Tegenwoordig gebruiken steeds meer Nederlanders water om zichzelf op een natuurlijke en verfrissende wijze te reinigen na het toiletgebruik. Met de nieuwe Geberit AquaClean Sela introduceert Geberit, Europees marktleider in sanitaire technologie, een nieuwe douchewc die niet alleen vanwege zijn geraffineerde technologie indrukwekkend is, maar ook vanwege zijn design-georiënteerde ontwerp. De AquaClean Sela is ontworpen door de bekende Italiaanse architect en ontwerper Matteo Thun. Hij heeft de douchewc een compacte elegantie gegeven waardoor deze er als een normaal toilet uitziet, maar toch ongekende frisheid en luxe biedt. De Geberit AquaClean Sela is beschikbaar vanaf april 2013.

Niets is zo grondig, zo natuurlijk en zo verfrissend als reiniging met water, ook na gebruik van het toilet. Dat is de reden waarom de douche-wc, als symbiose van toilet en bidet, steeds populairder wordt. In Azië is dit comfort al een hele tijd standaard, maar ook in de westerse wereld ontdekken steeds meer mensen de douche-wc. Een discreet en aantrekkelijk ontwerp speelt een belangrijke rol. In 2010 introduceerde badkamerfabrikant Duravit samen met ontwerper Philippe Starck de SensoWash douche-wc-zitting. Duravit gaat nu nog een stap verder in verbetering van de esthetiek met de introductie van SensoWash C, met een verborgen stroom en water aansluiting. Het ontwerp harmoniseert nu beter dan ooit met een tijdloos en modern badkamerontwerp.

Passend binnen de trend van wellness met luxe slaap- en badkamers introduceert Luca Sanitair de G-Full toiletbank van het merk Hatria. Een bijzonder vormgegeven bank waarin het toilet geheel geintegreerd is. Met een stijlvolle bijpassende witte lade onder de bank is het toilet geheel weggewerkt.

Sphinx 300 Kids Turtle closetzitting is méér dan kindvriendelijk. Op de KindVak 2011 introduceerde Sphinx een closetzitting speciaal voor kinderen, waarbij functionaliteit, ergonomie en onderhoudsgemak voorop staan. Het is voor kleuterleidsters of personeel van crèches ondoenlijk om meerdere kinderen tegelijk te helpen met het naar het toilet gaan. Het scheelt daarom veel werk als peuters dit zelf kunnen. En het is natuurlijk ook in het belang van de ontwikkeling van het kind zelf. De Sphinx 300 Kids-serie ondersteunt daarom kinderen bij het spelenderwijs ontwikkelen van hun lichaamsverzorging. De nieuwe closetzitting binnen deze serie, met de vormgeving die lijkt op een schildpad, past binnen de belevingswereld van de kleine gebruiker en nodigt uit tot zelfstandig toiletgebruik.

Iets simpels als toiletpapier is al jaren in vele landen een levendige discussie waar menig onderzoek op losgelaten is. Moet het eerste velletje voorlangs of achterlangs hangen? En is de manier waarop je het ophangt kenmerkend voor je persoonlijkheid? Volgens zeggen ben je open en sociaal als je voorlangs rolt. Rol je vanaf de achterkant dan ben je introvert en verlegen. Dhr. Jordens, Docent Natuurkunde aan de Universiteit Utrecht geeft aan dat er twee zaken meespelen; wat vinden wij er net uitzien en wat is het gemakkelijkst.

De Hogere Hotelschool geeft aan dat het er netter uitziet als de toiletrol voorlangs hangt. Het papier hangt dan van de muur af en er moet - als je het echt netjes wilt doen - een soort puntje in het eindstukje gevouwen worden. Qua hygiëne is het ook iets beter als de rol voorlangs hangt. Dan hoef je met je hand de muur niet aan te raken. In alle gevallen schuurt de toiletrol langs de muur en kost daardoor kracht om het papier af te rollen. Uit onderzoek van dhr. Jordens blijkt dat de rol minder schuurt als het toiletpapier langs de muur hangt. Als je dan namelijk aan het papier trekt, wordt de rol een beetje van de muur af getrokken. Als het papier daarentegen aan de voorkant hangt, wordt de toiletrol juist tegen de muur aangedrukt waardoor de rol meer wrijving heeft. Het kost ongeveer drie keer zoveel kracht als je de toiletrol voorlangs hebt hangen. Maar de energie die dit per jaar scheelt is maar heel weinig.

Volgens Wikipedia hangt de voorkeursmethode van de ‘toiletpapieroriëntatie’ af van wat men persoonlijk het prettigst vindt of van huis uit gewend is. Bij een Amerikaans onderzoek bleek 60 - 70% van de ondervraagden de voorkeur te geven aan de rol naar ‘voren’. Hoewel het iets triviaals lijkt, hebben mensen vaak sterke meningen over welke manier van de toiletrol ophangen het beste is. Onder andere hygiëne, papierbesparing, de mate waarin het papier makkelijk af te scheuren is worden door voorstanders van beide methodes gebruikt als argument waarom hun manier de beste is. Volgens diverse onderzoekers is deze vraag relevant omdat juist zo iets alledaags veel zegt over de sociale constructie van regels en gebruiken die men eigenlijk onbewust toepast. Er is dan ook al geregeld onderzoek naar gedaan, waarbij onder andere leeftijd, geslacht, politieke filosofie en economische status als factoren zijn meegenomen.

De voornaamste reden die mensen geven voor de manier waarop zij de toiletrol het liefst ophangen, is omdat ze voorlangs handiger vinden voor het pakken van een nieuw velletje papier, aldus Wikipedia. Een ander voordeel bij het voorlangs hangen van de toiletrol is dat je dan met de richting mee trekt van de klep, waardoor je langs de rand van de klep je papier af kan scheuren, aldus Geesa, fabrikant van badkameraccessoires. ‘Tegenwoordig zijn er diverse modellen en varianten toiletrolhouders waar in het ontwerp rekening is gehouden met de afstand tussen muur en toiletrol. Door het vrij hangen van de rol speelt het krachtgebruik bij het afrollen van het wc-papier geen rol meer. En is het een kwestie van gewoonten en voorkeur, vinden ze bij Geesa.

De nieuwe Geberit Sigma01 bedieningsplaat voor het toilet is de opvolger van dé succesvolle 2-toets bedieningsplaat Geberit Samba; sinds de introductie in 2001 één van de meest geliefde platen. Het ontwerp van deze bedieningsplaat is in een modern jasje gestoken en vervangt de huidige Geberit Samba bedieningsplaat volledig.

Het doorspoelen van een wc gaat gepaard met behoorlijk wat techniek. De tijd van stortbakken met een handgeknoopt koord om door te trekken ligt ver achter ons. Een inbouwreservoir met wandhangend toilet en een bedieningsplaat wordt steeds meer standaard. Geberit, Europees marktleider en wereldwijd aanbieder van sanitaire technologie introduceert onder de naam Sigma50 een collectie bedieningsplaten die de finishing touch vormen voor iedere badkamer of toilet.

Met de nieuwe, strak gevormde Sigma50 bedieningsplaat met een tweetoets spoeltechniek (voor grote én waterbesparende, kleine spoeling), zijn de mogelijkheden oneindig. Want naast een aantal standaard leverbare kleuren en materialen, kan men ook kiezen voor een plaat met individuele ontwerpmogelijkheden.

Deze variant wordt zonder front geleverd en kan vervolgens vrij ingevuld worden met een front in bijvoorbeeld hout, glas, natuursteen, foto, tekst, schilderij, logo, enzovoorts. De consument of architect ontwerpt precies die bedieningsplaat die past bij het interieur van de badkamer of toilet.


GA_googleFillSlot("breedalgemeen");

De Sigma50 bedieningsplaten zijn standaard leverbaar met een front in wit, zwart, pergamon, melkglas groen, rookglas spiegelend en melkglas wit met ornament. De afmeting van de Sigma50 bedieningsplaat is 24,6 x 16,4 cm. Bruto adviesprijs vanaf € 170,- excl. BTW

Kadotip: deze bedieningsplaat is een origineel geschenk ter gelegenheid van een nieuwe woning: maak hem helemaal persoonlijk voor de toekomstige gebruikers.

Het toilet is al lang geen vergeten ruimte meer in het wooninterieur. Bij het inrichten van een nieuwe woning of bij een verbouwing wordt het toilet tegenwoordig, net als de badkamer en de keuken, meegenomen in de stijl van het huis. Niet alleen tegels en accessoires brengen sfeer in het kleinste kamertje, maar ook de kraan bij het fonteintje is vaak een eyecatcher. Speciaal voor het toilet introduceert sanitairfabrikant Grohe een nieuwe lijn toiletkranen onder de naam GROHE Universal. Gestroomlijnde slanke kranen met een minimalistische vormgeving. Vier verschillende modellen die door de eenvoud in uitvoering goed te combineren zijn met elke interieurstijl.

Van voorverwarmde zitting tot en met een reinigende douche, moderne wcs bieden een geheel nieuwe standaard aan hygiëne en comfort. In Azië is de cultuur van de douche-wc- al heel lang, heel normaal en ook steeds meer Europese mensen hebben dit op reis leren kennen en waarderen en willen het natuurlijk reinigende comfort niet meer missen. Badkamerfabrikant Duravit en ontwerper Philippe Starck hebben nu het thema opgepakt en samen de douche-wc-zitting "SensoWash Starck" ontworpen, die designeisen en douchecomfort met elkaar verbindt, een symbiose waarmee Duravit zowel in Europa alsook in Azië een nieuwe standaard voor WCs wil neerzetten.

De symbiose uit wc en bidet
Bij zijn ontwerp hield Philippe Starck duidelijk rekening met discretie. De douche-wc-zitting presenteert zich in een opvallend vlak en slank design, dat richting de wand zacht gebogen is en middels een zilverkleurige afdekplat een elegante aansluiting krijgt. Niets verstoort de lijnvoering, daarom zijn de technische componenten zo klein mogelijk gemaakt, en bevindt de totale techniek zich tussen het keramische gedeelte en de zitting. Eerste blik in de geopende wc verhult de bidetfunctie: een douche-arm uit rvs. Er kan worden gekozen uit drie douchestralen: de ladydouche zorgt met een op de vrouwelijke behoefte gerichte waterstraal voor een bijzonder zachte reiniging. Men voelt zich fris en schoon na deze intiemdouche. Voor een extra grondige reiniging is de comfortdouche geschikt, die met voor- en terugspringende bewegingen van de douche-arm of met een pulserende waterstraal kan reinigen. Daarbij kunnen watertemperatuur, waterhoeveelheid en douchepositie individueel worden ingesteld en eenmaal opgeslagen, altijd weer oproepbaar. Fris gedoucht, laat men zich eenvoudig zacht met warme lucht droogföhnen. Douche-arm en douche reinigen zich voor en na ieder gebruik vanzelf. Preventief beschikt de RVS douche-arm over antimicrobiële eigenschappen, dit geldt ook voor de wc-zitting. De totale eenheid laat zich voor het reinigen probleemloos met één handbeweging afnemen. Comfortdouche of warmelucht föhn, alle functies worden via een draadloze, intuïtief bedienbare afstandsbediening bestuurd, waarbij Philippe Starck bijzondere waarde hechtte aan de vormgeving.

Design-element afstandsbediening
Zilverkleurig, een elegante rechthoekige vorm en niet groter dan een hand, wordt de afstandbediening een design-element, dat de gebruiker daadwerkelijk begeleidt. Dankzij een folie- toetsenbord zijn de toetsen extreem vlak en aangenaam om aan te raken. De drie dimensionale uitvoering van de afstandsbediening staat een logische groepering toe van de functietoetsen, waarvan de betekenis dankzij krachtige symbolen wordt weergegeven. Bij het aanraken lichten de symbolen kort op. Het gebruik van de afstandsbediening begint al bij het openen van de wc: deksel openen, zitting en deksel openen, deksel sluiten, na een druk op de knop beweegt de elektrisch aangedreven eenheid automatisch. De zitting zelf is verwarmbaar en de temperatuur individueel regelbaar; een sensor let op, dat het niet te heet wordt. Heeft men eenmaal plaatsgenomen, wordt per afstandsbediening de gewenste douche respectievelijk föhn gekozen. De positie van de douche-arm verandert men daarbij eenvoudig middels de pijltjestoets. Waterdruk en föhn-, zitting- en watertemperatuur worden via een +/- knop naar iedere individuele behoefte aangepast. Maar het kan nog eenvoudiger: is de persoonlijke voorkeur gevonden, kunnen twee profielen worden opgeslagen en later direct worden geactiveerd. En voor wie alle functies wil onderbreken, is er een centrale stop-toets. Heeft de afstandsbediening zijn werk gedaan, kan hij worden opgeborgen in het station met magneethouder en wacht daar netjes opgeruimd op de volgende gebruiker. Als extra bevat het opbergstation korte handleidingen in meerdere talen, ideaal voor de toepassing in hotels.

Veiligheid in ieder opzicht
Duravit heeft bij de ontwikkeling ook bijzondere aandacht geschonken aan de veiligheid. Zo zorgt een LED-nachtlicht-functie voor de nodige oriëntatie, zonder de rusttoestand van het lichaam te onderbreken. Daarnaast beschikt de douche-wc-zitting over een kinderbeveiliging en verhindert zo een ongewenst waterballet. Een in de zitting geïntegreerde sensor geeft de functies pas vrij, als hij een echte gebruiker betrouwbaar erkent. Temperatuur-sensoren voor water, warmwater en warme lucht föhn bieden drievoudige bescherming. De elektronica is waterdicht gegoten en daardoor optimaal veilig. Bij elektrische problemen beschermt aansluitend een ingebouwde zekering. à propos elektronica: standby-modus en stroom spaarstand behoren bij SensoWash Starck eveneens tot het programma.

Nieuwe schoonheid zet wereldwijd standaard
Niets is zo grondig, zo hygiënisch, zo natuurlijk en zo verfrissend als de reiniging met water. De gebruiker verlaat het toilet tevreden en voelt zich helemaal fris en schoon. De vraag blijft echter of deze standaard ook in Europa zal doorzetten. Franz Kook, voorzitter van de Raad van bestuur van Duravit, is hiervan vrij zeker: de behoefte naar hygiënische schoonheid hebben de mensen over de hele wereld. In combinatie met duurzaam en uitstekend design wordt het nog aantrekkelijker. Daarom ben ik ervan overtuigd, dat deze standaard op de hele wereld steeds meer enthousiaste fans zal vinden". Het succes van de samenwerking met Philippe Starck tot nu toe stemt hem eveneens zelfverzekerd. Sinds het begin van de samenwerking in 1994 hebben de beide succesvol meerdere productconcepten op de markt gebracht, die tot nu toe niet meer uit de moderne badkamercultuur zijn weg te denken.

Duravit en Starck – een successtory
Het startsein voor de samenwerking gaf in 1994 de badkamerserie "Edition 1", die tot vandaag de dag een mijlpaal in de badgeschiedenis markeert. Zijn meest markante onderdeel is de "Ton" een conusvormige wastafelonderbouw. Door de jaren heen is de "Starck Ton" als meest verkochte badmeubel van Duravit geworden en wordt tegenwoordig nog in prestigieuze projecten wereldwijd ingezet. Met de series Starck 2 (1998) en Starck 3 (2002) zetten Philippe Starck en Duravit mijlpalen op het gebied van betaalbaarheid en bieden design aan op een prijsniveau, waarin het tot dan toe alleen maar naamloze producten gaf. Wat ontbrak was het luxe segment: hier schiep Philippe Starck in 2004 met de Serie Starck X. Van eenvoudige handdoekhouder tot luxueus whirlbad, de complete badkamerinrichting draagt het handschrift van Philippe starck. Met tijdloos duidelijke vormen voegt "SensoWash Starck" zich perfect in de badkamerinrichting in, voor een nieuw gevoel voor design, comfort en schoonheid.

Meer informatie is verkrijgbaar bij: Duravit Nederland