in diverse kleuren. Naast het uiterlijk is ook aandacht besteed aan waterbesparing; door de Eco Button in de Dual Flush spoelknop kan een waterbesparing tot 50% gerealiseerd worden.

Flush, zo heten de compacte designfonteinen van Clou. Er zijn zes verschillende modellen, uitgevoerd in wit Mineral Marmer en wit keramiek. Maar er is méér! De populaire modellen Flush 1, 3 en 6 zijn vanaf nu ook leverbaar in zwart keramiek (mat én glans).

De welness-trend geldt niet alleen meer voor de douche of het bad. Zelfs toiletten kunnen de rust en verwenning geven waar een mens gelukkig van wordt. De Multiclin van Roca is zon welness-toilet. Met een douche en een fohn voor het schoonmaken zonder wc-papier en een afstandsbediening waarmee je het spoelwater en de fohn op de juiste temperatuur kunt brengen. Het voordeel is dat je niet een heel nieuw toilet hoeft aan te schaffen, want alleen met een losse wc-bril kun je jezelf al voorzien van een welness beleving op de wc.

Sommigen vinden het toilet een onmisbaar onderdeel van de badkamer. Anderen kiezen er bewust voor het toilet buiten de badkamer te houden. Wanneer er met de ruimte geschipperd moet worden en zich vlakbij de badkamer al een toiletruimte bevindt, dan is het weglaten van het toilet een logische keuze.

Wanneer de ruimte het wel toelaat, dan kiezen we toch graag voor een tweede toilet in de badkamer. En voor extra hygiëne is het bidet een onmisbare hulp.

Hangend of staand
Er is een keuze uit hangende en staande toiletten. Het voordeel van een hangend toilet is dat deze over het algemeen minder ruimte in beslag neemt. Bovendien blijft de vloer vrij, wat gemak oplevert bij het schoonmaken. Bij een hangend toilet wordt het bedieningspaneel in de wand geïntegreerd. Dit geeft een strakke uitstraling, wat op zich een reden kan zijn voor een keuze voor de hangende variant. Maar ook staande toiletten zijn er vele trendy varianten voor een actuele uitstraling. De keuze is dus vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Verkort
Wie moet schipperen met de ruimte, kan kiezen uit een toilet met een verkorte voorsprong. Dit houdt in dat het toilet een paar centimeter korter is dan een standaard toilet. Die paar centimeters kunnen in krappe situaties net het verschil uitmaken tussen voldoende of onvoldoende bewegingsvrijheid. In de praktijk is het zitcomfort van deze verkorte toiletten uitstekend.

Verhoogd
Voor ouderen en voor mensen die moeite hebben met het gaan zitten en opstaan, zijn de verhoogde toiletten een uitkomst. Verschillende leveranciers bieden naast de toiletten in standaard hoogte ook modellen die een paar centimeter hoger zijn. Ook zijn er losse zittingen verkrijgbaar die de zithoogte verhogen. Ze passen op alle gangbare toiletten.

Waterbesparing
Oorspronkelijk werden toiletten standaard gespoeld met 9 liter water. Door verbeterde spoeltechnieken en verhoogde aandacht voor het milieu is dit aantal liters flink teruggebracht, naar zes liter en zelfs minder. Kies bijvoorbeeld voor een dualflush techniek, waardoor u kunt kiezen voor een grote spoeling of een kleine, waterbesparende spoeling van het toilet.

Bidet
Voor wie prijs stelt op optimale hygiëne, kan eigenlijk niet buiten een bidet. Een bidet is bedoeld om het onderlichaam hygiënisch te reinigen, met gebruik van water. Een bidet wordt direct naast het toilet geplaatst, om de overstap zo kort mogelijk te houden. Kies daarom voor een toilet en bidet met eenzelfde vormgeving, uit één en dezelfde serie. Wanneer er geen ruimte is voor een bidet, dan is een combinatieproduct wellicht een optie. Sommige fabrikanten bieden toiletten met een geïntegreerde bidetfunctie. Bijvoorbeeld door middel van een onderdouche. Sommige luxe modellen zijn zelfs voorzien van een droogmechanisme waardoor toiletpapier overbodig wordt.

Materiaal
Het toilet en bidet zijn meestal vervaardigd van keramiek. Wie daarvan af wil wijken, vindt in de rvs modellen fraaie alternatieven met een actuele uitstraling.

Ecostat Select, de revolutie op het gebied van thermostaten van kranen- en douchefabrikant Hansgrohe, regelt niet alleen de gewenste temperatuur en waterhoeveelheid onder de douche. De thermostaat is volledig vernieuwd, zowel qua design als in functionaliteit. Een royaal planchet voor douchebenodigdheden, een volledig geïsoleerd kraanhuis waardoor de kraan niet heet wordt en de eenvoudige montage vlak tegen de wand, maken van Ecostat Select dé thermostaat van de toekomst. Ecostat Select is verkrijgbaar met een glazen planchet in spiegelend chroom of wit en daarmee een blikvanger in de badkamer.

De wc waarmee je met water wordt gereinigd zet opmars voort In 1979 introduceerde Geberit onder de naam Geberella een compleet toilet systeem met geïntegreerde douchefunctie. Deze vorm van intieme verzorging maakte wereldwijd furore. Landen als Finland, Japan en ook Zwitserland pakten deze vernieuwing bliksemsnel op. In de rest van Europa wordt deze hygiënische vorm van lichaamsverzorging pas de laatste jaren opgemerkt. Na jarenlange doorontwikkeling heeft Geberit in 2009 de bestaande modellen compleet gemoderniseerd en nieuwe producten geïntroduceerd. Het resultaat is de Geberit AquaClean lijn met diverse modellen douchewcs, van een basis model tot een ultramodern toilet. In navolging van Geberit hebben heden ten dage ook andere merken de opkomst van de douchewc opgemerkt.

De Geberit Sigma60 ligt gelijk met de wand en zorgt voor perfect toiletdesign. De bedieningsplaat voor het doorspoelen van het toilet wordt gewoonlijk tegen de (tegel)wand gemonteerd. Geberit - Europees marktleider op het gebied van sanitair technologie - introduceert de Sigma60, de bedieningsplaat die volkomen vlak met de wand ligt. Het bedieningspaneel is van hoge kwaliteit en geschikt voor iedere wandafwerking.