12
wo, aug

Bij de keuze voor een toilet, spelen van allerlei praktische overwegingen een rol. Wordt het een wandtoilet, een staand toilet, een vlak- of diepspoeler? Argumenten als schoonmaakgemak, hygiëne en waterbesparing spelen daarbij een belangrijke rol.

Vlak- of diepspoel
De keuze voor een diepspoel- of vlakspoeltoilet is heel persoonlijk. In een diepspoeltoilet verdwijnt de ontlasting direct onder water, waardoor ongewenste luchtjes zo veel mogelijk worden tegengegaan. Nadeel is de plons die gepaard kan gaan met watergespetter. Bij een vlakspoeler speelt dit nadeel niet, maar daar moet men voor lief nemen dat onaangename geuren vrij spel hebben.

Materiaal
Ook qua vormgeving en materiaal zijn er keuzes te maken. Hoewel keramiek nog steeds het meest gebruikte materiaal is voor de toiletpot, zijn er ook andere opties. Roestvrijstaal bijvoorbeeld wordt ook gebruikt als materiaal voor het toilet. Qua duurzaamheid, schoonmaakgemak en hygiëne bieden zowel het keramische toilet als het rvs voordelen. De overweging voor het ene of andere materiaal zal dus vooral ingegeven worden door de gewenste uitstraling en badkamerstijl. Het rvs toilet wordt vooral toegepast in een moderne, eigentijdse omgeving met een sobere, industriële uitstraling.

Waterbesparing
Het moderne toilet houdt terdege rekening met milieuaspecten. Er zijn allerlei vindingen om het watergebruik te beperken. De spaarknop of spoelonderbreker zijn de meest bekende voorbeelden. Daarmee kan gekozen worden voor een grote of kleine spoeling, wat zorgt voor een behoorlijke besparing op het watergebruik zonder dat dit ten koste gaat van de hygiëne.

Schoonmaakgemak
Het toilet schoon maken blijft een vervelend karweitje. Het loont daarom de moeite om bij de aanschaf te letten op aspecten die bijdragen aan schoonmaakgemak. Een wandtoilet met ingebouwd waterreservoir is gemakkelijker schoon te maken dan een staand toilet. Maar ook een afneembare zitting en een strak design met gladde oppervlakken dragen bij aan schoonmaakgemak.

Wie het zichzelf nog gemakkelijker wil maken kan kiezen voor een toilet dat een speciale behandeling heeft ondergaan, waardoor aanhechting van vuil en kalk wordt voorkomen. Maar ook dan blijft regelmatig schoonmaken het devies.

Vorm
Het toilet is tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei verschijningsvormen, voor verschillende badkamerstijlen. Strak en kubistisch, rond, nostalgisch, klassiek. Veelal is het toilet onderdeel van een badkamerconcept of -serie met een bepaald design. Zo vormt het toilet ook qua uiterlijke verschijning een mooie eenheid in het totale badkamerbeeld of in de toiletruimte.

Speciale wensen
Ook voor speciale doelgroepen zijn er speciale toiletten. Er zijn verhoogde toiletten voor mensen die moeite hebben met het gaan zitten en gaan staan. Maar er zijn ook toiletten die in hoogte verstelbaar zijn, om tegemoet te komen aan de individuele wensen/behoeften van verschillende gebruikers. Ook voor kinderen zijn er speciale toiletten op de markt. Tot slot zijn er ook toiletten voor kleine ruimten. Deze hebben een zogenaamde verkorte voorsprong. Anders gezegd, deze toiletten steken minder ver uit de muur, waardoor ze geschikt zijn voor toepassing in kleine ruimten.

Bijzondere functies
Tegenwoordig zijn ook bijzondere, luxe toiletten verkrijgbaar met speciale functies. Zoals een toilet waarin een bidetfunctie is geïntegreerd. Ook functies als drogen met warme lucht en geurafzuiging behoren tot de mogelijkheden. Kortom, het toilet ondergaat een enorme ontwikkeling om tegemoet te komen aan hoge eisen op het gebied comfort, hygiëne en design.

Iedere dag wassen we regelmatig onze handen. We wassen ons gezicht, we wassen onder onze armen. Voor ieder deel van ons lichaam dat we schoon en fris willen houden, gebruiken we water en juist voor het deel waar de meeste bacteriën zich concentreren nemen we een stuk papier.

Dat is niet meer nodig. Door de grote hygiënische voordelen, het gebruiksgemak, de simpele installatie en de lage kosten verovert het SPATOILET vanuit Azië, nu in sneltreinvaart Europa. Logisch, want na het SPATOILET eenmaal te hebben ervaren, valt het niet mee terug te moeten keren naar de hopeloos primitieve eigen toilet met wc papier.

Wat is SPATOILET®?
SPATOILET is een luxe vormgegeven toiletzitting die op de gangbare toilet wordt geplaatst, zonder ingewikkelde verbouwingen. Het heeft een ingebouwde waterpomp, die aangesloten wordt op het bestaande spoelsysteem. De toiletzitting bevat een beweegbare douche-arm die verschillende reinigende en lichaamsverzorgende taken uitvoert. Het mechaniek is vernuftig en de soft-closing techniek van de zitting heeft een beschermende werking, gericht op een lange levensduur.

De toetsenconsole laat zien welke functies SPATOILET voor u kan uitvoeren.

Wash/Move
Heerlijk lichaamswarm water spoelt de anale zone schoon en fris. Door de beweegbaarheid van de douche-arm kan het bereik van de douchezone worden vergroot.

Bidet/Move
Met deze functie kan ook de vrouwelijke zone optimaal worden bediend. Met name tijdens de menstruatieperiode wordt deze toepassing zeer gewaardeerd in hygiënisch en verzorgend opzicht.

Massage
De Massagefunctie spuit het water in pulserende modus om het weldadige, verzachtende en kalmerende effect op het onderlichaam te bereiken.

Dry
Na de douchefunctie blaast een prettige föhn uw onderlichaam met verwarmde lucht weer helemaal droog. U kunt de Dry-functie verlengen door simpelweg nogmaals op deze functietoets te drukken.

Washing position
Hiermee beweegt u de doche-arm van voor naar achter om zelf nog meer gericht het doelgebied van de spoelfunctie te bepalen.

Waterpressure/Warm wind
Hiermee reguleert u de kracht waarmee de douche-arm het water tegen de anale of vaginale zone spuit.

Seat temperature
Als u wilt kunt u op een heerlijk verwarmde toiletzitting plaatsnemen door middel van deze functietoets.

Water temperature
Met deze knop kunt u de temperatuur van de douche verlagen en verhogen. Een iets koelere waterstraal in de zomer, of juist een aangenaam warme in de winter.

Deodorize
Er zijn verschillende lichte, niet irriterende parfums beschikbaar die aan het waterreservoir gekoppeld kunnen worden voor een ultra schoon en fris gevoel.

Nu de vakantie voor de deur staat, trekken vele Nederlanders weer per auto naar warme oorden. En dat betekent automatisch ook dat er regelmatig sanitaire stops gemaakt worden. Extra aandacht voor de hygiëne is daarbij geen overbodige luxe. Zeker wanneer er kleine kinderen meereizen.

Voorkom besmetting
Volgens onderzoek is het, gezien de huidige stand van hygiëne in openbare toiletten, absoluut noodzakelijk direct contact met de wc-bril te vermijden. Desinfecterende sprays en doekjes hebben minstens een half uur nodig om bacteriën te doden. Dit is geen praktische oplossing. De beste oplossing is om papier op de bril te leggen. Bacteriën kunnen niet door het papier heen dringen en voorkomen besmetting. Overigens is de toiletbril slechts één van de besmettingshaarden. Vermijdt ook direct contact met de spoelknop, deurknop en kraan.


GA_googleFillSlot("breedalgemeen");

Probleem
Uit een onderzoek onder meer dan 3.800 Nederlanders, merendeels moeders, blijkt, dat liefst 59% van de ouders bij het aantreffen van een vies toilet op zoek gaat naar een schoner toilet. 24% zet het kind, zo goed en zo kwaad als het gaat, toch op de bril.

Volgens Hans van Reenen, directeur van Clean Seat Holland B.V. is dit al jaren een groot probleem voor veel ouders. Als een kind naar een vreemd, veelal vervuild toilet moet, legt de moeder meestal wc-papier neer of houdt zij het kind net boven de bril. Geen van beide methoden is echt aan raden: toiletpapier beschermt niet afdoende en een kleuter van al gauw 15 kilo is een aanslag op de rug.

Wc-brildekje voor kids
Clean Seat Holland heeft speciaal voor dit probleem een wc-brildekje voor kinderen ontwikkeld. Toly kids wc-brildekjes hebben een flink formaat en hangen ruim over de toiletbril. Zo voorkomen ze direct contact, terwijl het kind zich toch veilig aan de bril kan vasthouden. Het kinderbrildekje is voorzien van grappige figuurtjes. Met het doortrekken spoelt het dekje vanzelf weg.

Toly kids wc-brildekjes zijn gemaakt van recycled papier en zitten per 30 stuks verpakt in een handig hersluitbaar zakje. Ze zijn verkrijgbaar bij o.a. de drogist, kampeervakhandel, V&D, Halfords, ANWB winkels etc. en kosten 3.50 Euro per verpakking. Overigens zijn er ook wc-brildekjes voor volwassenen. Daarmee is de noodzaak voor onhandig hurken of hangen boven de toiletpot verleden tijd.

Toiletpapier, vochtige toiletdoekjes of een zogenoemde douche-wc, die uw billen een schoonmaakbeurt geeft met water. Het zijn allemaal manieren om een toiletbezoek op een hygiënische wijze af te sluiten. Het is raadzaam om na het gebruik van wc-papier, de billen schoon met maken met water.

Toiletpapier is een relatief moderne uitvinding. Het werd in de negentiende eeuw in Amerika voor het eerst gebruikt en pas aan het eind van die eeuw op rollen aangeboden. Het thans bekende zachte wc-papier kwam in 1930 vanuit de Verenigde Staten naar Europa, maar werd pas na de Tweede Wereloorlog populair op ons continent.

Tot die tijd gebruikte men in West-Europa diverse materialen om de billen te reinigen, zoals hooi, mos, platte steentjes (in de volksmond gatkrabbers), schelpen, vodden en dennenappels.

Tjebokfles
Medisch onderzoek heeft aangetoond dat bacteriën graag vertoeven tussen de billen van mensen. Natuurlijk helpt het gebruik van toiletpapier, maar de kans op jeuk en irritatie blijft aanwezig. Daarom is het verstandig om na te spoelen met water. In zuidelijke landen is het al jaren de gewoonte dit te doen.

Nadat vele landgenoten uit Nederlands Indië terugkeerden, werd het nawassen in eigen land geïntroduceerd. In de toiletten van deze groep mensen treft u dat ook regelmatig een tjebokfles aan: een speciaal voor dit doel met water gevulde fles water.

Douche-wc
Voor wie ertegen opziet om de bilnaad zelf te wassen is er de douche-wc van sanitairfabrikant Geberit. Dit toilet geeft uw achterste een goede wasbeurt door middel van een soort douchestraal met warm water. Daarna zorgt een föhn ervoor dat u de wc weer droog verlaat. ?Hierdoor is toiletpapier overbodig?, laat Geberit-verkoopleider Paul van Montvoort weten. Hij is ervan overtuigd dat het product een groot succes kan worden, maar geeft toe dat nog weinig consumenten bekend zijn met de douche-wc.

Vochtige doekjes
Een andere stap in de richting van een betere hygiëne van het achterwerk is het vochtig toiletpapier of reinigingsdoekjes. Deze doekjes worden in een tegen uitdrogen beschermend doosje geleverd. Deze reinigingsdoekjes gebruikt u nà het droge toiletpapier.

De natte toiletpapiertjes of reinigingsdoekjes zijn van een sterkere soort papier dan het gewone toiletpapier en zijn doordrenkt met een reinigende lotion op waterbasis. De kracht van deze doekjes is eveneens het nadeel: ze vallen minder snel uit elkaar dan gewoon toiletpapier wat verstoppingen in de riolering kan veroorzaken. Daarom kunt u de gebruikte doekjes beter bij het huisvuil doen.

Onderzoek
In 1993 testte de Consumentenbond negentien soorten vochtig toiletpapier. Hun conclusie pleitte niet in het voordeel van dit product: "Vochtig toiletpapier bevat stoffen die in meerdere of mindere mate een allergische reactie kunnen veroorzaken. De doekjes kunnen daardoor eerder voor problemen zorgen dan dat ze iets oplossen. Wassen met water is het meest hygiënisch en vriendelijker voor uw huid en het milieu", oordeelde de bond.

Overigens is lang niet iedereen allergisch voor de stoffen in vochtig toiletpapier. Tevens verklaarden de huisartsen, die gedurende het onderzoek van de Consumentenbond werden geraadpleegd, dat het gebruik van vochtig toiletpapier hygiënisch is.

De onderzoeker van de Consumentenbond voegde aan zijn rapport toe: "Vieze billen zijn voor een deel het gevolg van verkeerde eetgewoonten. Als u voldoende voedingsvezels eet, kan uw ontlasting in het toilet vallen, zonder al te veel sporen op uw billen achter te laten."

De badkamer staat symbool voor rust, onthaasting, schoonheid en ontspanning. De badkamer ombouwen tot een eigen mini spa is een trend van dit moment. Mede omdat we in korte tijd willen onthaasten, we meer aandacht hebben voor het omgaan met stress en er een groeiende bewustwording is voor het belang van gezond leven en een optimale conditie. Rust in combinatie met water is populair. In Nederland zijn de badkamers vaak beperkt qua ruimte. Bij het creëren van een thuisspa is het daardoor belangrijk rekening te houden met het combineren van functies in de badkamer, zoals de Geberit AquaClean douchewc; de toilet waarmee het onderlichaam zacht met warm water wordt gereinigd. Een product dat het welbevinden bevorderd en optimaal comfort biedt in thuisspas.

De consument wordt bewuster van een goede verzorging van lichaam en geest. In crisistijd en bij een stressvol bestaan hebben mensen nog meer behoefte aan ontspanning. Een gezond lichaam hangt samen met een gevoel van fit en gelukkig zijn. De consument wil ook steeds meer zijn gezondheid zelf in de hand houden en koopt producten die hem of haar daarbij helpen.

Rust in combinatie met water
Water geeft rust, ontspant, zorgt dat we lekker in ons vel zitten en ons fris en schoon voelen. In een thuisspa vormt water de basis waarmee elke dag, op elk gewenst moment ontspannen kan worden. Ideaal voor snelle onthaasting. Hygiëne is een belangrijke factor in ons welbevinden â€" we willen ons graag schoon en fris voelen - en ontstaat door reiniging met water. Zowel bij het wassen van onze handen als bij het douchen. Maar ook op het toilet is het mogelijk te reinigen met water zonder daarbij gebruik te moeten maken van andere producten zoals een bidet of vochtige toiletdoekjes. Geberit biedt met de AquaClean douchewc een passend product voor een trendy mini spa in huis.

Douchewc combineert functies
Een douchewc combineert luxe, comfort en hygiëne en is daarmee uitermate geschikt voor thuisspas. De Geberit AquaClean douchewcs hebben een ingebouwd wellness programma waarmee het onderlichaam zacht en weldadig door een warme waterstraal wordt gereinigd. Afhankelijk van het model vullen extra eigenschappen de douchefunctie aan, zoals de ladydouche voor de intieme hygiëne van de vrouw, een pulserende massagedouche, een een afstandsbediening en geheugenfunctie. Een eigen mini spa in huis ligt hiermee binnen handbereik.

Enige tijd geleden maakte het Nederlandse merk Bathroom Mania! internationaal furore met het spraakmakende urinoir Kisses. Het merkt timmert verder aan de weg en heeft haar assortiment uitgebreid met design tegels met jonge, kleurrijke en speelse designs. Deze tegels worden op de markt gezet onder de noemer Dutch Design Tiles. Het assortiment kwam tot stand uit een samenwerking met Bathroom Mania! en de designstudios Marcel Wanders, Inside Outside, Fraaie Dingen en Edward van Vliet (Sevv).

Spannend
Als het aan Bathroom Mania! ligt, dan wordt de badkamer een spannende plek die spettert van kleur. Het saaie wit en de voorspelbare vormen worden rigoureus doorbroken. De Dutch Design Tiles biedt mogelijkheden om ook de badkamerwand om te toveren tot een bijzonder kijkobject.

Dutch Design Tiles biedt drie tegellijnen. Daarmee zijn grote illustraties op de wand te creëren voor een daverend effect.

Helaas blijft uw mooie, nieuwe badkamer niet vanzelf glanzend schoon. In de badkamer wordt royaal gespetterd met water; in de douche, in het bad, boven de wastafel. Aanslag van kalk en vuil licht op de loer. Regelmatig schoonmaken is dus de enige remedie om lang te blijven genieten van een stralend schone badkamer. Er zijn slechts weinige mensen die schoonmaken als hobby hebben.

Gelukkig hebben de sanitairfabrikanten dat ook goed begrepen. Bij de ontwikkeling van badkamerproducten wordt terdege rekening gehouden met schoonmaakgemak.

Wanneer u voor de keuze staat een nieuwe badkamer in te richten, dan is het zinvol om niet alleen af te gaan op een mooi design of een aantrekkelijke prijs. Let ook op aspecten die het schoonmaken vereenvoudigen.

Wat zijn de slimme keuzes?
SaniWeb besteedt de komende dagen aandacht aan de onderhoudsvriendelijke badkamer. Welke handige, innovatieve of slimme oplossingen zijn er op de markt om moeizaam poetsen en schrobben in de badkamer tot een minimum te beperken? Wat zijn slimme keuzes voor de inrichting van een badkamer die niet alleen mooi, maar ook praktisch is? Tenslotte is de badkamer vooral bedoeld als ruimte voor onspannen genieten en relaxen? Wij denken met u mee en voorzien u van informatie en tips voor het inrichten van een badkamer waarin schoonmaakgemak centraal staat.

Voeten van de vloer
Een onderhoudsvriendelijke badkamer is gemakkelijk en snel schoon te maken. Een belangrijk aandachtspunt bij de aanschaf van een nieuwe badkamer. Tenslotte is de badkamer vooral bedoeld als ruimte voor genieten en ontspannen en niet voor moeizaam schrobben en boenen.

Lege vloer
Wie graag een onderhoudsvriendelijke badkamer wil, doet er verstandig aan het vloeroppervlak zo leeg mogelijk te laten. Het voordeel daarvan is duidelijk: een lege vloer is snel en gemakkelijk te dweilen. U hoeft niet achter en rondom allerlei obstakels schoon te maken.

Wandhangend
Kies daarom zoveel als mogelijk voor wandhangende producten. Onder een wandcloset en/of bidet kunt u gemakkelijk en hygiënisch schoonmaken. Hetzelfde geldt voor badkamermeubels. De wandhangende modellen zonder poten laten de vloer vrij en geven u vrijbaan met zwabber of dweil. Om diezelfde reden is een wandhangende radiator, handdoekhouder of afvalemmer praktischer dan een model dat steunt op de vloer.

Op rolletjes
Wilt u toch een meubeltje naast het bad? Kies dan voor een model op wieltjes. Die tijdens het schoonmaken gemakkelijk te verplaatsen. Kortom, de onderhoudsvriendelijke badkamer kenmerkt zich in eerste instantie door wandhangende producten en een lege vloer. Wanneer schoonmaken niet uw hobby is, doet u er dus verstandig aan de benodigde producten zoveel mogelijk aan de wand te bevestigen waardoor het vloeroppervlak vrij blijft.

Glad en ononderbroken
Gladde oppervlakken zijn gemakkelijker schoon te maken dan oppervlakken het holtes, richels, structuren, etc. Achter elk obstakel, in holte in het oppervlak kan zich gemakkelijk vuil ophopen. Gelukkig houden de huidige badkamerproducten terdege rekening met de wens van schoonmaakgemak.

Wastafels, closets en bidets sluiten over het algemeen strak aan op de wand en de onderhoudsvriendelijke closetzitting is afneembaar. Douchebakken en baden zijn zo vormgegeven dat het water altijd richting afvoerputje loopt. Zo wordt zo veel mogelijk voorkomen dat vuil en kalk zich afzetten.

Details
Besteedt ook aandacht aan details. Let er bij de aanschaf van een douchewand bijvoorbeeld op of scharnieren in het glas verzonken zijn. Uitstekende scharnieren zijn namelijk prima verzamelplaatsen voor vuil en kalk. Wanneer de scharnieren netjes, glad zijn verzonken in het glas, kan de douchewand snel en eenvoudig drooggetrokken worden.

Kiest u voor een schuifwand als douchewand, let er dan op of de panelen losgehaald kunnen worden uit het onderste profiel, zodat u gemakkelijk de overlappende delen van de schuifwand kunt reinigen. Let ook op de deurgrepen. Geïntegreerde deurgrepen op douchewand en badmeubel dragen bij tot schoonmaakgemak.

Zo min mogelijk voegwerk
Vloeren en wanden moeten gemakkelijk en snel te reinigen zijn. Kies voor gladde materialen. Niet voor niets worden voor wand- en vloerbekleding meestal keramische tegels gekozen. De opkomst van de groot formaat tegels wordt niet alleen ingegeven door trends, maar heeft ook praktisch voordeel. Hoe minder voegwerk, hoe minder kans op vuilophoping tussen de tegels.

De onderhoudsvriendelijke badkamer kenmerkt zich door gladde, ononderbroken oppervlakken. En dat die eis niet betekent dat er concessies moeten worden gedaan t.o.v. sfeer, bewijzen de hedendaagse introducties van badkamerproducten. Schoonmaakgemak gaat in hand in hand met oogstrelend design.

Speciale behandelingen
s Om poetsen en schrobben in de badkamer zoveel als mogelijk te beperken, worden steeds nieuwe vindingen gedaan. Keramiek, glas en acryl, lijken misschien wel helemaal glad, maar hebben toch microscopisch kleine poriën. Bovendien is het materiaal in de loop der jaren aan slijtage onderhevig. Het materiaal wordt wat ruwer. Dit alles betekent dat vuil en kalk zich gemakkelijker kunnen hechten.

Oppervlaktelaag
Een aantal jaren geleden werd de eerste vuilwerende oppervlaktelaag op keramiek geïntroduceerd. Deze laag die op de keramische wastafels, closets en bidets werd aangebracht, zorgde ervoor dat water en vuil zich minder goed konden hechten aan het materiaal. Inmiddels biedt nagenoeg elke fabrikant van sanitairkeramiek de mogelijkheid om het keramiek van een onderhoudsvriendelijke laag te voorzien. Echter... de laag is wel aan slijtage onderhevig en vereist een zachte behandeling.

Vuilwerend
Een jaar of twee geleden kwam een nieuwe vinding op de markt. Vuilwerend keramiek, waarvan de vuilwerende werking een ingebakken eigenschap van het keramiek is. Hier spelen nadelen als slijtage of bijzondere onderhoudsvoorschriften geen rol. Een hele verbetering t.o.v. van de oppervlakkige, vuilwerende lagen.

Ook acryl baden, douchebakken en douchewanden zijn - tegen een meerprijs - te voorzien van behandeling die afzetting van vuil en kalk voorkomt. Ook hierbij geldt over het algemeen dat een voorzichtige behandeling geboden is. Welke behandelingen ook worden toegepast, of welke eigenschappen de materialen ook hebben, regelmatig schoonmaken blijft geboden. Maar de nieuwe vindingen dragen er wel toe bij het schoonmaken een stuk sneller en gemakkelijker gaat