2200
Een toilet kopen: welke mogelijkheden zijn er en waar let je op?
Gepubliceerd: 03-03-2021 Laatste update: 17-04-2022

Een toilet kopen, het lijkt een heel gewoon klusje waar je niet bij na hoeft te denken. Maar zodra je op zoek gaat naar een nieuw toilet, zal je zien dat er veel meer mogelijkheden zijn dan je denkt. Welke soorten toiletten zijn er eigenlijk en waar moet je op letten bij de aanschaf? Welke zaken heb je nog meer nodig bij het toilet? Lees er alles over in dit artikel.

Welke soorten toiletten zijn er?

Binnenkort een nieuw toilet kopen? Er zijn verschillende soorten toiletten om uit te kiezen. Het meest populair is het hangend toilet, ook wel wandcloset genoemd. Dit toilet wordt met behulp van een frame aan de muur bevestigd. Verder kun je kiezen voor een staand toilet. De naam maakt hierbij al wel duidelijk dat dit toilet op de vloer staat. Andere mogelijkheden op het gebied van toiletten zijn een urinoir en een bidet. Een urinoir is een herentoilet. Een bidet is bedoeld om je onderlichaam te reinigen na een toiletbezoek.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Als je een toilet gaat aanschaffen, zijn er verschillende zaken om op te letten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een diepspoel of vlakspoel toilet. Een diepspoel toilet is het meest gebruikelijk. De ontlasting valt meteen in het water. Een vlakspoel toilet heeft een zogenaamd plateau, waar de ontlasting op blijft liggen. De meeste toiletten van vandaag de dag zijn voorzien van een rand, maar de nieuwere toiletten zijn soms ook randloos. Dit is gemakkelijker schoon te houden. Verder is het bij een toilet goed om even te kijken naar de afmetingen. Voor oudere mensen is een hoger toilet vaak wat handiger, terwijl je met kleine kinderen vaker voor een wat kleiner en lager toilet kiest. Bij kinderen is het ook goed om extra aandacht te besteden aan de wc-bril. Een softclose wc-bril zakt langzamer omlaag, wat voorkomt dat de bril breekt door de klap als deze te abrupt op de rand van het toilet terechtkomt. Ook kun je voor kinderen een wc-verhoger aanschaffen.

Toiletaccessoires

Bij een toilet heb je ook allerlei toiletaccessoires nodig. Een toiletrolhouder en een toiletborstel zijn hierbij het meest noodzakelijk. Je kunt het toilet echter nog uitbreiden met allerlei andere handige accessoires. Een reserverolhouder is beslist geen overbodige luxe, zeker niet wanneer je kinderen hebt. Verder kun je het toilet bijvoorbeeld opvrolijken met een toilethoes en een mat op de vloer neerleggen voor wat extra comfort. Kies bijvoorbeeld voor toiletaccessoires in een klassieke, moderne of oosterse stijl.

Schoonmaaktips

De wc dient dagelijks grondig schoongemaakt te worden voor optimale hygiëne. Niet alleen het toilet zelf is belangrijk. Ook het bedieningspaneel dient altijd ontsmet te worden. Wist je dat je een toilet ook prima met natuurlijke schoonmaakmiddelen schoon kunt maken? Je kunt bijvoorbeeld citroensap of natuurazijn gebruiken voor een grondige schoonmaakbeurt van het toilet.

Een toilet plaatsen, zelf doen of een vakman inschakelen?

Een handige doe-het-zelver kan het toilet natuurlijk zelf plaatsen, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Tenslotte komt er nogal wat bij de installatie van een toilet kijken. Wil je toch een vakman inschakelen? Dan kun je hier gratis offertes aanvragen en vergelijken.

Lees ook:

 


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide