De welness-trend geldt niet alleen meer voor de douche of het bad. Zelfs toiletten kunnen de rust en verwenning geven waar een mens gelukkig van wordt. De Multiclin van Roca is zon welness-toilet. Met een douche en een fohn voor het schoonmaken zonder wc-papier en een afstandsbediening waarmee je het spoelwater en de fohn op de juiste temperatuur kunt brengen. Het voordeel is dat je niet een heel nieuw toilet hoeft aan te schaffen, want alleen met een losse wc-bril kun je jezelf al voorzien van een welness beleving op de wc.

Sommigen vinden het toilet een onmisbaar onderdeel van de badkamer. Anderen kiezen er bewust voor het toilet buiten de badkamer te houden. Wanneer er met de ruimte geschipperd moet worden en zich vlakbij de badkamer al een toiletruimte bevindt, dan is het weglaten van het toilet een logische keuze.

Wanneer de ruimte het wel toelaat, dan kiezen we toch graag voor een tweede toilet in de badkamer. En voor extra hygiëne is het bidet een onmisbare hulp.

Hangend of staand
Er is een keuze uit hangende en staande toiletten. Het voordeel van een hangend toilet is dat deze over het algemeen minder ruimte in beslag neemt. Bovendien blijft de vloer vrij, wat gemak oplevert bij het schoonmaken. Bij een hangend toilet wordt het bedieningspaneel in de wand geïntegreerd. Dit geeft een strakke uitstraling, wat op zich een reden kan zijn voor een keuze voor de hangende variant. Maar ook staande toiletten zijn er vele trendy varianten voor een actuele uitstraling. De keuze is dus vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Verkort
Wie moet schipperen met de ruimte, kan kiezen uit een toilet met een verkorte voorsprong. Dit houdt in dat het toilet een paar centimeter korter is dan een standaard toilet. Die paar centimeters kunnen in krappe situaties net het verschil uitmaken tussen voldoende of onvoldoende bewegingsvrijheid. In de praktijk is het zitcomfort van deze verkorte toiletten uitstekend.

Verhoogd
Voor ouderen en voor mensen die moeite hebben met het gaan zitten en opstaan, zijn de verhoogde toiletten een uitkomst. Verschillende leveranciers bieden naast de toiletten in standaard hoogte ook modellen die een paar centimeter hoger zijn. Ook zijn er losse zittingen verkrijgbaar die de zithoogte verhogen. Ze passen op alle gangbare toiletten.

Waterbesparing
Oorspronkelijk werden toiletten standaard gespoeld met 9 liter water. Door verbeterde spoeltechnieken en verhoogde aandacht voor het milieu is dit aantal liters flink teruggebracht, naar zes liter en zelfs minder. Kies bijvoorbeeld voor een dualflush techniek, waardoor u kunt kiezen voor een grote spoeling of een kleine, waterbesparende spoeling van het toilet.

Bidet
Voor wie prijs stelt op optimale hygiëne, kan eigenlijk niet buiten een bidet. Een bidet is bedoeld om het onderlichaam hygiënisch te reinigen, met gebruik van water. Een bidet wordt direct naast het toilet geplaatst, om de overstap zo kort mogelijk te houden. Kies daarom voor een toilet en bidet met eenzelfde vormgeving, uit één en dezelfde serie. Wanneer er geen ruimte is voor een bidet, dan is een combinatieproduct wellicht een optie. Sommige fabrikanten bieden toiletten met een geïntegreerde bidetfunctie. Bijvoorbeeld door middel van een onderdouche. Sommige luxe modellen zijn zelfs voorzien van een droogmechanisme waardoor toiletpapier overbodig wordt.

Materiaal
Het toilet en bidet zijn meestal vervaardigd van keramiek. Wie daarvan af wil wijken, vindt in de rvs modellen fraaie alternatieven met een actuele uitstraling.

Ecostat Select, de revolutie op het gebied van thermostaten van kranen- en douchefabrikant Hansgrohe, regelt niet alleen de gewenste temperatuur en waterhoeveelheid onder de douche. De thermostaat is volledig vernieuwd, zowel qua design als in functionaliteit. Een royaal planchet voor douchebenodigdheden, een volledig geïsoleerd kraanhuis waardoor de kraan niet heet wordt en de eenvoudige montage vlak tegen de wand, maken van Ecostat Select dé thermostaat van de toekomst. Ecostat Select is verkrijgbaar met een glazen planchet in spiegelend chroom of wit en daarmee een blikvanger in de badkamer.

De wc waarmee je met water wordt gereinigd zet opmars voort In 1979 introduceerde Geberit onder de naam Geberella een compleet toilet systeem met geïntegreerde douchefunctie. Deze vorm van intieme verzorging maakte wereldwijd furore. Landen als Finland, Japan en ook Zwitserland pakten deze vernieuwing bliksemsnel op. In de rest van Europa wordt deze hygiënische vorm van lichaamsverzorging pas de laatste jaren opgemerkt. Na jarenlange doorontwikkeling heeft Geberit in 2009 de bestaande modellen compleet gemoderniseerd en nieuwe producten geïntroduceerd. Het resultaat is de Geberit AquaClean lijn met diverse modellen douchewcs, van een basis model tot een ultramodern toilet. In navolging van Geberit hebben heden ten dage ook andere merken de opkomst van de douchewc opgemerkt.

De Geberit Sigma60 ligt gelijk met de wand en zorgt voor perfect toiletdesign. De bedieningsplaat voor het doorspoelen van het toilet wordt gewoonlijk tegen de (tegel)wand gemonteerd. Geberit - Europees marktleider op het gebied van sanitair technologie - introduceert de Sigma60, de bedieningsplaat die volkomen vlak met de wand ligt. Het bedieningspaneel is van hoge kwaliteit en geschikt voor iedere wandafwerking.

Lichaamsverzorging wordt steeds belangrijker. Ook het kleinste kamertje is om te toveren in een ware wellness oase. Heerlijk ontspannend en verfrissend. Met een douche-wc word je na elk toiletbezoek met water gereinigd. Dit biedt de ultieme lichaamsverzorging die zacht, natuurlijk en weldadig is.

De meeste huizen hebben tegenwoordig een tweede toilet. Eén op de begane grond en één op de slaapverdieping. Een tweede toilet wordt eigenlijk niet meer gezien als luxe, maar als pure noodzaak.

Ook s nachts willen we een toilet vlakbij, zodat een nachtelijke gang naar de benedenverdieping achterwege kan blijven. Vaak wordt het tweede toilet in de badkamer geïnstalleerd.

Omdat het toilet bijna een vanzelfsprekendheid is in de badkamer, stellen we ook hogere eisen aan het design. Alle badkamerconcepten en series bieden dan ook een bijpassend toilet, vaak met een keuze in staande en hangende varianten.

Het toilet is meestal uitgevoerd in keramiek. Maar ook rvs modellen worden steeds vaker toegepast in de moderne privé-badkamer.

Varianten
Er zijn drie varianten: Het hangende toilet, waarbij het waterreservoir achter een voorzetwand is weggewerkt. Het duoblok, een staande toiletpot waarbij pot en spoelreservoir één geheel vormen. De staande toiletpot met hangend reservoir en valpijp. Reservoirs kunnen op verschillende hoogte worden gehangen.

Staand
De staande toiletten werden tot voor kort vooral geassocieerd met de nostalgische, de klassieke en de landhuisstijl. Deze worden vaak gecombineerd met wastafels op zuil.

Maar tegenwoordig zien we dat toonaangevende designers vaak weer kiezen voor staande uitvoeringen en deze als een moderne, robuuste troon vormgeven. Het staande toilet is dus aan een comeback bezig.

Hangend
Toch zal het hangende toilet haar voorkeurspositie niet snel verliezen. De praktische voordelen zijn tenslotte groot. Het schoonmaakgemak van een hangend toilet is overduidelijk; de vloer onder het toilet blijft vrij en is gemakkelijk bereikbaar voor dweil en spons. Een ander voordeel is dat het hangende toilet ruimtelijk werkt. De badkamer lijkt minder vol en er blijft meer bewegingsruimte over. Bij een hangend toilet wordt het waterreservoir achter een voorzetwand onzichtbaar weggewerkt. In combinatie met een geïntegreerd bedieningspaneel zorgt een hangend toilet daarom voor een ruimtelijk, strak beeld.

Vlakspoel of diepspoel
Het toilet is veelal leverbaar in twee varianten: vlakspoel of diepspoel. Een vlakspoel toilet heeft een opvangplateau, een diepspoeltoilet laat de boodschap direct in het water verdwijnen. De voorkeur voor vlak- of diepspoel is heel persoonlijk.

Besparend
Alle moderne toiletten zijn tegenwoordig voorzien van een waterbesparend reservoir en/of van een waterbesparend spoelsysteem. U kunt kiezen voor een variant met twee spoelknoppen (één voor een kleine spoeling en één voor een grote spoeling) of voor een spoelknop die bij twee maal indrukken de spoeling afbreekt.

Een blik terug in de tijd, maar met een moderne twist, het perfecte evenwicht tussen gisteren en vandaag dat is Evolution, de nieuwe badkamerserie ontworpen door Terri Pecora voor Simas. Conische ontwerpen waren de inspiratiebron voor Evolution, een 21e eeuwse interpretatie van de "klassieke" badkamer.

In oorsprong is de closet-wastafelcombinatie eenheid HDTX 546 van Franke ontwikkeld voor internaten en gevangenissen. Nieuw is de toepassing van deze unit in eigentijdse sanitaire ruimte, thuis, studentenhuizen of in (semi) openbare gelegenheden.

Groot voordeel van deze unit is dat er op beperkte ruimte veel comfort wordt geboden. De closet-wastafelcombinatie van Franke is uitgevoerd in hoogwaardig RVS en bevat wastafel, kraan, closet en geïntegreerde closet-rol opening. Het bestaat uit één geheel, zonder scherpe randen dus erg makkelijk schoon te maken.