3453
Badkamer schoonmaken

Helaas blijft uw mooie, nieuwe badkamer niet vanzelf glanzend schoon. In de badkamer wordt royaal gespetterd met water; in de douche, in het bad, boven de wastafel. Aanslag van kalk en vuil licht op de loer. Regelmatig schoonmaken is dus de enige remedie om lang te blijven genieten van een stralend schone badkamer. Er zijn slechts weinige mensen die schoonmaken als hobby hebben.

Gelukkig hebben de sanitairfabrikanten dat ook goed begrepen. Bij de ontwikkeling van badkamerproducten wordt terdege rekening gehouden met schoonmaakgemak.

Wanneer u voor de keuze staat een nieuwe badkamer in te richten, dan is het zinvol om niet alleen af te gaan op een mooi design of een aantrekkelijke prijs. Let ook op aspecten die het schoonmaken vereenvoudigen.

Wat zijn de slimme keuzes?
SaniWeb besteedt de komende dagen aandacht aan de onderhoudsvriendelijke badkamer. Welke handige, innovatieve of slimme oplossingen zijn er op de markt om moeizaam poetsen en schrobben in de badkamer tot een minimum te beperken? Wat zijn slimme keuzes voor de inrichting van een badkamer die niet alleen mooi, maar ook praktisch is? Tenslotte is de badkamer vooral bedoeld als ruimte voor onspannen genieten en relaxen? Wij denken met u mee en voorzien u van informatie en tips voor het inrichten van een badkamer waarin schoonmaakgemak centraal staat.

Voeten van de vloer
Een onderhoudsvriendelijke badkamer is gemakkelijk en snel schoon te maken. Een belangrijk aandachtspunt bij de aanschaf van een nieuwe badkamer. Tenslotte is de badkamer vooral bedoeld als ruimte voor genieten en ontspannen en niet voor moeizaam schrobben en boenen.

Lege vloer
Wie graag een onderhoudsvriendelijke badkamer wil, doet er verstandig aan het vloeroppervlak zo leeg mogelijk te laten. Het voordeel daarvan is duidelijk: een lege vloer is snel en gemakkelijk te dweilen. U hoeft niet achter en rondom allerlei obstakels schoon te maken.

Wandhangend
Kies daarom zoveel als mogelijk voor wandhangende producten. Onder een wandcloset en/of bidet kunt u gemakkelijk en hygiënisch schoonmaken. Hetzelfde geldt voor badkamermeubels. De wandhangende modellen zonder poten laten de vloer vrij en geven u vrijbaan met zwabber of dweil. Om diezelfde reden is een wandhangende radiator, handdoekhouder of afvalemmer praktischer dan een model dat steunt op de vloer.

Op rolletjes
Wilt u toch een meubeltje naast het bad? Kies dan voor een model op wieltjes. Die tijdens het schoonmaken gemakkelijk te verplaatsen. Kortom, de onderhoudsvriendelijke badkamer kenmerkt zich in eerste instantie door wandhangende producten en een lege vloer. Wanneer schoonmaken niet uw hobby is, doet u er dus verstandig aan de benodigde producten zoveel mogelijk aan de wand te bevestigen waardoor het vloeroppervlak vrij blijft.

Glad en ononderbroken
Gladde oppervlakken zijn gemakkelijker schoon te maken dan oppervlakken het holtes, richels, structuren, etc. Achter elk obstakel, in holte in het oppervlak kan zich gemakkelijk vuil ophopen. Gelukkig houden de huidige badkamerproducten terdege rekening met de wens van schoonmaakgemak.

Wastafels, closets en bidets sluiten over het algemeen strak aan op de wand en de onderhoudsvriendelijke closetzitting is afneembaar. Douchebakken en baden zijn zo vormgegeven dat het water altijd richting afvoerputje loopt. Zo wordt zo veel mogelijk voorkomen dat vuil en kalk zich afzetten.

Details
Besteedt ook aandacht aan details. Let er bij de aanschaf van een douchewand bijvoorbeeld op of scharnieren in het glas verzonken zijn. Uitstekende scharnieren zijn namelijk prima verzamelplaatsen voor vuil en kalk. Wanneer de scharnieren netjes, glad zijn verzonken in het glas, kan de douchewand snel en eenvoudig drooggetrokken worden.

Kiest u voor een schuifwand als douchewand, let er dan op of de panelen losgehaald kunnen worden uit het onderste profiel, zodat u gemakkelijk de overlappende delen van de schuifwand kunt reinigen. Let ook op de deurgrepen. Geïntegreerde deurgrepen op douchewand en badmeubel dragen bij tot schoonmaakgemak.

Zo min mogelijk voegwerk
Vloeren en wanden moeten gemakkelijk en snel te reinigen zijn. Kies voor gladde materialen. Niet voor niets worden voor wand- en vloerbekleding meestal keramische tegels gekozen. De opkomst van de groot formaat tegels wordt niet alleen ingegeven door trends, maar heeft ook praktisch voordeel. Hoe minder voegwerk, hoe minder kans op vuilophoping tussen de tegels.

De onderhoudsvriendelijke badkamer kenmerkt zich door gladde, ononderbroken oppervlakken. En dat die eis niet betekent dat er concessies moeten worden gedaan t.o.v. sfeer, bewijzen de hedendaagse introducties van badkamerproducten. Schoonmaakgemak gaat in hand in hand met oogstrelend design.

Speciale behandelingen
s Om poetsen en schrobben in de badkamer zoveel als mogelijk te beperken, worden steeds nieuwe vindingen gedaan. Keramiek, glas en acryl, lijken misschien wel helemaal glad, maar hebben toch microscopisch kleine poriën. Bovendien is het materiaal in de loop der jaren aan slijtage onderhevig. Het materiaal wordt wat ruwer. Dit alles betekent dat vuil en kalk zich gemakkelijker kunnen hechten.

Oppervlaktelaag
Een aantal jaren geleden werd de eerste vuilwerende oppervlaktelaag op keramiek geïntroduceerd. Deze laag die op de keramische wastafels, closets en bidets werd aangebracht, zorgde ervoor dat water en vuil zich minder goed konden hechten aan het materiaal. Inmiddels biedt nagenoeg elke fabrikant van sanitairkeramiek de mogelijkheid om het keramiek van een onderhoudsvriendelijke laag te voorzien. Echter... de laag is wel aan slijtage onderhevig en vereist een zachte behandeling.

Vuilwerend
Een jaar of twee geleden kwam een nieuwe vinding op de markt. Vuilwerend keramiek, waarvan de vuilwerende werking een ingebakken eigenschap van het keramiek is. Hier spelen nadelen als slijtage of bijzondere onderhoudsvoorschriften geen rol. Een hele verbetering t.o.v. van de oppervlakkige, vuilwerende lagen.

Ook acryl baden, douchebakken en douchewanden zijn - tegen een meerprijs - te voorzien van behandeling die afzetting van vuil en kalk voorkomt. Ook hierbij geldt over het algemeen dat een voorzichtige behandeling geboden is. Welke behandelingen ook worden toegepast, of welke eigenschappen de materialen ook hebben, regelmatig schoonmaken blijft geboden. Maar de nieuwe vindingen dragen er wel toe bij het schoonmaken een stuk sneller en gemakkelijker gaat

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Bestel jouw badkamerfavorieten bij onze partners