Jaarlijks vinden er tienduizenden ongevallen in en om het huis plaats. Een deel daarvan wordt veroorzaakt door vallen of uitglijden in badkamer of toilet. Omdat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, zijn er steeds meer mensen die hun woning levensloopbestendig maken. Door aanpassingen in hun woning aan te brengen die ook rekening houden met een veilige oude dag, zijn zij niet genoodzaakt te verhuizen als hun behoeften en leefomstandigheden wijzigen.
Een van de belangrijkste ruimtes in ons huis is het toilet. In dit artikel kan je lezen hoe je met soms simpele aanpassingen van het kleinste kamertje in huis een veilige toiletruimte maakt.

Boven aan het lijstje: toiletsteunen en toiletbeugels

Een van de belangrijke aanpassingen is het aanbrengen van toiletsteunen of toiletbeugels voor ondersteuning en grip. Zeker als je wat hulp kunt gebruiken bij het gaan zitten en opstaan, zijn deze onmisbaar. Toiletsteunen zijn opklapbare opstabeugels die direct naast het toilet gemonteerd worden. Met deze beugels heb je optimale steun bij het opstaan. Je kunt ook kiezen voor vaste wandbeugels die je strategisch naast het toilet plaatst. Omdat je je makkelijk aan de greep kunt vasthouden en je eraan op kunt trekken, is opstaan minder lastig. De beugels zijn er in verschillende maten en uitvoeringen. Zowel een toiletsteun als een toiletbeugel dient gemonteerd te worden aan de wand. Daarnaast zijn er ook wandbeugels met een zuignap.
De opvouwbare toiletsteun is door de Parkinson Vereniging tot hulpmiddel van het jaar uitgeroepen. Deze toiletsteun plaats je, zonder ergens te moeten boren, over het toilet. Hij is inklapbaar en in hoogte verstelbaar.

Een comfortabele toilethoogte

Een standaard toilet hangt vrij laag. Naarmate je ouder wordt of lichamelijk wat minder soepel bent, kan de lage zit van jouw toilet een ergernis worden. Met een toiletverhoger kan je dit probleem simpel oplossen. Je kunt jouw huidige toiletzitting eenvoudig vervangen door zo’n verhoger, zodat je minder moeite heeft met opstaan en gaan zitten. De hoogte van de zittingen varieert tussen 6 en 14 cm. Toiletverhogers zijn er in verschillende uitvoeringen, zoals een zachte versie als je last hebt van de harde bril.
Mocht je onverhoopt toch ten val komen in het toilet, dan bewijst een deurslot dat van buiten opengedraaid kan worden zijn nut. Met een munt kan zo’n slot aan de buitenkant worden opengemaakt.

Zorg voor grip

Valpartijen in het toilet komen vaker voor dan je denkt. Toiletruimtes hebben vaak gladde vloeren waarop je makkelijk uitglijdt. Maar ook toiletmatjes veroorzaken struikelpartijen. Zorg dus voor grip op de vloer door middel van een anti-slip mat of anti-slip strippen die je op de vloer kunt plakken. Er is ook een spray op de markt waarmee je de vloer kunt voorzien van een anti-slip laagje.
Levert de drempel een belemmering op, overweeg dan de aanschaf van een drempelhulp.
Zorg er ook voor dat de toiletruimte goed verlicht is en je jouw toiletspullen binnen handbereik hebt.

Stabiele toiletstoelen

Heb je alleen een toilet op de begane grond, maar slaap je boven, dan kan ’s nachts het toilet bezoeken een belemmering vormen. Een toiletstoel biedt dan uitkomst. Deze stoel, uitgevoerd met een po in de zitting, kan je in jouw slaapkamer plaatsen of bijvoorbeeld op de overloop neerzetten.
Schaf je een toiletstoel aan, verzeker je er dan van dat het een stabiel exemplaar is dat eenvoudig is schoon te houden. Er zijn ook verrijdbare stoelen en toiletstoelen die je tevens als douchestoel kunt gebruiken.

Laat je door de thuiszorgwinkel adviseren

Elke situatie is uniek. Misschien heb je specifieke lichamelijke klachten waarvoor speciale hulpmiddelen zijn. Het kan ook zijn dat je advies nodig hebt over een bepaalde oplossing. Met al jouw vragen kan je het beste terecht in een thuiszorgwinkel.
Een van de thuiszorgwinkels die een ruim assortiment zorgartikelen heeft en ook alle in dit artikel genoemde hulpmiddelen levert, is de Totale Zorgwinkel in Neede. De medewerkers van deze thuiszorgwinkel hebben jarenlange ervaring met zorg gerelateerde producten en geven eerlijk en betrouwbaar advies.
Naast kennis van zaken op het vlak van de inrichting van aangepaste badkamers en toiletten zijn zij specialist op het gebied van scootmobielen, sta-op stoelen, rollators, elektrische rolstoelen en seniorenbedden.
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je meer informatie over zorghulpmiddelen, dan kan je de Totale Zorgwinkel bereiken op telefoonnummer 0545-296368 of via email info@totalezorgwinkel.nl.

Het gehele assortiment is te bekijken op de website: www.totalezorgwinkel.nl.

 

Ook leuk om te lezen