12
wo, aug

De Geberit Sigma60 ligt gelijk met de wand en zorgt voor perfect toiletdesign. De bedieningsplaat voor het doorspoelen van het toilet wordt gewoonlijk tegen de (tegel)wand gemonteerd. Geberit - Europees marktleider op het gebied van sanitair technologie - introduceert de Sigma60, de bedieningsplaat die volkomen vlak met de wand ligt. Het bedieningspaneel is van hoge kwaliteit en geschikt voor iedere wandafwerking.

Lichaamsverzorging wordt steeds belangrijker. Ook het kleinste kamertje is om te toveren in een ware wellness oase. Heerlijk ontspannend en verfrissend. Met een douche-wc word je na elk toiletbezoek met water gereinigd. Dit biedt de ultieme lichaamsverzorging die zacht, natuurlijk en weldadig is.

De meeste huizen hebben tegenwoordig een tweede toilet. Eén op de begane grond en één op de slaapverdieping. Een tweede toilet wordt eigenlijk niet meer gezien als luxe, maar als pure noodzaak.

Ook s nachts willen we een toilet vlakbij, zodat een nachtelijke gang naar de benedenverdieping achterwege kan blijven. Vaak wordt het tweede toilet in de badkamer geïnstalleerd.

Omdat het toilet bijna een vanzelfsprekendheid is in de badkamer, stellen we ook hogere eisen aan het design. Alle badkamerconcepten en series bieden dan ook een bijpassend toilet, vaak met een keuze in staande en hangende varianten.

Het toilet is meestal uitgevoerd in keramiek. Maar ook rvs modellen worden steeds vaker toegepast in de moderne privé-badkamer.

Varianten
Er zijn drie varianten: Het hangende toilet, waarbij het waterreservoir achter een voorzetwand is weggewerkt. Het duoblok, een staande toiletpot waarbij pot en spoelreservoir één geheel vormen. De staande toiletpot met hangend reservoir en valpijp. Reservoirs kunnen op verschillende hoogte worden gehangen.

Staand
De staande toiletten werden tot voor kort vooral geassocieerd met de nostalgische, de klassieke en de landhuisstijl. Deze worden vaak gecombineerd met wastafels op zuil.

Maar tegenwoordig zien we dat toonaangevende designers vaak weer kiezen voor staande uitvoeringen en deze als een moderne, robuuste troon vormgeven. Het staande toilet is dus aan een comeback bezig.

Hangend
Toch zal het hangende toilet haar voorkeurspositie niet snel verliezen. De praktische voordelen zijn tenslotte groot. Het schoonmaakgemak van een hangend toilet is overduidelijk; de vloer onder het toilet blijft vrij en is gemakkelijk bereikbaar voor dweil en spons. Een ander voordeel is dat het hangende toilet ruimtelijk werkt. De badkamer lijkt minder vol en er blijft meer bewegingsruimte over. Bij een hangend toilet wordt het waterreservoir achter een voorzetwand onzichtbaar weggewerkt. In combinatie met een geïntegreerd bedieningspaneel zorgt een hangend toilet daarom voor een ruimtelijk, strak beeld.

Vlakspoel of diepspoel
Het toilet is veelal leverbaar in twee varianten: vlakspoel of diepspoel. Een vlakspoel toilet heeft een opvangplateau, een diepspoeltoilet laat de boodschap direct in het water verdwijnen. De voorkeur voor vlak- of diepspoel is heel persoonlijk.

Besparend
Alle moderne toiletten zijn tegenwoordig voorzien van een waterbesparend reservoir en/of van een waterbesparend spoelsysteem. U kunt kiezen voor een variant met twee spoelknoppen (één voor een kleine spoeling en één voor een grote spoeling) of voor een spoelknop die bij twee maal indrukken de spoeling afbreekt.

Een blik terug in de tijd, maar met een moderne twist, het perfecte evenwicht tussen gisteren en vandaag dat is Evolution, de nieuwe badkamerserie ontworpen door Terri Pecora voor Simas. Conische ontwerpen waren de inspiratiebron voor Evolution, een 21e eeuwse interpretatie van de "klassieke" badkamer.

In oorsprong is de closet-wastafelcombinatie eenheid HDTX 546 van Franke ontwikkeld voor internaten en gevangenissen. Nieuw is de toepassing van deze unit in eigentijdse sanitaire ruimte, thuis, studentenhuizen of in (semi) openbare gelegenheden.

Groot voordeel van deze unit is dat er op beperkte ruimte veel comfort wordt geboden. De closet-wastafelcombinatie van Franke is uitgevoerd in hoogwaardig RVS en bevat wastafel, kraan, closet en geïntegreerde closet-rol opening. Het bestaat uit één geheel, zonder scherpe randen dus erg makkelijk schoon te maken.

Het toilet wordt steeds luxer, hygiënischer, comfortabeler en veelzijdiger. Vandaag de dag zijn heel bijzondere modellen te koop die net dat stukje extra geven. Geïntegreerde bidetfuncties, geurafzuiging, een in hoogte verstelbaar toilet dat ook als urinoir gebruikt kan worden...

De ontwikkelingen staan niet stil. In de toekomst worden zelfs toiletten verwacht die een complete gezondheidsanalyse geven en een dieetadvies!

Toilet èn bidet?
Een mooi voorbeeld van een toilet met geïntegreerde bidetfunctie is de DoucheWC van Geberit. Een toilet met hoogwaardige techniek, alles erop en eraan en ook nog aan te sluiten op een inbouwreservoir. Automatische geurafzuiging, een douchestraal waarvan de temperatuur, waterdruk en positie naar individuele wens is in te stellen, een speciale LadyDouche, een warme luchtstroom... En dit alles eventueel te bedienen met afstandsbediening. Met recht een super-de-luxe alternatief op de gewone toiletpot.

Toilet èn urinoir
Wie bijzonder eisen stelt aan de hoogte van het toilet, kan natuurlijk kiezen voor een gewoon toilet met extra hoogte. Maar wanneer de rest van de huisgenoten andere wensen heeft, is een in hoogte verstelbaar toilet een mooie oplossing.

Er zijn diverse in hoogte verstelbare toiletten op de markt. De truc zit m niet in het toilet zelf, maar in het inbouwelement dat ervoor zorg dat het toilet naar boven en naar beneden verplaatst kan worden. Voor de bediening is er veelal een keuze uit mechanische of elektrische systemen. Ook een afstandsbediening behoort tot de mogelijkheden.

Voorbeelden van verstelbare toiletten zijn bijvoorbeeld het toilet VariClo® van Walraven en de WC-lift van Havobol. Deze laatste is niet alleen als toilet maar ook als urinoir te gebruiken en is in traploos in hoogte verstelbaar, tussen de 41 en 66 cm. Door toiletdeksel en -zitting omhoog te doen gaat de WC-lift door een gasdrukhendel in 2 seconden naar urinoirhoogte. Na sluiten van het deksel keert de WC-lift via een elektronisch aangedreven spoel automatisch terug naar de uitgangspositie.

Afgezien van zit- (of sta)comfort bieden de in hoogte verstelbare toiletten ook schoonmaakgemak. Met het toilet in de hoogste positie zijn vloer en achterwand gemakkelijker schoon te maken.

Toilet in de toekomst
In de toekomst wordt het toilet nog geavanceerder. Er zijn op dit moment al prototypen van toiletten die de fantasie ver te boven gaan. Ingebouwde analysetechnologie zorgt bij de toiletgang automatisch voor een gezondheids- en een dieetadvies. Daarbij blijft het niet; het toilet van de toekomst legt desgewenst automatisch contact gelegd met internetwinkels die de benodigde voeding direct aan de deur afleveren. Het zou zelfs mogelijk zijn dat het toilet de magnetron opdracht geeft de bereiding van bepaalde gerechten die niet in de aanbevolen dieetlijst staan te weigeren. Zo wordt het toilet van de toekomst ook onze huisarts, diëtist en digitale boodschappendienst.

De sanitaire ruimte wordt net als andere ruimtes in huis steeds persoonlijker ingericht en gedecoreerd. Geberit, Europees marktleider in sanitair technologie, biedt met de Sigma50 de consument de mogelijkheid de bedieningsplaat van het toilet naar eigen ideeën vorm te geven. Naast de legio individuele ontwerpmogelijkheden is de Sigma50 ook in een aantal standaard kleuren en materialen leverbaar.

De vintage-look zien we dit jaar niet alleen terug in de mode, maar is ook een trend in het wooninterieur. Geïnspireerd door de stijlvolle jaren 50 en 60 van de vorige eeuw wordt het interieur nu bepaald door tijdloze, kwalitatieve en elegante meubels én verfijnde materialen zoals glad leer. Sanitairfabrikant Grohe gaat mee in deze trend en brengt leer zelfs terug in de badkamer en het toilet. Zo wordt haar serie Skate Cosmopolitan bedieningsplaten voor het toilet uitgebreid met twee bijzondere en innovatieve leren varianten, uitgevoerd in vier kleuren. De lederen bedieningsplaten geven een extra luxe uitstraling aan het toilet en passen goed bij de design-badkamer die staat voor ontspanning en bezinning; de thuis-spa.

Gestikt of glad leer
Grohe laat met deze bijzondere introductie zien dat een bedieningsplaat niet langer meer alleen functioneel is, maar ook bijdraagt aan de stijl van het toilet en de badkamer. Of je nu meer houdt van stoer of chique; de verschillende varianten van de nieuwe Grohe bedieningsplaten beantwoorden iedere smaak. Zo kun je voor het frame kiezen uit gestikt of glad leer en uit de kleuren zwart, beige, wit en taninerood. De bedieningsplaat kan naar eigen wens horizontaal en verticaal worden opgehangen en wordt heel vlak op de muur gemonteerd, wat zorgt voor een strakke, moderne uitstraling. De spoelknop is uitgevoerd in chroom met GROHE StarLight® technologie voor een langdurig stralende, spiegelachtige glans.

Variatie in design, kleur en materiaal
Het toilet en de badkamer kunnen dus tot in detail gestyled worden met een passende bedieningsplaat. Grohe heeft voor iedere stijl en smaak een bedieningsplaat; variërend in design, kleur en materiaal; van chroom tot hout en van wit tot black velvet. Er zijn zelfs varianten met LED-verlichting verkrijgbaar. De bedieningsplaat wijzer op www.grohe.nl adviseert bij de keuze in de juiste bedieningsplaat.

De Skate Cosmopolitan serie waar de leren varianten onderdeel van zijn, sluit naadloos aan bij de succesvolle minimalistische kranenseries zoals Allure. Het strakke en tijdloze design van deze serie werd in 2010 bekroond met de iF product design award. De lederen bedieningsplaten zijn vanaf mei 2011 verkrijgbaar bij de sanitairspeciaalzaken voor een consumentenadviesprijs vanaf € 255,-.

50% waterbesparing
Gemiddeld gebruikt een Nederlander per dag circa 40 liter water voor het doorspoelen van het toilet. Om het waterverbruik te minimaliseren kan er bij de Grohe bedieningspanelen gekozen worden voor een variant met Dual Flush (kleine of grote spoeling) en spoelonderbreking (Start/Stop). Hiermee kan tot maar liefst 50% water bespaard worden.

GROHE SPA
De nieuwe bedieningsplaten uit de Skate Cosmopolitan serie maken ook onderdeel uit van GROHE SPA , het nieuwe badkamerconcept van Grohe. De GROHE SPA collectie bestaat uit de meest exclusieve en innovatieve badkamerkranen, douches en toilet-bedieningsplaten in drie verschillende design-stijlen (ovaal, vierkant of rond). Ook zijn er binnen GROHE SPA passende accessoires en producten voor huidverzorging en home fragrance. Dé elementen die nodig zijn om een thuis-spa te creëren, ongeacht de interieurstijl.

Verlengd toilet met bidet biedt meer zitcomfort aan grote mensen De Bidetshop brengt een combinatie van toilet en bidet op de markt, de Combi-set 2000, die meer comfort biedt aan lange en zware mensen. Voor veel van deze mensen is een normaal toilet of bidet te klein. Bij deze Combi-set 2000 is de opening - van voor naar achteren - langer in vergelijking tot een normaal toilet. Naast de verlengde opening zijn bij dit model ook de elektra en wateraansluiting aan de achterzijde vrijwel onzichtbaar weggewerkt.

De Combi-set 2000 biedt een bidetfunctie die wordt gecombineerd met een keramisch toilet. De set past op elk inbouwelement voor een wandcloset. Tevens kan de Bidetshop de set leveren in combinatie met het voorzetelement Monolith van Geberit. Via dit element is de nieuwe combinatie probleemloos in een bestaand toilet of badkamer te plaatsen zonder dat men het tegelwerk moet aanpassen. De witte of zwarte, glazen achterwand van de Monolith geeft het geheel een luxe uitstraling. Installatie van deze set is een goed alternatief voor wcs met zichtbare stortbak. De plaats van de afvoer is wel bepalend of deze combinatie kan worden geplaatst.

De Nederlandse bevolking wordt steeds groter en zwaarder. De standaard toiletpotten zijn, wat afmetingen betreft, in de achterliggende jaren nauwelijks gewijzigd. Voor de Bidetshop is dit reden om op zoek te gaan naar oplossingen die aansluiten bij de veranderende wensen van de bevolking. De Combi-set 2000 is daar een duidelijk voorbeeld van. Maar het assortiment van deze sanitairleverancier is breder en bestaat uit diverse producten die aansluiten bij speciale wensen van individuele gebruikers.

Enige tijd terug introduceerde het bedrijf al de Big John, een wc-bril speciaal ontwikkeld voor mensen met een maatje meer. De wc-bril biedt meer zitcomfort dan de relatief smalle, conventionele toiletbrillen. Het product is gemaakt van vlekbestendig kunststof van hoge kwaliteit en kan maximaal 320 kilogram dragen. Zo blijft de Bidetshop continu op zoek naar innovatieve, sanitaire oplossingen.

De Bidetshop is gevestigd in Amsterdam en heeft, naast de gewone showroom, ook geïnvesteerd in een 3D virtuele showroom. Via de website kunnen bezoekers rondkijken in de toonzaal, zonder daarvoor op de locatie aanwezig te zijn, 24 uur per dag, 7 dagen per week.